Στέκονται στο χείλος της ταράτσας, πάνω από το κενό. Κρατούν το κινητό με το χέρι τεντωμένο, το βλέμμα προκλητικό, η λεζάντα έτοιμη: «Το βρήκαμε! Το παλιό ερειπωμένο σπίτι του Ναυπλίου!» Από κάτω, πλέον των 15 μέτρων το έδαφος. Από δίπλα, τοίχοι που καταρρέουν. Και γύρω τους, η απόλυτη σιωπή της εγκατάλειψης.
Ρεπορτάζ: Άκης Γκάτζιος
Μόνο που δεν είναι σκηνή από ταινία τρόμου. Είναι η καθημερινή πραγματικότητα στο παλιό Ξενία Ναυπλίου – το πιο επικίνδυνο σημείο της πόλης, που έγινε viral «στόχος» για εκατοντάδες μαθητές σε σχολικές εκδρομές.
Δείτε στο anagnostis.org τις σοκαριστικές εικόνες που κατέγραψε ο φακός μας. Εικόνες που “παγώνουν το αίμα”. Μαθητές στην άκρη της ταράτσας, έτοιμοι για την “τέλεια” φωτογραφία, δίχως προστατευτικά, χωρίς κιγκλιδώματα, στο χείλος ενός κενού που οδηγεί σε βέβαιο θάνατο σε περίπτωση πτώσης.
Τον τελευταίο καιρό, το εγκαταλελειμμένο αυτό κουφάρι μετατράπηκε από κτίριο-φάντασμα σε επικίνδυνο «challenge», σε ένα θανάσιμο παιχνίδι με φόντο τις πιο παράλογες φήμες: φαντάσματα, σατανικές τελετές, υπόγεια τούνελ και «πύλες» σε άλλους κόσμους. Ό,τι χρειάζεται για να εξάψει τη φαντασία παιδιών σε εφηβεία – και να θολώσει τη λογική.
Η επικινδυνότητα του κτηρίου είχε επισημανθεί από το 2021, όπως φαίνεται στο Video εκείνης της εποχής.
Μια λέξη-κλειδί, μια φήμη, ένας κίνδυνος
«Ρώτησα τον σερβιτόρο και μας είπε πού να πάμε…», λέει μαθήτρια από την Πάτρα.
«Μας είπαν να ψάξουμε το παλιό σπίτι του τρόμου. Κι όταν το βρεις, ανεβαίνεις μέχρι την κορυφή… αν τολμάς». Αυτός είναι ο άτυπος κανόνας του παιχνιδιού. Και ο κίνδυνος; Παράσημο.
Μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι “δεν είναι η πρώτη φορά”, ενώ περιγράφουν συχνές παρόμοιες εισβολές.
“Τα παιδιά ανεβαίνουν μέχρι την κορυφή και φωτογραφίζονται για να δείξουν στους φίλους τους ότι τα κατάφεραν”, λέει χαρακτηριστικά κάτοικος της παλιάς πόλης.
Το παλιό Ξενία, χωρίς φύλαξη, χωρίς ιδιαίτερη σήμανση και μέτρα προστασίας που να εμποδίζουν πραγματικά κάποιον να εισέλθει, έχει μετατραπεί σε παγίδα θανάτου. Ανοίγματα χωρίς κάγκελα. Τρύπες στο πάτωμα. Ξεχαρβαλωμένα μπετά. Κολώνες έτοιμες να πέσουν. Κι όμως, δεκάδες παιδιά καθημερινά σκαρφαλώνουν, περνούν μέσα από μπάζα και σπασμένα γυαλιά, και ανεβαίνουν στην ταράτσα για να βγάλουν τη «φωτογραφία του θανάτου».
Εδώ μπορεί να υπάρχουν σατανιστές…
Η κατάσταση δεν είναι απλώς επικίνδυνη – έχει αποκτήσει σχεδόν μυθικό χαρακτήρα μεταξύ των εφήβων. Οι ιστορίες για φαντάσματα, λυκάνθρωπους, ακόμα και σατανιστικές τελετές μέσα στο ερείπιο αναπαράγονται από στόμα σε στόμα και μέσα από πλατφόρμες όπως TikTok, εντείνοντας τη φήμη του κτηρίου.
“Το ακούς αυτό;” ψιθυρίζει ένας μικρός μαθητής λίγο πριν πηδήξει την περίφραξη. “Εδώ μπορεί να υπάρχουν σατανιστές”, λέει ένας άλλος, ενθουσιασμένος με την ιδέα της απόκοσμης περιπέτειας.
Οι εικόνες που δημοσιεύει το anagnostis.org προκαλούν αγωνία και οργή. Οι τουρίστες κοιτούν με φόβο τα παιδιά στην ταράτσα. Οι κάτοικοι απορούν πώς δεν έχει ήδη σημειωθεί τραγωδία.
Ο μύθος ξεπερνά την πραγματικότητα
«Εδώ έχει φαντάσματα», ακούστηκε να επαναλαμβάνει ένα ακόμα παιδί. Με την παιδική φαντασία σε πλήρη έξαρση και τον εφηβικό ενθουσιασμό στα κόκκινα, ο μύθος διογκώνεται και γίνεται κίνητρο. Όσο πιο τρομακτική είναι η ιστορία, τόσο πιο έντονη η έλξη.
Μαθητές φαντάζονται υπόγεια τούνελ, τελετές, ακόμα και εξαφανίσεις. Για κάποιους, το Ναύπλιο έχει γίνει το ελληνικό «Stranger Things». Για τους κατοίκους, όμως, είναι μια διαρκής αγωνία.
