home design 800x400

Σπήλαιο Κουφιέρου: Το «Αρκάδι» της Μεσσηνίας

Στα ιερά μονοπάτια της Αθέατης Μεσσηνίας – Παλαιό Λουτρό

Το Παλαιό Λουτρό είναι ένα ορεινό γραφικό και ζωσμένο από θρύλους χωριό. Είναι μικρό αλλά η θέση του στο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής με την απρόσκοπτη θέα ακόμη και στη θάλασσα το καθιστά προνομιακό χωριό.

Πολύ κοντά σε άλλα γραφικά χωριά όπως η Ποταμιά αποτελεί σημείο εκκίνησης για εξερεύνηση στην αθέατη Μεσσηνία.

Το σπήλαιο – τόπος μαρτυρίου

Πολύ κοντά στο Παλαιό Λουτρό βρίσκεται το σπήλαιο του Κουφιέρου ή αλλιώς και Σπήλαιο των Αγίων Αναργύρων.

Το σπήλαιο μέχρι και λίγα χρόνια πριν ήταν από τα ελάχιστα ή ίσως το μοναδικό επισκέψιμο στη Μεσσηνία. Έχει ιστορία που ξεκινά από τη 5η προ Χριστού χιλιετία ενώ υπήρξε καταφύγιο των Ελλήνων στα χρόνια του τουρκικού ζυγού.

Μέχρι που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως τόπος μαρτυρίου καθώς κατά την περίοδο των Ορλωφικών μέσα σε αυτό βρήκαν μαρτυρικό θάνατο Έλληνες χριστιανοί που προσπαθούσαν να προστατευθούν από τις επιδρομές των κατακτητών. Στο σπήλαιο έβαλαν φωτιά με ολέθριες συνέπειες.

Αυτός ο τόπος θυσίας ωστόσο γνώρισε πολλές δεκαετίες πριν και μέχρι πρόσφατα σημαντικές εκδηλώσεις λατρείας και φυσικά συγκέντρωνε εκατοντάδες επισκέπτες.

Για τα Κοντοβούνια θεωρείται Ιερός Τόπος και σήμερα παραμένει έντονη η λαχτάρα να γίνει ξανά επισκέψιμο το σπήλαιο καθώς προς αποφυγή ατυχημάτων υπάρχει η αναμονή των μέτρων προστασίας που θα συμβάλλουν στη διάσωση αυτού του μνημείου.

Το αφιέρωμα

Οι «Αρχιτεκτονικές Διαδρομές Μεσσήνης» παρουσιάζουν μέσα από αφιερώματα σε ομάδες κοινωνικής δικτύωσης στο ίντερνετ τον «πλούτο» της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό της προβολής συνεργάστηκαν η Νίκη Γιαννακοπούλου, ο Γιάννης Λάσκαρης και ο Γιώργος Σταθόπουλος.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version