Στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του, το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας παρουσίασε με υπερηφάνεια τα εικαστικά έργα των μαθητών του, σε μια πολυδιάστατη έκθεση που φιλοξενήθηκε στον χώρο της Παιδικής – Νεανικής Βιβλιοθήκης στο Πάρκο Μπόνη, στο Άργος.
Από ζωγραφική και σχέδιο έως γλυπτική, χαρακτική και καλλιτεχνικά zines, η έκθεση αποτυπώνει με χρώμα και ύφος τη δημιουργικότητα των παιδιών, τα καλλιτεχνικά ρεύματα που τα επηρέασαν και την εξερεύνηση της προσωπικής τους αισθητικής.
Αναλυτικά, το σχολείο αναφέρει τα εξής:
“Μια έκθεση σταθμός για το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας αφού στον τέταρτο χρόνο της ζωής του παρουσιάζει τα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής των παιδιών μας και κάθε χρόνο μάς αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις. Μια σύνθεση χρωμάτων, σκέψεων και δημιουργικών ανησυχιών, αποτυπωμένη σε έργα ζωγραφικής, σχεδίου και εικαστικών συνθέσεων. Μαζί με αισθήματα υπερηφάνειας για όσα όμορφα και σπουδαία γίνονται στα εικαστικά μας εργαστήρια, αλλά και για το διάχυτο ταλέντο των μαθητών και μαθητριών μας.
Στη φετινή έκθεση, που έγινε στον φιλόξενο χώρο της Παιδικής – Νεανικής Βιβλιοθήκης, στο Πάρκο Μπόνη στο Άργος και διήρκησε ως τις 31 Μαΐου, κυριαρχεί η χαρά της δημιουργίας, η φρεσκάδα της νεανικής ματιάς, το μοντέρνο και το αφηρημένο, το φως και η σκιά, το ασπρόμαυρο και το χρώμα. Κι όλα αυτά δεμένα σε ένα σύνολο αρμονικό και εντυπωσιακό!
Στη ζωγραφική οι μαθητές γνώρισαν και εμπνεύστηκαν από καλλιτέχνες όπως τον M.C. Escher, τον Paul Klee, τον Wassily Kandinsky, τον David Hockney, κ.α. ενώ παράλληλα πειραματίστηκαν με στοιχεία από την κυκλαδική και βυζαντινή τέχνη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έργα των μαθητών με θέμα τους ήρωες του 1821 που απέδωσαν εμπνευσμένοι από την εικονογράφηση του Persepolis, προσφέροντας μια σύγχρονη και συμβολική ματιά στην ιστορία.
Οι μαθητές φέτος εξασκήθηκαν στο ελεύθερο σχέδιο, εστιάζοντας στο μέτρημα και τη φωτοσκίαση, ενώ ασχολήθηκαν και με το κολάζ, εξερευνώντας τη σύνθεση και την υλικότητα.
Στον τομέα της χαρακτικής, δημιουργήθηκαν έργα ξυλογραφίας τόσο μονόχρωμα (με μία μήτρα), όσο και δίχρωμα (με δύο μήτρες). Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή και με άλλες τεχνικές χαρακτικής, όπως η ξηρή χάραξη και το gelli plate printing, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του τυπώματος.
Στη γλυπτική, πειραματίστηκαν με πηλό, χαρτόκουτα και τη πλαστική μεμβράνη, διερευνώντας τον όγκο και τη δομή μέσα από απλά και καθημερινά υλικά.
Ιδιαίτερη θέση είχε η δημιουργία καλλιτεχνικών zines (χειροποίητων περιοδικών), εμπνευσμένων από τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ού αιώνα.
Επίσης, οι μαθητές δημιούργησαν “χάρτες χαμένου θησαυρού”, αλλά και “χάρτες καλλιτεχνικών κινημάτων”, χρησιμοποιώντας καφέ και άλλα φυσικά υλικά, αποδίδοντας έτσι την αίσθηση παλαιότητας και ανακάλυψης.
Πάνω απ’ όλα, όμως, οι μαθητές ενθαρρύνθηκαν να εκφράσουν την προσωπική τους αισθητική και να εξερευνήσουν θέματα που τους ενδιαφέρουν, με ελευθερία και δημιουργικότητα. Ο στόχος δεν ήταν μόνο η εξοικείωση με τεχνικές και ρεύματα, αλλά και η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής τους φωνής.
Την επιμέλεια και οργάνωση της έκθεσης είχαν οι διδάσκοντες καθηγητές και καθηγήτριες της Κατεύθυνσης Εικαστικών του Σχολείου μας κ.κ. Αντιγόνη Γκιόκα, Δημήτριος Μυλωνάς και Φωτεινή Παυλόγλου”.
Κείμενο: Φωτεινή Παυλόγλου, Ανδρέας Τσεκές
Φωτογραφίες: Δημήτριος Μυλωνάς, Φωτεινή Παυλόγλου