Σημαντικές αλλαγές φαίνεται ότι έρχονται στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και πανηγυριών σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι αλλά δεν είχε εφαρμοστεί έως τώρα, και προβλέπει κατάργηση της παραδοσιακής εθελοντικής εστίασης.
Ουσιαστικά, αν ισχύσει αυτό, καταργείται η δυνατότητα συλλόγων και φορέων να στήνουν ψησταριές, επιτρέποντας μόνο τη διάθεση φαγητού μέσω αδειοδοτημένων επαγγελματιών μαζικής εστίασης (catering).
Η είδηση έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως από πολιτιστικούς συλλόγους και τοπικούς φορείς που βλέπουν σε αυτή την εξέλιξη πλήγμα στην παράδοση, την τοπική γαστρονομία αλλά και τα έσοδά τους.
Αντιδράσεις από συλλόγους και φορείς
Οι αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα έντονες στην Πελοπόννησο, όπου τα πανηγύρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιρινού. Πολιτιστικοί σύλλογοι υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των παραδοσιακών ψησταριών πλήττει ευθέως το τοπικό χρώμα των εκδηλώσεων και οδηγεί σε «εμπορευματοποίηση» των εθίμων.
«Δεν μπορούμε να πληρώνουμε επαγγελματίες για κάτι που κάνουμε εθελοντικά δεκαετίες τώρα», δηλώνει χαρακτηριστικά πρόεδρος συλλόγου από την Αργολίδα.
Η οικονομική διάσταση δεν περνά απαρατήρητη. Πολλοί σύλλογοι βασίζονται οικονομικά στα έσοδα των εκδηλώσεων για να χρηματοδοτήσουν δράσεις, ακόμα και βασικές λειτουργίες.
Στην Αρκαδία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, σύλλογοι αναφέρουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος που συνεπάγεται η ανάθεση του catering. «Πρόκειται για μια εξέλιξη που απειλεί να βάλει ταφόπλακα στα μικρά τοπικά πανηγύρια», αναφέρουν χαρακτηριστικά μέλη διοικητικών συμβουλίων.
Τι αλλάζει πρακτικά στα πανηγύρια
Αν εφαρμοστούν τα παραπάνω, πρακτικά αλλάζουν τα εξής:
* Το φαγητό θα προσφέρεται μόνο από αδειοδοτημένους επαγγελματίες (catering).
* Θα σταματήσει η λειτουργία πρόχειρων ψησταριών και παροχή τροφίμων από μη επαγγελματίες.
Ήδη αρκετές δημοτικές αρχές και περιφερειακοί σύμβουλοι ζητούν να υπάρξουν εξαιρέσεις για μη κερδοσκοπικούς συλλόγους. Σε τοπικό επίπεδο διαφαίνονται κινήσεις «ανυπακοής» με συλλόγους να δηλώνουν ότι δεν θα ακολουθήσουν την οδηγία.
Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι: Μπορεί να υπάρξει πανηγύρι χωρίς τη μυρωδιά από το σουβλάκι στη σχάρα, χωρίς τις νοικοκυρές να φέρνουν πίτες, χωρίς τη συλλογική συμμετοχή;
Για τις τοπικές κοινωνίες της Πελοποννήσου, η απάντηση φαίνεται ήδη να έχει δοθεί. Και το καλοκαίρι αυτό προμηνύεται… καυτό.