Στο λιμάνι της Καλαμάτας έφτασαν το μεσημέρι της Δευτέρας 55 μετανάστες, κυρίως Ιρανοί νεαρής ηλικίας, που διασώθηκαν ανοιχτά του ακρωτηρίου Ταίναρο, 13 ναυτικά μίλια από την ακτή. Το ιστιοπλοϊκό σκάφος στο οποίο επέβαιναν εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ κατευθυνόταν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, προς κάποια χώρα της Ευρώπης.
Η επιχείρηση διάσωσης οργανώθηκε άμεσα από το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή πλωτού σκάφους από τη Μονεμβασιά και παραπλέοντα φορτηγού πλοίου με κοντέινερ, το οποίο περισυνέλεξε τους μετανάστες και τους μετέφερε στη ράδα του λιμανιού της Καλαμάτας.
Στο λιμάνι στήθηκε μηχανισμός υποδοχής και καταγραφής, με τη συμμετοχή του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι πρόσφεραν πρώτες βοήθειες και νερό στους καταπονημένους μετανάστες. Πολλοί παρουσίαζαν εξάντληση από τη ζέστη, ενώ ορισμένες γυναίκες ήταν σε κακή φυσική κατάσταση. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα μεταναστών που, όντας ξυπόλητοι, πατούσαν πάνω σε σωσίβιο για να μην καούν από το καυτό κατάστρωμα.
Δείτε το σχετικό βίντεο από το eleftheriaonline.gr:
Οι αρχές συνεχίζουν την καταγραφή και διερευνούν το σημείο απόπλου του σκάφους, καθώς και την ταυτότητα τυχόν διακινητών που ενδέχεται να βρίσκονταν στο ταξίδι.