Pavilion Επιδαύρου: Το νέο “στολίδι” του Φεστιβάλ παίρνει σάρκα και οστά με τη στήριξη της ΔΕΗ

Στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου παρουσιάστηκε το νέο Pavilion πολλαπλών χρήσεων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – Ένα έργο με σύγχρονη αρχιτεκτονική, ενταγμένο στο τοπίο, που έρχεται να καλύψει διαχρονικές ανάγκες ανθρώπων του πολιτισμού
Συνέντευξη τύπου φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Σε μια χρονική συγκυρία που ο πολιτισμός καλείται να συνδυάσει τον σεβασμό στην ιστορία με τη λειτουργικότητα του παρόντος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς το μέλλον. Χθες Παρασκευή 19 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, για την παρουσίαση του νέου Pavilion πολλαπλών χρήσεων, ενός έργου που θα αποτελέσει σημαντικό κόμβο υποδομών για τους ανθρώπους του φεστιβάλ.

Το έργο υλοποιείται χάρη στη χορηγία της ΔΕΗ και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, ενώ τον σχεδιασμό έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Flux Office, και οι αρχιτέκτονες Εύα Μανιαδάκη, Θανάσης Δεμίρης, Ευθύμης Δούγκας, Θέμης Ιστατιάδης, Ραμίν Αντωνιάδης.

Ένας χώρος για να στεγαστεί το Pavilion 

Το νέο Pavilion δεν είναι απλώς ένα κτήριο. Είναι η απάντηση σε μια πάγια ανάγκη δεκαετιών: την έλλειψη ενός πολυλειτουργικού χώρου που να εξυπηρετεί τόσο καλλιτέχνες και συντελεστές, όσο και δημοσιογράφους, διοργανωτές και κοινό. Θα φιλοξενεί συνεντεύξεις τύπου, εκπαιδευτικά εργαστήρια, καλλιτεχνικές δράσεις, προβολές, ομιλίες, αποτελώντας έναν σύγχρονο, ευέλικτο και λειτουργικό πυρήνα μέσα στον ιστορικό χώρο του Ασκληπιείου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, προβλήθηκε βίντεο με τις μακέτες και τον σχεδιασμό του κτηρίου, ενώ οι αρχιτέκτονες Εύα Μανιδάκη και Θανάσης Δεμίρης, ανέπτυξαν τη φιλοσοφία του έργου, που βασίζεται στην αρμονική συνύπαρξη με το τοπίο και τα προϋπάρχοντα κτήρια, όπως το διπλανό κτίριο του εκθεσιακού χώρου που είχε σχεδιάσει ο Άρης Κωνσταντινίδης.

Αρχιτεκτονική με ταπεινότητα και ελευθερία

Το Pavilion θα κατασκευαστεί κοντά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Πρόκειται για μια ημιμόνιμη ελαφριά κατασκευή, που χαρακτηρίζεται από λιτή μορφή και ξύλινα διάτρητα κατακόρυφα στοιχεία, ενώ το εσωτερικό αίθριο και οι ημιυπαίθριες διαμορφώσεις προσφέρουν αίσθηση συνέχειας με τον περιβάλλοντα χώρο.

Η μελέτη του Flux Office έχει ως στόχο τη μη οπτική όχληση του τοπίου, τη συμβατότητα με το μνημείο, και την ανάδειξη της λειτουργικότητας, χωρίς να καταστρατηγείται ο χαρακτήρας του τόπου.

«Ήταν τιμή και μεγάλη πρόκληση να σχεδιάσουμε ένα έργο σε έναν χώρο με τέτοια συμβολική βαρύτητα», ανέφερε η Εύα Μανιαδάκη, ενώ ο Θανάσης Δεμίρης σημείωσε πως «το έργο είχε ως έμπνευση τον ίδιο τον χώρο και την ανάγκη για μια διακριτική, αλλά ουσιαστική υποδομή».

Οι δηλώσεις που έδωσαν το στίγμα

Η παρουσίαση συντονίστηκε από τη Μαρία Παναγιωτοπούλου, Διευθύντρια Προβολής και Επικοινωνίας του Φεστιβάλ, ενώ το παρών έδωσαν θεσμικοί εκπρόσωποι και φορείς που στήριξαν την υλοποίηση του έργου.

Ο Δημήτρης Πασσάς, πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ευχαρίστησε τη ΔΕΗ για τη χορηγία, το αρχιτεκτονικό γραφείο Flux Office, αλλά και την Κατερίνα Ευαγγελάτου για την επιμονή της να δρομολογηθεί το έργο:

«Η νέα στέγη πολλαπλών χρήσεων γίνεται πράξη χάρη στη γενναιοδωρία της ΔΕΗ. Ευχαριστώ θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων. Συγχαρητήρια στην Κατερίνα Ευαγγελάτου για τη ζέση και το όραμά της».

Από πλευράς πολιτείας, ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας, εκπροσωπώντας την Υπουργό Λίνα Μενδώνη, τόνισε:

«Το νέο Pavilion καλύπτει μια διαχρονική ανάγκη υποδομής. Η πολιτεία στέκεται αρωγός σε κάθε έργο που στηρίζει ουσιαστικά τον πολιτισμό. Η αποχώρηση της Ευαγγελάτου αφήνει σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου, συγκινημένη, ανέφερε:

«Είναι μια μέρα βαθιάς συγκίνησης. Το έργο αυτό είναι ένα δώρο προς το μέλλον. Ευχαριστώ τη ΔΕΗ, την Υπουργό, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και κυρίως τους ανθρώπους που με μεγάλη ευαισθησία ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας αυτή την τόσο σύνθετη παρέμβαση».

Η Σοφία Δήμτσα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, υπογράμμισε τη σημασία της πολιτιστικής χορηγίας:

«Για τη ΔΕΗ, η στήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αυτονόητη. Η Επίδαυρος είναι τόπος συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμού. Θέλουμε να αφήσουμε κάτι ουσιαστικό στο μέλλον».

Ένας χώρος για το παρόν και τις επόμενες γενιές

Το Pavilion Επιδαύρου είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι όταν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας συνεργάζονται με σεβασμό και όραμα, μπορούν να αφήσουν χειροπιαστά ίχνη πολιτισμού. Είναι μια υποδομή-εργαλείο, σχεδιασμένη να ενισχύσει το θεσμικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό αποτύπωμα του φεστιβάλ — ένα έργο που θα στεγάσει την τέχνη, με τον σεβασμό που της αξίζει.

Άκης Γκάτζιος

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version