Οι φήμες ξεκίνησαν, όπως όλα τα viral, στο διαδίκτυο. Μέσα από μηνύματα, stories και video στο TikTok και το Instagram, άρχισε να κυκλοφορεί ένα «κυνήγι μυστηρίου»:
«Πού είναι το παλιό ερειπωμένο σπίτι;» ρωτούν οι μαθητές μόλις φτάσουν στην πόλη. Και πάντα κάποιος ξέρει πού να τους οδηγήσει – στην είσοδο του άλλοτε λαμπερού Ξενία, εκεί όπου σήμερα στέκει ένα επικίνδυνο, διαλυμένο, ανοιχτό κτίριο χωρίς καμία φύλαξη.
Ποιος θα πάρει την ευθύνη αν πέσει ένα παιδί;
Όσο οι μέρες περνούν, ο φόβος μεγαλώνει. Δάσκαλοι δεν γνωρίζουν καν πού βρίσκονται οι μαθητές τους. Γονείς νομίζουν ότι τα παιδιά τους χαζεύουν σοκάκια και τρώνε παγωτό στην Πλατεία Συντάγματος. Κι όμως, κάποιοι ανεβαίνουν το «επικίνδυνο μονοπάτι» για το Ξενία, εισέρχονται σε ένα κτίριο-ερείπιο και θέτουν τη ζωή τους σε θανάσιμο κίνδυνο, μόνο και μόνο για ένα repost ή ένα like.
Οι ντόπιοι στην περιοχή πλέον έχουν συνηθίσει να βλέπουν μικρά παιδιά να σκαρφαλώνουν στα χαλάσματα. Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν απορία. Πλέον είναι φόβος. Φόβος ότι σύντομα δεν θα γυρίσουν όλα τα παιδιά πίσω ασφαλή.
Σήμερα το μεσημέρι, το anagnostis.org κατέγραψε αποκλειστικές εικόνες από μαθητές που ανέβηκαν στην ταράτσα. Κάποιοι χοροπηδούσαν κοντά στο χείλος. Άλλοι προσπαθούσαν να μπουν στους ορόφους μέσω σπασμένων σκαλοπατιών. Όταν εμφανίστηκε μοτοσικλέτα της ΔΙΑΣ, τράπηκαν σε φυγή.
Μια πόλη που δεν θέλει άλλο να θρηνεί
Το Ναύπλιο έχει γνωρίσει τον πόνο. Δεν χρειάζεται άλλον. Αυτό όμως που συμβαίνει τώρα δεν είναι απλώς αμέλεια. Είναι προαναγγελία δυστυχήματος. Μια ανοιχτή πληγή στο κέντρο της πόλης που χρόνια τώρα αγνοείται, ενώ μπροστά στα μάτια όλων εξελίσσεται σε παγίδα για παιδιά.
Το Ξενία Ναυπλίου, κόσμημα μιας άλλης εποχής, έχει καταντήσει ντροπή και κίνδυνος. Αν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών, αν δεν τοποθετηθούν φύλακες ή τουλάχιστον ανθεκτικές περιφράξεις, αν δεν υπάρξει επίσημη ενημέρωση στα σχολεία και στους συνοδούς, τότε σύντομα η πόλη θα γίνει πανελλήνια είδηση για τον χειρότερο λόγο.
Η viral τρέλα που ταξιδεύει από στόμα σε στόμα
Το μυστήριο του «παλιού σπιτιού του τρόμου» έχει περάσει από πόλη σε πόλη, από σχολείο σε σχολείο. Ήδη μαθητές από όλη την Ελλάδα φτάνουν στο Ναύπλιο ψάχνοντας «το σημείο». Και μόλις το βρουν, ανεβαίνουν. Βγάζουν βίντεο. Το ανεβάζουν. Και το επόμενο σχολείο έρχεται με το ίδιο σχέδιο.
Και κανείς δεν αναρωτιέται: Και αν κάποιος πέσει; Αν γίνει το κακό; Θα είναι το story αρκετό για να ξεπλύνει τον εφιάλτη;
Η ώρα της δράσης είναι τώρα. Όχι μετά το πρώτο ατύχημα. Όχι όταν θα είναι αργά. Το Ναύπλιο δεν μπορεί να γίνει η πόλη όπου ένα παιδί θα χάσει τη ζωή του για λίγα δευτερόλεπτα viral φήμης.
Γιατί το «παλιό ερειπωμένο σπίτι του μυστηρίου» είναι αληθινό. Και αν δεν προσέξουμε, θα γίνει ο τόπος ενός πολύ πραγματικού πένθους.
Δείτε παρακάτω εικόνες αρχείου, πριν από μερικά χρόνια. Σήμερα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη:
Ένα κτήριο που τρομάζει – αλλά δεν τρομάζει τις αρχές
Παρά τις κατά καιρούς τοποθετήσεις πρόχειρης περίφραξης, η πρόσβαση στο κτήριο είναι εύκολη. Μπάζα, σκουπίδια, ίχνη παραμονής αστέγων και τοξικομανών, ολοκληρώνουν το σκηνικό της εγκατάλειψης.
Η παρουσία μαθητών στο χώρο είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ιδιαίτερα την άνοιξη, όταν η πόλη πλημμυρίζει από σχολικές εκδρομές. Μέχρι πότε όμως θα αποχωρούν τα παιδιά, σώα;