Τι ξημερώνει για τις ΔΕΥΑ της Αργολίδας και της Πελοποννήσου;

Από κατακερματισμό σε ενιαία διοίκηση – Ποιες αλλαγές φέρνει το Εθνικό Σχέδιο Ύδατος που συζητείται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου
Νερό βρύση ποτήρι

Σε καθεστώς αβεβαιότητας μπαίνουν οι τοπικές ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης) της Αργολίδας και συνολικά της Πελοποννήσου, αλλά και της Ελλάδας, μετά τις αποκαλύψεις για το επικείμενο «Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το σχέδιο, σύμφωνα με το Bloomberg, περιλαμβάνει τη συγχώνευση περίπου 700 τοπικών εταιρειών ύδρευσης σε μόλις τρεις μεγάλες δημόσιες οντότητες πανελλαδικά, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο λειτουργικού και βιώσιμου συστήματος διαχείρισης του νερού.

Ποιο είναι το σενάριο για την Αργολίδα;

Αν εφαρμοστεί το σχέδιο, οι τέσσερις ΔΕΥΑ της Αργολίδας – Ναυπλιέων, Άργους-Μυκηνών, Επιδαύρου και Ερμιονίδας – ενδέχεται να οδηγηθούν σε υποχρεωτική συγχώνευση, εντασσόμενες σε έναν νέο περιφερειακό φορέα ύδρευσης Πελοποννήσου ή σε μία από τις 3 μεγάλες δημόσιες οντότητες. Ανάλογες εξελίξεις αναμένονται και για τις υπόλοιπες περιοχές της περιφέρειας.

Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα;

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

  • Τη σύσταση τριών κεντρικών εταιρειών ύδρευσης: ΕΥΔΑΠ (Αττική), ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη), και μία νέα εταιρεία για την υπόλοιπη Ελλάδα.
  • Τη δημιουργία Ταμείου Ύδρευσης για φράγματα, αφαλατώσεις και υποδομές.
  • Απλοποίηση προσλήψεων, προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα και ενίσχυση της τεχνοκρατικής λειτουργίας.
  • Χρηματοδοτήσεις για μικρά έργα και κρίσιμες παρεμβάσεις στα νησιά και σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο λειψυδρίας.

Ποιοι οι κίνδυνοι και οι ανησυχίες

Η πρόταση έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα βιώνει πρωτοφανή ξηρασία και η ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση του νερού γίνεται επιτακτική. Ωστόσο, στην Πελοπόννησο και ειδικά στην Αργολίδα εκφράζονται έντονες ανησυχίες για την απώλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα της ύδρευσης και τις πιθανές διοικητικές συγχύσεις και καθυστερήσεις που μπορεί να προκαλέσει το νέο μοντέλο.

Στο τραπέζι έχει τεθεί και η πιθανότητα δημιουργίας περιφερειακών οργανισμών διαχείρισης υδάτων, κατά το πρότυπο της Θεσσαλίας, με έδρα την κάθε περιφέρεια, όπως Πελοπόννησος, Κρήτη, Δυτική Ελλάδα κ.ά.

Τι λέει η κυβέρνηση

Παρουσιάζεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, Τετάρτη 23 Ιουλίου, το νέο «Εθνικό Σχέδιο για το Νερό», υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη. Το σχέδιο περιλαμβάνει άμεσα μέτρα αλλά και στρατηγικές δράσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα, με στόχο την προετοιμασία της χώρας για τις σοβαρές προκλήσεις των επόμενων 30 ετών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των υδάτων.

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και η εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής νερού – μεταξύ αυτών, οι μονάδες αφαλάτωσης. Παράλληλα, προβλέπεται αναδιοργάνωση των φορέων ύδρευσης, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο λειτουργικού και αποτελεσματικού μοντέλου διαχείρισης.

Η κυβέρνηση αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη θέση της ότι «το νερό είναι και παραμένει δημόσιο αγαθό».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version