Έξι Μινωικά Ανάκτορα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Ο Μινωικός Πολιτισμός αποκτά την οικουμενική αναγνώριση που του αξίζει – Τι δήλωσε ο Γιώργος Διδασκάλου.
Κνωσός

Μετά από επίμονες και συστηματικές προσπάθειες, έξι εμβληματικά Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα της Κρήτης – η Κνωσός, η Φαιστός, τα Μάλια, η Ζάκρος, η Ζώμινθος και η Κυδωνία – εντάχθηκαν και επισήμως στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η ιστορική αυτή απόφαση, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο της 47ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Παρίσι (10-25 Σεπτεμβρίου 2024), αποτελεί κορυφαίο επίτευγμα για την Ελλάδα και επισφραγίζει τη μοναδική, οικουμενική αξία του Μινωικού Πολιτισμού.

Η σημασία της αναγνώρισης

Η εγγραφή των Μινωικών ανακτορικών κέντρων στον Κατάλογο της UNESCO δεν είναι απλώς μια τυπική διάκριση. Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Γιώργος Διδασκάλου, η απόφαση αυτή «αποτυπώνει την αδιαμφισβήτητη αυθεντικότητα, ακεραιότητα και διαχρονικότητα των Μινωικών ανακτορικών κέντρων».

Παράλληλα, αναγνωρίζεται το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο προστασίας που έχει θεσπίσει η Ελλάδα, καθώς και το ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης που συνοδεύει την πρόταση υποψηφιότητας.

Ένας αγώνας ετών δικαιώνεται

Η αναγνώριση αυτή δεν προέκυψε τυχαία, αλλά είναι «καρπός μιας επίμονης, συστηματικής και συλλογικής προσπάθειας», υπογραμμίζει ο κ. Διδασκάλου. Ο ίδιος είχε την τιμή και την ευθύνη να συμμετάσχει ενεργά σε αυτή τη μακρά πορεία, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό και την καθοδήγηση της Υπουργού Πολιτισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη.

Η στενή συνεργασία όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού υπήρξε καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Εθνική υπερηφάνεια και ευθύνη

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για τον ελληνικό πολιτισμό στο σύνολό του. Η ένταξη στον Κατάλογο της UNESCO αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη διαχρονική συμβολή της Ελλάδας στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Ο κ. Διδασκάλου απηύθυνε θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία: στα στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην UNESCO, στην Περιφέρεια Κρήτης, στους Δήμους, στους τοπικούς φορείς, καθώς και στους εκπροσώπους της Ελλάδας στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Όπως τόνισε, η αναγνώριση αυτή αποτελεί «ένα ορόσημο εθνικής υπερηφάνειας και ευθύνης απέναντι στον πολιτισμό μας».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version