home design 800x400

Έλληνες πεζοναύτες φόρεσαν την πανοπλία των Δενδρών και μπήκαν στη μάχη

Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι η ηλικίας 3.500 ετών χάλκινη πανοπλία, που είχε βρεθεί στην Αργολίδα, ήταν αποτελεσματικό πολεμικό εργαλείο και δεν είχε μόνο τελετουργική χρήση

Μια επαναστατική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή ερευνητών από διάφορους επιστημονικούς τομείς, καταρρίπτει τη θεωρία ότι η μυκηναϊκή πανοπλία των Δενδρών, που είχε βρεθεί στην Αργολίδα, είχε μόνο τελετουργική χρήση.

Έλληνες πεζοναύτες φόρεσαν ένα πιστό αντίγραφο της χάλκινης πανοπλίας, ηλικίας 3.500 ετών, και συμμετείχαν σε προσομοίωση μάχης, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της στο πεδίο της μάχης.

Η ερευνητική μεθοδολογία

Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμπεριέλαβε τον ομότιμο καθηγητή Δρ. Γιάννη Κουτεντάκη και τον καθηγητή Δρ. Αντρέα Φλουρή. Οι πεζοναύτες ακολούθησαν αυστηρό “Ομηρικό διαιτολόγιο” και υπέστησαν έντονες σωματικές δοκιμασίες σε θερμοκρασίες που κυμαίνονταν μεταξύ 30-36 βαθμών Κελσίου. Οι μετρήσεις που έγιναν περιλάμβαναν καρδιακούς σφυγμούς, ενεργειακή κατανάλωση, θερμοκρασία πυρήνα σώματος, και άλλους βιολογικούς δείκτες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πανοπλία ήταν πλήρως λειτουργική και δεν περιόριζε τις κινήσεις των μαχητών, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά της ως πολεμικό εξοπλισμό. Αυτό ανατρέπει την προηγούμενη αντίληψη που θεωρούσε την πανοπλία ως τελετουργική λόγω της φαινομενικής δυσκινησίας της.

Φώτο: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ιστορικό πλαίσιο

Η μυκηναϊκή πανοπλία των Δενδρών, το καλύτερα διατηρημένο και σχεδόν πλήρες δείγμα ολόσωμης πανοπλίας της εποχής, χρονολογείται από τον 15ο αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκε στο χωριό Δενδρά της Αργολίδας το 1960 από Έλληνες και Σουηδούς αρχαιολόγους.

Η νέα μελέτη ρίχνει φως στις πολεμικές πρακτικές των Μυκηναίων και ενισχύει τη θεωρία ότι η τεχνολογία των χάλκινων πανοπλιών υπήρχε πολύ πριν από τον Τρωικό πόλεμο.

Ο ρόλος της αρχαιοφυσιολογίας

Η έρευνα ανέδειξε την αξία της συνεργασίας μεταξύ της αρχαιολογίας και της αθλητικής φυσιολογίας, δημιουργώντας μια νέα διεπιστημονική ειδικότητα, την «αρχαιοφυσιολογία».

Αυτή η νέα προσέγγιση επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση των συνθηκών μάχης και των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Εποχής του Χαλκού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version