banner ΕΟΣΣ food fest 2504 1280x350 01

Ηλεία: Κλείνουν τα σχολεία λόγω έλλειψης μαθητών

Kάθε χρόνο υπάρχει δημογραφική συρρίκνωση στο νομό Ηλείας

Νέα μείωση των μαθητών και των μαθητριών, οι οποίοι/ες φοίτησαν στα σχολεία της Ηλείας, τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με το patrisnews.

Kάθε χρόνο υπάρχει δημογραφική συρρίκνωση του νομού Ηλείας και κλείνουν πολλά σχολεία, κυρίως νηπιαγωγεία και δημοτικά στους δήμους της Ηλείας, λόγω της έλλειψης μαθητών και μαθητριών.

Οι γεννήσεις κάθε χρόνο μειώνονται, κάτι που σημαίνει ότι και τα επόμενα χρόνια λιγότερα παιδιά στα σχολεία, όχι μόνο της Ηλείας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Λιγότερα σχολεία σε Ηλεία και Δυτ. Ελλάδα

Τον Σεπτέμβριο του 2024, η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε στη Δυτική Ελλάδα με 9 δημοτικά σχολεία και 23 νηπιαγωγεία λιγότερα, λόγω έλλειψης ή περιορισμένου αριθμού μαθητικού δυναμικού.

Στην Ηλεία η εικόνα είναι δραματική, με αναστολή λειτουργίας σε 8 νηπιαγωγεία και 3 δημοτικά σχολεία, ενώ άσχημα είναι τα νέα και στην Αχαΐα και στην Αιτωλοακαρνανία.

Η διαρκής μείωση γεννήσεων, σε συνδυασμό με τη μετανάστευση νέων Ελλήνων σε αναπαραγωγική ηλικία, έχει προκαλέσει ένα ντόμινο δημογραφικής και εκπαιδευτικής κατάρρευσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Αθανάσιου Μπαλέρμπα, μόλις 60.000 παιδιά με ελληνική ιθαγένεια και 9.000 με αλλοδαπή φοιτούν το 2025 στην Α΄ Δημοτικού. Η σύγκριση με το 2010 – όταν τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 100.000 και 15.000 αντίστοιχα– αποτυπώνει μια μείωση σχεδόν 40% στον αριθμό των εγγραφών μέσα σε μία 15ετία.

Οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι ακόμη πιο δυσοίωνες: μέχρι το 2100, ο αριθμός των μαθητών των πρώτων δυο βαθμίδων εκπαίδευσης αναμένεται να μειωθεί κατά 32,1% (413.000 λιγότεροι μαθητές).

Δημογραφική κατάρρευση

Ο Μπαλέρμπας υπογράμμισε πως η αναλογία γεννήσεων-θανάτων είναι πλέον 1 προς 2: για κάθε παιδί που γεννιέται αντιστοιχούν δύο θάνατοι. Από το 2018 και μετά, οι γεννήσεις παραμένουν κάτω από τις 80.000 ετησίως, ενώ το 2021 οι θάνατοι έφτασαν τους 146.000.

Η δραστική πτώση του μαθητικού πληθυσμού έχει ήδη πρακτικές συνέπειες: σε πολλές περιοχές, σχολεία παύουν να λειτουργούν λόγω έλλειψης παιδιών και αξιοποιούνται μόνο ως εκλογικά κέντρα. Οι διευθυντές των σχολείων εκπέμπουν SOS, επισημαίνοντας πως το φαινόμενο συνοδεύεται και από αύξηση των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Από την πλευρά του ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Δελέγκος, τόνισε ότι η εικόνα δημογραφικής κατάρρευσης στις πρώτες τάξεις των σχολείων αποτυπώνεται και στους τρεις νομούς. Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι πως η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο κάποιες ορεινές κοινότητες αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα, ένδειξη της έκτασης του προβλήματος.

«Η κυβέρνηση να κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους»

Η κατάσταση είναι δραματική αναφέρει ο Λεωνίδας Γεωργακόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου γονέων τριών τέκνων Ν. Ηλείας, που δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Εμείς παλεύουμε γι’ αυτή την υπογεννητικότητα, γι’ αυτή τη μείωση του πληθυσμού και για τη μείωση των γάμων και γεννήσεων γενικά στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο σκοπός του συλλόγου μας, να αυξηθούν οι γεννήσεις για να εκλείψει το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Και δεν είναι μόνο τα σχολεία που μειώνονται οι μαθητές.

Αργότερα θα μειωθούν και τα εργατικά χέρια. Θα έχουμε πρόβλημα με την ασφάλεια, γιατί όταν θα είναι περισσότεροι οι συνταξιούχοι από τους εργαζόμενους, σίγουρα θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα. Παλεύουμε να πείσουμε τα νέα παιδιά να κάνουν οικογένεια και να κάνουν παιδιά.

