ΟΠΕΚΕΠΕ: «Πυραμίδα διαφθοράς» και πελατειακό κράτος στην Πελοπόννησο

Καταγγελίες για διαφθορά και κομματικά παιχνίδια από την παράταξη «Πρώτα η Πελοπόννησος».
ΟΠΕΚΕΠΕ

Σφοδρές καταγγελίες για διαφθορά και πελατειακές πρακτικές στην κατανομή των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων φέρνει στο προσκήνιο η Περιφερειακή Παράταξη «Πρώτα η Πελοπόννησος», με επικεφαλής τον Μανώλη Μάκαρη. Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή της, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που διαχειρίζεται περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως από κοινοτικά κονδύλια, διοχέτευσε μεγάλα ποσά σε «ημέτερους» και κομματικούς φίλους μέσω ψευδών δηλώσεων και εικονικών καλλιεργειών, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να τιμωρηθεί με πρόστιμο-μαμούθ 410 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παράταξη τονίζει ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για συμμετοχή και περιοχών της Πελοποννήσου στο κύκλωμα, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την «ανεξήγητη» αύξηση κατά 80.000 στρέμματα δηλωμένων καλλιεργειών πορτοκαλιού στην Αργολίδα, την οποία είχαν ήδη καταγγείλει στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο επικεφαλής Μανώλης Μάκαρης στη δήλωσή του επεσήμανε πως το πρόστιμο αυτό στερεί πολύτιμους πόρους από την Περιφέρεια, πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κρίσιμα έργα υποδομής, όπως τα φράγματα που χρειάζεται η Πελοπόννησος, και για την ενίσχυση των πραγματικών παραγωγών. «Το κόστος της διαφθοράς δεν πρέπει να το πληρώσουν οι φορολογούμενοι, αλλά οι ένοχοι», ξεκαθάρισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κορινθίας Γιάννης Σιάτος, ο οποίος, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μίλησε για «πυραμίδα διαφθοράς που ξεκινούσε από υπουργεία και έφτανε μέχρι δήμους και συνεταιρισμούς». Κατήγγειλε χαρακτηριστικά ότι πρόσωπα με «περίεργα παρατσούκλια» στελέχωναν ψηφοδέλτια δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ενώ επεσήμανε ότι το οργανωμένο σύστημα εξαγόραζε ψήφους. «Δεν αποκλείω να υπάρχει “Φραπές” και “Χασάπης” και στην Πελοπόννησο. Βλέπουμε αγρότες με ίδια στρέμματα και ίδια ζώα. Ο ένας ζει φτωχικά και ο άλλος έχει ακίνητα στο Κολωνάκι. Πώς γίνεται αυτό;» αναρωτήθηκε.

«Το πελατειακό κράτος γεννήθηκε στην Πελοπόννησο, όλοι το ξέρουμε. Ας μην κάνουμε τους ανήξερους», δήλωσε καυστικά ο κ. Σιάτος, αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι ανάλογες πρακτικές εφαρμόζονταν και στην Κορινθία. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και απόδοση ευθυνών, απορρίπτοντας το αφήγημα ότι «όλα αυτά γίνονταν πάντα» και τονίζοντας ότι «ουδέποτε στο παρελθόν κατηγορήθηκαν δύο Υπουργοί Γεωργίας για κακουργηματικές πράξεις».

Τόσο ο Μανώλης Μάκαρης όσο και ο Γιάννης Σιάτος κατέληξαν ζητώντας παραίτηση της κυβέρνησης και διενέργεια εκλογών, προκειμένου – όπως λένε – «να βγει η χώρα από το αδιέξοδο» και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη για τους πραγματικούς αγρότες που βρίσκονται σε απόγνωση, με εκρηκτικό κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές προϊόντων και έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version