Σε ντροπή για το Ναύπλιο και πληγή στο τουριστικό του προφίλ έχει μετατραπεί το παλιό Ξενία, το ιστορικό ξενοδοχείο της Ακροναυπλίας που σήμερα θυμίζει περισσότερο ερείπιο παρά κτίσμα υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας.
Το κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1958 με σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Τριανταφυλλίδη και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1961, παραμένει εγκαταλελειμμένο επί δεκαετίες, με διαλυμένες υποδομές, σκουπίδια, επικίνδυνες φθορές και έντονη περιβαλλοντική ρύπανση στην περιοχή. Η εικόνα του, δίπλα σε τουρίστες και οικογένειες που επισκέπτονται την Ακροναυπλία, προκαλεί απογοήτευση και αγανάκτηση.
Ένα κτίριο-«κουφάρι» σε ιστορικό αρχαιολογικό χώρο
Το παλιό ΞΕΝΙΑ Ναυπλίου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κακοδιαχείρισης δημόσιας περιουσίας. Χτισμένο μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, κατέστρεψε τμήματα του βενετσιάνικου προμαχώνα των Τόρων και άλλων μνημείων της Ακροναυπλίας. Παρά το ιστορικό βάρος της περιοχής, το κτίριο παραμένει σε αθλιότητα, προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια των διερχόμενων και τη στατικότητα του ίδιου του οικοδομήματος.
Η τελευταία αυτοψία καταλληλότητας πραγματοποιήθηκε το 2011, ενώ από τότε το κτίριο έχει υποστεί επιπλέον φθορές, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση από τα αρμόδια Υπουργεία.
Μια σύμβαση που δεν τηρήθηκε ποτέ
Το 2000, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της περιουσίας του ΕΟΤ, το ΞΕΝΙΑ παραχωρήθηκε με 30ετή μίσθωση στην ιδιωτική εταιρεία «Αργολικός Ήλιος». Η σύμβαση προέβλεπε ανακαίνιση, συντήρηση και επαναλειτουργία της μονάδας έως το 2002, με έργα ύψους 15 εκατομμυρίων δραχμών.
Ωστόσο, καμία από τις δεσμεύσεις δεν υλοποιήθηκε. Αντίθετα, το 2009 η τότε κυβέρνηση παραχώρησε παράταση πέντε ετών, χωρίς και πάλι να πραγματοποιηθεί καμία αποκατάσταση. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, το ΞΕΝΙΑ έχει μετατραπεί σε επικίνδυνο κουφάρι που απειλεί όχι μόνο την αισθητική αλλά και την ασφάλεια του δημόσιου χώρου.
Ολιγωρία από τα Υπουργεία – Ερώτηση του Γιώργου Γαβρήλου
Το ζήτημα έφερε εκ νέου στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος, με ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Τουρισμού και Πολιτισμού. Ο βουλευτής ζητά να δοθούν σαφείς απαντήσεις για:
- την αδράνεια των Υπουργείων και την απουσία μέτρων αποκατάστασης,
- τη μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων από τον ιδιώτη,
- την έλλειψη ελέγχων και αυτοψιών,
- καθώς και για το αν σκοπεύει το Δημόσιο να διεκδικήσει εκ νέου την κυριότητα του ακινήτου.
Στην ερώτησή του ο Γαβρήλος τονίζει ότι η συνεχιζόμενη εγκατάλειψη του ΞΕΝΙΑ πληγώνει την εικόνα της πόλης, αποτελεί εστία κινδύνου για κατοίκους και επισκέπτες, ενώ αποδεικνύει «την αδιαφορία και την ολιγωρία των αρμόδιων Υπουργείων».
Ανάγκη για διαβούλευση και λύση
Ο βουλευτής προτείνει τη διοργάνωση ανοιχτής διαβούλευσης με τη συμμετοχή του Δήμου Ναυπλιέων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των φορέων της πόλης, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική και βιώσιμη λύση για το μέλλον του κτιρίου.
Η περιοχή της Ακροναυπλίας, πλέον ενταγμένη στο δίκτυο Natura, απαιτεί σεβασμό, αυστηρή προστασία και ήπια αξιοποίηση, ώστε να διατηρηθεί το ιστορικό και πολιτιστικό της αποτύπωμα.