Και όπως έχω πει και στο παρελθόν, τα τρία παιδιά είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας του πληθυσμού της Ελλάδας. Δηλαδή αν οι οικογένειες έχουν τρία παιδιά και πάνω, σίγουρα

δεν θα υπάρχει μείωση πληθυσμού. Είναι στατιστικά βεβαιωμένο ότι οι γεννήσεις με τους θανάτους είναι τώρα σχεδόν ένα προς δύο.

Αν αυξηθούν λοιπόν οι γεννήσεις των παιδιών από τρία παιδιά και πάνω, τότε θα έρθει κάπως στα ίσα αυτή η κατάσταση και δεν θα έχουμε μείωση πληθυσμού. Σκοπός μας είναι να δοθούν κίνητρα στις νέες οικογένειες να κάνουν παιδιά και στόχος είναι αυτές οι οικογένειες να έχουν δουλειά, οι νέοι που παντρεύονται, να έχουν σπίτια να μένουν και να έχουν και παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά τους, γιατί εφόσον θα εργάζονται θα πρέπει κάπου να αφήσουν αυτά τα παιδιά. Οπωσδήποτε να δοθούν περισσότερα στην υγεία για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες

οικογένειες και γενικά για τις οικογένειες που έχουν παιδιά. Στα σχολεία γιατί να αναγκάζονται οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά σε φροντιστήρια; Να γίνεται πιο σωστά η εκπαίδευση και γενικά θεωρώ ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Και να τονίσουμε ότι περιμένουμε ακόμα αυτά που εξήγγειλε στην έκθεση της Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός, και ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα, δεν έχει ψηφιστεί κάτι. Δηλαδή αυτό που έλεγαν για την ισόβια ιδιότητα της τρίτεκνης οικογένειας και κάποια άλλα που είπε στην έκθεση της Θεσσαλονίκης στις 24 Σεπτέμβριου και δεν τα έχουν ψηφίσει ακόμα».

Μείωση και στο γυμνάσιο

Η μείωση του μαθητικού πληθυσμού δεν σταματά στην Πρωτοβάθμια. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία γεννήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, έρχονται δύσκολες μέρες και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πρώτα στο γυμνάσιο και μετά από λίγα χρόνια στο λύκειο.
Πρώτο «χτύπημα» στη Δευτεροβάθμια υπήρξε το 2023-2024 στο γυμνάσιο. Εισήλθαν αυτοί του 2011, ενώ αποφοίτησαν αυτοί του 2008. Αποτέλεσμα: -1.874.

Το 2024-2025 εισήλθαν αυτοί που γεννήθηκαν το 2012 δηλαδή η γενιά του μνημονίου, ενώ έχουν αποφοιτήσει αυτοί του 2009. Αποτέλεσμα: -17.562 μαθητές.

Το 2025-2026 θα εισέλθουν αυτοί που γεννήθηκαν το 2013, ενώ θα έχουν αποφοιτήσει αυτοί του 2010. Αποτέλεσμα: -20.632 μαθητές και πάει λέγοντας.

Το 2026-2027 ο αριθμός των μαθητών στο γυμνάσιο θα είναι -64.347 σε σχέση με το 2022-2023.

Η εικόνα στη Δυτική Ελλάδα

  • Το σχολικό έτος 2022/2023 οι σχολικές μονάδες μειώθηκαν κατά μία σε σχέση με το σχολικό έτος 2021/2022 (43 από 44).
  • Συνολικά οι εγγεγραμμένοι μαθητές ανήλθαν σε 952 σημειώνοντας μείωση 10% σε σχέση με τους 1.058 του 2021/22. Αντίθετα, οι εκπαιδευτικοί αυξήθηκαν από 380 το 2021/2022 σε 405 το 2022/23 (+6,6%)
  • Σε επίπεδο Ειδικών Νηπιαγωγείων, οι εγγεγραμμένοι μαθητές μειώθηκαν από 95 σε 88 ενώ οι εκπαιδευτικοί αυξήθηκαν από 28 σε 33.
  • Σε επίπεδο Ειδικών Δημοτικών, οι εγγεγραμμένοι μαθητές μειώθηκαν από 349 σε 341 ενώ οι εκπαιδευτικοί αυξήθηκαν από 146 σε 156.
  • Σε επίπεδο Ειδικών Γυμνασίων – Λυκείων, οι εγγεγραμμένοι μαθητές μειώθηκαν από 349 σε 341 ενώ οι εκπαιδευτικοί αυξήθηκαν από 614 σε 523 και από 206 σε 216.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version