banner ΕΟΣΣ food fest 2504 1280x350 01

Λαϊκή Συσπείρωση: Πανάκριβα σκουπίδια και κίνδυνος καύσης στην Πελοπόννησο

Σφοδρή αντίδραση για το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ και προειδοποίηση για νέες αυξήσεις και καύση σκουπιδιών έως το 2030.

Σε νέα φάση περνά η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο μετά τα εγκαίνια της Ολοκληρωμένης Λειτουργίας του 3ου εργοστασίου διαχείρισης σκουπιδιών στην Καλλιρρόη. Η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου καταγγέλλει ότι το αποτέλεσμα της επιλογής της ΣΔΙΤ – που στηρίχθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ), Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές – είναι το σκουπίδι να μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα, με το κόστος διαχείρισης να ξεπερνά ακόμη και την τιμή του πορτοκαλιού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης:

  • Οι δημότες πληρώνουν ήδη 100 ευρώ ανά τόνο στην πύλη της ΤΕΡΝΑ.
  • Από το 2025 θα επιβαρύνονται με επιπλέον 35 ευρώ ανά τόνο για το Τέλος Ταφής, το οποίο θα αυξηθεί στα 45 ευρώ το 2026 και στα 55 ευρώ το 2027.
  • Το αυξημένο κόστος μεταφοράς και συντήρησης των απορριμματοφόρων έχει εκτινάξει τα λειτουργικά έξοδα των δήμων.

Σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση, αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι διαρκείς αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συνδυασμό με υπερχρέωση των ΟΤΑ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου προειδοποιεί πως έως το 2030, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε., θα εφαρμοστεί νέα φάση διαχείρισης με στόχο την ενεργειακή ανάκτηση μέσω παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου και καύση απορριμμάτων – μια διαδικασία που, πέρα από σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον, συνεπάγεται νέο υπέρογκο κόστος 90-100 ευρώ ανά τόνο.

Παράλληλα, η παράταξη κατηγορεί τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ότι συμφωνούν στρατηγικά στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, καλώντας τα λαϊκά στρώματα να αντισταθούν σε κάθε σχέδιο καύσης και νέων επιβαρύνσεων.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι ακόμα και οι αποφασισμένοι περιβαλλοντικοί έλεγχοι στην περιοχή της Καλλιρρόης (έδαφος, νερά, αέρας) δεν έχουν υλοποιηθεί, αποδεικνύοντας, όπως σημειώνουν, την ανυπαρξία πραγματικής μέριμνας για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version