Οι δύο πρώτες συλλήψεις, μετά την εφαρμογή του νέου νόμου για τα τροχόσπιτα, έγιναν στο Καλό Νερό Τριφυλίας στη Μεσσηνία, όταν ένα ζευγάρι Γερμανών στάθμευσε το αυτοκινούμενο όχημά του στην παραλία.
Η νέα νομοθεσία απαγορεύει στα αυτοκινούμενα τη στάθμευση σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημοσίων δασών και εν γένει κοινόχρηστους χώρους.
Η επίμαχη ρύθμιση έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση σε όσους ασχολούνται με τον αυτοκινούμενο τουρισμό και με την επισήμανση ότι ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα σε αυτό τον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αναπτύσσεται ταχύτατα σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στο εξωτερικό, αυτή η νέα πραγματικότητα για τους κάμπερ στην Ελλάδα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό -σύμφωνα με την ιστοσελίδα tharrosnews.gr, ότι ένα ζευγάρι Νορβηγών ενημέρωσε μέσα από το κανάλι του στο YouTube με βίντεο 6 λεπτών για τη νέα νομοθεσία στην Ελλάδα, με το βίντεο μέσα σε λίγο διάστημα να έχει 70.000 προβολές και πάνω από 1.000 αρνητικά σχόλια, με πλήθος σχολιαστών να λένε ότι θα ακυρώσουν το ταξίδι τους στην Ελλάδα.