banner ΕΟΣΣ food fest 2504 1280x350 01

Η ρύπανση του Κορινθιακού στο μικροσκόπιο ερευνητικής ομάδας

Έργο με τίτλο «Κορινθιακός – Ώρα για Δράση» που υλοποιείται από την ερευνητική ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης OZON

Το έργο με τίτλο «Κορινθιακός – Ώρα για Δράση» ξεκίνησε στις αρχές του 2024 με συνολική διάρκεια 18 μηνών και στόχο τη λήψη δεδομένων για τον Κορινθιακό κόλπο ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα ρύπανσης, να αξιολογηθούν και να τεθούν προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ερευνητική ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης OZON σε συνεργασία με το Σύνδεσμο για την Προστασία και την Ορθολογική Ανάπτυξη του Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ) «ο ΑΡΙΩΝ», την Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού «η ΑΛΚΥΩΝ», και το Σύλλογο Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδος «ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ».

Η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια παλαιότερου – αν και μικρότερης κλίμακας – έργου που υλοποιήθηκε στον Κορινθιακό το 2019-20, με επαναλαμβανόμενες δράσεις καταγραφής των συγκεντρώσεων θαλάσσιων απορριμμάτων και μικροπλαστικών σε επιλεγμένες παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές.

Το έργο υλοποιείται σε 4 διακριτές φάσεις:

ΦΑΣΗ 1: Σχεδιασμός δράσεων και προετοιμασία υποδομών

ΦΑΣΗ 2: Υλοποίηση δράσεων έρευνας στο πεδίο

ΦΑΣΗ 3: Αξιολόγηση δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων

ΦΑΣΗ 4: Εκστρατεία ενημέρωσης, διάχυση συμπερασμάτων, επικοινωνία.

Έως το τέλος του Μαρτίου 2025 ολοκληρώθηκαν οι τρεις πρώτες φάσεις του έργου και ξεκινάει η υλοποίηση της τελικής φάσης (εκστρατεία ενημέρωσης, διάχυση συμπερασμάτων και επικοινωνία).

Το πιο σημαντικό, πολύπλοκο και κοπιώδες μέρος του έργου (έρευνα στο πεδίο) υλοποιήθηκε από 6 Ιουνίου έως 4 Οκτωβρίου 2025. Κατά την περίοδο αυτή ερευνήθηκαν 640 χλμ. ακτογραμμής για τα οποία η ΟΖΟΝ διήνυσε 1.136 χλμ. από θαλάσσης (αποστολές έρευνας) και 6.234 χλμ. οδικώς (υποστήριξη, μεταφορές πληρωμάτων, εφοδιασμός).

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την καταγραφή 250-300 σημείων ή περιοχών. Τελικά καταγράφηκαν συνολικά 825 σημεία και περιοχές ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις. Εξ’ αυτών 497 ήταν δυσπρόσιτες ακτές, 16 προσβάσιμες ακτές με υψηλές συσσωρεύσεις απορριμμάτων, 93 σημεία παράνομης απόρριψης σκουπιδιών επί της ακτογραμμής, 71 σημεία και περιοχές υψηλής συσσώρευσης απορριμμάτων εκτός των προαναφερομένων ακτών, 29 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, 27 σημεία εγκατάλειψης υποδομών-εξοπλισμού, 44 σημεία με αγωγούς άγνωστης προέλευσης που καταλήγουν στη θάλασσα.

Η μεγάλη αύξηση των δεδομένων δημιούργησε την ανάγκη αύξησης των ημερών του πληρώματος στη θάλασσα. Αύξησε επίσης σημαντικά τον όγκο των δεδομένων και τους χρόνους ανάλυσης καθώς λήφθηκαν συνολικά 15.290 φωτογραφίες, και δημιουργήθηκαν από αυτές για τους σκοπούς της ανάλυσης 525 φωτομωσαϊκά (πανοράματα) .

Έχοντας πλέον ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό και την αξιολόγηση-ανάλυση των δεδομένων, η ομάδα έργου ξεκινάει από τα τέλη Απριλίου την εκστρατεία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών που περιβάλλουν τον Κορινθιακό. Συνολικά θα γίνουν ενημερωτικές επισκέψεις σε 45 έως 50 οικισμούς-κοινότητες όπου θα ενημερώσουμε τον κόσμο για το έργο, τα προβλήματα που εντοπίσαμε, τις πηγές κι αιτίες των προβλημάτων.

Το έργο θα κλείσει με ενημερωτικές ημερίδες τον Ιούνιο και την ενημέρωση αρμόδιων φορέων για τα συμπεράσματα της έρευνας (εμπλεκόμενες περιφέρειες και δήμοι, ΟΦΥΠΕΚΑ, υπουργείο περιβάλλοντος). Έχει ήδη γίνει παρουσίαση του έργου και των αποτελεσμάτων του στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Προστασία του Περιβάλλοντος (10/4/2025).

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version