Βιοαέριο στη Μεσσηνία και Λακωνία: «Όχι» από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Αρνητική γνωμοδότηση για δύο μονάδες βιοαερίου από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας – Τονίστηκαν οι ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες και η αναπτυξιακή στόχευση της Περιφέρειας
epitropi perivallontos kai xorotaxias (1)

Αρνητική ήταν η στάση της Περιφέρειας Πελοποννήσου απέναντι σε δύο νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο σε Λακωνία και Μεσσηνία. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας την Τρίτη 15 Ιουλίου, αποφασίστηκε να μην εγκριθούν οι σχετικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), λόγω ασυμβατότητας με τον χαρακτήρα των περιοχών και των ήδη επιβαρυμένων περιβαλλοντικών συνθηκών.

Η Περιφέρεια υπογραμμίζει ότι στηρίζει την καινοτομία και την πράσινη ενέργεια, ωστόσο θέτει ως προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά και επί των δύο ΜΠΕ:

Για το έργο εγκατάστασης και λειτουργίας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής με καύση βιοαερίου στην Τ.Κ. Ξηροκαμπίου του Δήμου Σπάρτης (Π.Ε. Λακωνίας): Η αρνητική γνωμοδότηση εδράζεται στην εγγύτητα της εγκατάστασης σε μια ευρύτερη γεωργική ζώνη όπου δεν εντάσσεται οργανικά το συγκεκριμένο είδος δραστηριότητας.

Για το έργο εγκατάστασης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στο Μελιγαλά του Δήμου Οιχαλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας: Η Επιτροπή υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια περιοχή ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη και ευαίσθητη, ενώ τόνισε ότι το αναπτυξιακό σκεπτικό τόσο για την Οιχαλία όσο και για τις λοιπές περιοχές του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κινείται σε εντελώς διαφορετική λογική.

Όπως σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμόπουλος, «στόχος της Περιφερειακής Αρχής δεν είναι να αποτρέψει επενδύσεις, αλλά να προσελκύσει και να διευκολύνει εκείνες που ενισχύουν ουσιαστικά την πρωτογενή παραγωγή, την αγροδιατροφή, την τοπική οικονομία και την κοινωνική συνοχή, μέσα από μια αναπτυξιακή στρατηγική που σέβεται το περιβάλλον και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως αναφέρθηκε, δεν είναι αντίθετη στη χρήση νέων τεχνολογιών και μορφών ενέργειας. Ωστόσο, κάθε έργο αξιολογείται με βάση τη συμβατότητά του με τον χαρακτήρα της περιοχής, τις αντοχές του τοπικού περιβάλλοντος και τη στρατηγική κατεύθυνση που έχει χαράξει η Περιφερειακή Αρχή.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version