banner ΕΟΣΣ food fest 2504 1280x350 01

Σε δημοπράτηση το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Ένα έργο-ορόσημο για την πολιτιστική αναγέννηση της Σπάρτης προχωρά στην τελική φάση. Λήγει στις 26 Μαΐου η προθεσμία για τις προσφορές.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα από τα σημαντικότερα έργα πολιτισμού για τη Λακωνία, καθώς δημοπρατήθηκε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, με προϋπολογισμό 30,55 εκατομμύρια ευρώ (με ΦΠΑ).

Το νέο μουσείο θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου Χυμοφιξ, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κέντρο προβολής της ιστορικής κληρονομιάς της αρχαίας Σπάρτης. Στο νέο κτιριακό σύνολο θα ενσωματωθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές για την πλήρη λειτουργικότητα ενός σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου.

Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών έχει οριστεί για τις 26 Μαΐου 2025, ενώ η αποσφράγιση θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 40 μήνες από την υπογραφή της, με την Αναθέτουσα Αρχή να είναι το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στόχος η πολιτιστική ανάδειξη και η κοινωνική συμμετοχή

Το νέο μουσείο αναμένεται να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ταυτότητα της Σπάρτης και να αναδείξει τη σημασία της στην παγκόσμια ιστορία. Με την ολοκλήρωσή του, θα αξιοποιηθεί το σπουδαίο αρχαιολογικό υλικό της περιοχής, προσελκύοντας επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει:

  • Την αποκατάσταση του πρώην εργοστασίου με αναβάθμιση του υφιστάμενου δομικού συστήματος,
  • Την ενεργειακή του αναβάθμιση,
  • Την εξασφάλιση πλήρους προσβασιμότητας για ΑμεΑ,
  • Την επέκταση του συγκροτήματος με την προσθήκη νέου κτιριακού κελύφους.

Το συνολικό εμβαδό του μουσείου, περιλαμβανομένων υπόγειων και ημιυπαίθριων χώρων, θα φτάσει περίπου τα 10.000 τ.μ.. Στο πλαίσιο του έργου θα εκτελεστούν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες με στόχο ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτιριακό αποτέλεσμα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού υπογραμμίζει πως το νέο μουσείο θα έχει ενεργό ρόλο στην κοινωνική ζωή της πόλης, αποτελώντας έναν ζωντανό πολιτιστικό οργανισμό, αντάξιο της μακραίωνης ιστορίας της Σπάρτης.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version