Ελαφρώς μειωμένη παραγωγή για την ελιά Καλαμών

Σταθερή παραμένει η αγορά επιτραπέζιας ελιάς παρά τις προκλήσεις στις εξαγωγές και τις ελλείψεις εργατών γης – Οι εκτιμήσεις της ΔΟΕΠΕΛ για τη νέα ελαιοκομική περίοδο.
Ελαιόλαδο ελιές

Ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να είναι η παραγωγή ελιάς Καλαμών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ). Παρά τη μείωση, η παραγωγή χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, χωρίς να προβλέπεται απόσυρση προϊόντος προς ελαιοποίηση, γεγονός που σημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο του καρπού θα κατευθυνθεί στην επιτραπέζια χρήση, καλύπτοντας τόσο την εγχώρια κατανάλωση όσο και τις ανάγκες των εξαγωγών.

Αντίθετα, ιδιαίτερα θετικά είναι τα νέα για την ποικιλία πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, καθώς η παραγωγή της αναμένεται να ξεπεράσει τους 200.000 τόνους. Η ποσότητα αυτή, όπως σημειώνει η ΔΟΕΠΕΛ, επαρκεί πλήρως για την κάλυψη της ζήτησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, στα 45.000 τόνους υπολογίζεται η παραγωγή της ποικιλίας Αμφίσσης (Κονσερβολιά), με τις αποδόσεις να θεωρούνται ικανοποιητικές και τον ελαιόκαρπο να παρουσιάζει καλή ποιότητα.

Ποιοτικά χαρακτηριστικά και προκλήσεις της νέας περιόδου

Η ΔΟΕΠΕΛ εκτιμά πως η ποιότητα του ελαιόκαρπου είναι σε γενικές γραμμές καλή, με ορισμένες εξαιρέσεις που σχετίζονται με αποκλίσεις από τον παραδοσιακό τρόπο συγκομιδής και με λανθασμένες πρακτικές παραλαβής από τις μονάδες μεταποίησης (όπως η μέθοδος της «σκούπας»). Αυτοί οι παράγοντες, σύμφωνα με τη Διεπαγγελματική, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την τελική ποιότητα του προϊόντος.

Στη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν πρόσφατα οι φορείς-μέλη της οργάνωσης, ο εξαγωγικός τομέας εξέφρασε ανησυχίες για την ομαλή πορεία των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς, εξαιτίας των αυξανόμενων δυσκολιών στις διεθνείς αγορές.

Έλλειψη εργατών γης και ζήτημα με το Ελαιοκομικό Μητρώο

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που επισημάνθηκαν αφορά την έλλειψη εργατών γης, και ειδικότερα των εξειδικευμένων εργατών που απαιτούνται για τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου των επιτραπέζιων ποικιλιών. Η σωστή και προσεκτική συλλογή είναι κρίσιμη, τόσο για να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα του καρπού όσο και για να διασφαλίζεται η αειφορία των ελαιόδεντρων.

Επιπλέον, η ΔΟΕΠΕΛ τόνισε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής Δήλωσης Συγκομιδής, η οποία, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου 2026. Όπως σημειώνεται, η ημερομηνία αυτή δεν καλύπτει το πλήρες χρονικό διάστημα συγκομιδής των επιτραπέζιων ποικιλιών, σύμφωνα και με τα πρότυπα του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου (ΔΕΣ).

Οι προκλήσεις για την Ελληνική επιτραπέζια ελιά

Η φετινή ελαιοκομική περίοδος φαίνεται να κυλά με ισορροπία στην αγορά επιτραπέζιας ελιάς, με την παραγωγή να καλύπτει τη ζήτηση και τις εξαγωγές να αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω των παγκόσμιων συνθηκών.

Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, επαρκές εργατικό δυναμικό και τήρηση ποιοτικών προτύπων καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ, ώστε η ελληνική επιτραπέζια ελιά να διατηρήσει τη διεθνή της φήμη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version