Αντιδρά το «Πάμε Αλλιώς»: Μόλις 2 από τα 55 σχολεία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ανακαίνισης

Κριτική για το πρόγραμμα συντήρησης σχολείων και τη μικρή συμμετοχή του Δήμου Άργους – Μυκηνών
θρανία τάξη σχολείο μαθητές - thrania taxi sxoleio mathites gemini generated image vnfm0evnfm0evnfm

Η δημοτική παράταξη «Πάμε Αλλιώς» του Δήμου Άργους – Μυκηνών σχολιάζει το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», που αφορά την ανακαίνιση σχολικών κτιρίων σε όλη τη χώρα. Όπως αναφέρει, πρόκειται για έργα αυτονόητα, όπως η ανακαίνιση χώρων υγιεινής, η δημιουργία προσβάσιμων W.C. και ραμπών για ΑμεΑ, χρωματισμοί και βελτιώσεις σε αύλειους χώρους.

Στον Δήμο Άργους – Μυκηνών, μόλις δύο από τις 55 σχολικές μονάδες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3,6%. Σύμφωνα με την παράταξη, για να συντηρηθούν όλα τα σχολεία με αυτόν τον ρυθμό, θα χρειαστούν σχεδόν τρεις δεκαετίες, ενώ δεν έχουν προβλεφθεί οι νέες σχολικές μονάδες, όπως το Καποδιστριακό Σχολείο και το Μουσικό – Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο Δήμος έχει προϋπολογίσει μόλις 90.000 ευρώ για τις σχολικές υποδομές, ποσό που αντιστοιχεί σε 1.636 ευρώ ανά σχολείο, «ούτε για ένα βάψιμο», όπως σημειώνεται. Παρά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις, οι πολίτες και οι γονείς περιμένουν περισσότερες ουσιαστικές παρεμβάσεις, τόσο για τα σχολεία όσο και για τις παιδικές χαρές, οι οποίες παραμένουν χωρίς πιστοποίηση.

Η ανακοίνωση του “Πάμε Άλλιως”

Αναλυτικά, η παράταξη αναφέρει τα εξής:

“Σε κάθε σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα η συντήρηση και ανακαίνιση των σχολικών κτιρίων είναι ένα αυτονόητο έργο των κυβερνώντων που γίνεται σε τακτά διαστήματα και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ακριβώς επειδή είναι αυτονόητο.

Στη χώρα μας για να γίνει κάτι αντίστοιχο, πρέπει να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα, να λάβει ονομασία (Μαριέττα Γιαννάκου), να χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τις συστημικές τράπεζες εν είδη δωρεάς! (100εκ ευρώ), να διαφημιστεί και φυσικά να πανηγυριστεί δεόντως.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

-Ανακαίνιση χώρων υγιεινής & δημιουργία προσβάσιμων W.C. για ΑμεΑ,

-Επισκευές ραμπών ΑμεΑ,

-Εσωτερικούς και εξωτερικούς χρωματισμούς,

-Βελτιώσεις στον αύλειο χώρο, με γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και παιδικές χαρές σε νηπιαγωγεία.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΔΗΛΑΔΗ

Στο δήμο μας επιλέχθηκαν 2 από τις 55 σχολικές μονάδες (ποσοστό 3,6%) προς συντήρηση και εργασίες, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι για να γίνουν τα απαραίτητα σε όλα τα σχολεία μας θα απαιτηθούν γύρω στα 28 χρόνια. Χωρίς να αναφέρουμε καν τις νέες σχολικές μονάδες που απαιτούνται (ενδεικτικά Καποδιστριακό σχολείο Άργους με κοντέινερ, Μουσικό και Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο).

Αφού πανηγυρίσουν οι υπουργοί έρχεται η σειρά των δημοτικών αρχών να πανηγυρίσουν (μεταξύ αυτών και η δική μας) για έργα που ενώ είναι της αρμοδιότητάς τους πραγματοποιούνται από άλλους. Και πως να μην το κάνει άλλωστε η δική μας αρχή αφού τα 90.000 ευρώ που προϋπολόγισε φέτος για εργασίες στα σχολεία του Δήμου (υλικά και εργασία) αντιστοιχούν σε 1636 ευρώ ανά σχολική μονάδα. Με τόσα χρήματα η αλήθεια είναι πως ούτε βάψιμο δε γίνεται, όχι ανακαίνιση.

Οπότε ας πανηγυρίσουμε κι εμείς οι γονείς τελευταίοι που έστω κι έτσι δύο σχολεία εκσυγχρονίστηκαν. Ταυτόχρονα ας ελπίσουμε να υπάρξει και κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για ανακαίνιση παιδικών χαρών, καθώς στο Δήμο μας ενώ προϋπολογίζονται χρήματα για παιδικές χαρές αυτές παραμένουν παλιές και χωρίς πιστοποίηση”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version