Εκδηλώσεις για την Άλωση της Τριπολιτσάς σε Λιμποβίσι και Τρίπολη

Επίκεντρο μνήμης με εκδήλωση αφιερωμένη στον Γέρο του Μοριά και λαμπαδηφορία στο κέντρο της πόλης.
Λιμποβίσι

Με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς (1821), ο Δήμος Τρίπολης και τοπικοί φορείς διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων τιμής και μνήμης το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, σε δύο ιστορικούς τόπους: το Λιμποβίσι Αρκαδίας, γενέτειρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, και την ίδια την Τρίπολη.

Λιμποβίσι: Τιμή στον Κολοκοτρώνη

Το πρωί του Σαββάτου, στις 11:30, στους χώρους των σπιτιών των Κολοκοτρωναίων στο Λιμποβίσι, θα πραγματοποιηθεί υπαίθρια τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον Γέρο του Μοριά και στους αγωνιστές της Άλωσης της Τριπολιτσάς.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, δίπλα στο Μουσείο Κολοκοτρωναίων.
  • Πανηγυρικό λόγο από τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, λέκτορα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Η διλημματική φύση της ελευθερίας και ο εθνικός αγώνας – η περίπτωση της απελευθέρωσης της Τρίπολης».
  • Κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Κολοκοτρώνη.
  • Παραδοσιακούς χορούς, που θα κλείσουν την εκδήλωση με έντονο εθνικό και πολιτιστικό συμβολισμό.

Λαμπαδηφορία στην Τρίπολη

Το βράδυ του Σαββάτου, στις 20:00, το 3ο Σύστημα Προσκόπων Τρίπολης διοργανώνει λαμπαδηφορία στους δρόμους της πόλης. Η εκκίνηση θα γίνει από την πλατεία Βαλτετσίου, με τη συμμετοχή πολιτών κάθε ηλικίας.

Η δράση αυτή αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι των εορτασμών, φωτίζοντας συμβολικά την πόλη που πριν από δύο αιώνες αποτέλεσε το κέντρο της Επανάστασης στην Πελοπόννησο.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version