Φενεός Κορινθίας: Η πιο σοβαρή οικολογική καταστροφή της χρονιάς – 11.460 στρέμματα έγιναν στάχτη

Η ανάλυση της πυρκαγιάς από τη WWF Hellas και τη ΜΕΤΕΟ του Αστεροσκοπείου Αθηνών αποκαλύπτει καταστροφή σε περιοχές Natura, σπάνιο δάσος Ελάτης και έντονα πυρομετεωρολογικά φαινόμενα
Φωτιά Φενεός

Σημαντικές οικολογικές επιπτώσεις έχει προκαλέσει η μεγάλη δασική πυρκαγιά στον Φενεό Κορινθίας, η οποία ξέσπασε την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025 στη θέση Ψιρόβρυση του Δημοτικού Διαμερίσματος Φενεού. Η προκαταρκτική ανάλυση της φωτιάς, που διενεργήθηκε από την Ομάδα Περιβαλλοντικού Προγράμματος της WWF Hellas σε συνεργασία με την Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της Μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού μηχανισμού Copernicus EMS, έως τις 23 Ιουλίου είχαν καεί 11.460 στρέμματα, εκ των οποίων 5.950 στρέμματα ήταν δάση Κεφαλληνιακής Ελάτης, ένα δασικό οικοσύστημα που δεν αναγεννάται φυσικά μετά από πυρκαγιά.

Δορυφορική αποτύπωση καμένων εκτάσεων πυρκαγιάς Φενεού (Κορινθία) την 23.07.2025.

Η φωτιά επηρέασε και δύο περιοχές Natura 2000, καίγοντας 910 στρέμματα στο Όρος Ζήρεια (GR2530006) και 4.860 στρέμματα στο Όρος Ολίγυρτος (GR2530004), προκαλώντας τεράστιες απώλειες στη βιοποικιλότητα.

Κατανομή των καμένων εκτάσεων της πυρκαγιάς Φενεού (Κορινθία) σε τύπους βλάστησης.
Επικάλυψη των καμένων εκτάσεων της πυρκαγιάς Φενεού (Κορινθία) με προστατευόμενες ζώνες Natura 2000.

Τα αιτία της πυρκαγιάς αποδίδονται σε αμέλεια κατά τη διάρκεια θερμών εργασιών με τροχό και ηλεκτροσυγκόλληση, με δύο άτομα να συλλαμβάνονται και να τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 11.812 ευρώ.

Η συμπεριφορά της πυρκαγιάς χαρακτηρίστηκε ακραία, με την εμφάνιση πυρονεφών και επαγωγικής στήλης καπνού, έντονα ανοδικά ρεύματα και αλληλεπίδραση μεταξύ φωτιάς και ατμόσφαιρας. Οι ιδιαίτερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, όπως η έντονη ατμοσφαιρική ξηρασία, η έλλειψη ανέμου και το υψηλό υδατικό έλλειμμα του χειμώνα, συνέβαλαν στην έξαρση και χαοτική εξάπλωση της φωτιάς, καθιστώντας τον έλεγχο της εξαιρετικά δύσκολο.

Πηγή: meteo.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version