home design 800x400

Σε ευρωπαϊκή επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ – Άγρια κόντρα Ανδρουλάκη με Αυγενάκη

Σύμφωνα με την ΕΕ διαπιστώθηκαν ελλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη στις τελευταίες διαχειριστικές περιόδους.

Υπό επιτήρηση αποφάσισε να θέσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σύμφωνα με τη Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI) διαπιστώθηκαν ελλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη στις τελευταίες διαχειριστικές περιόδους.

Ειδικότερα, η DG AGRI με επιστολή της προς τη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας μας στην ΕΕ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνει ότι ο Οργανισμός θα πρέπει επειγόντως να τεθεί υπό επιτήρηση και να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο δράσης διαπίστευσης για την αντιμετώπιση όλων των ελλείψεων που εντοπίστηκαν στη συμμόρφωση του Οργανισμού Πληρωμών με τα κριτήρια διαπίστευσης.

«Ο οικονομικός κίνδυνος που προκύπτει από τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Οργανισμού Πληρωμών και τη συμμόρφωσή του με τα κριτήρια διαπίστευσης παρακολουθείται στο πλαίσιο διαφόρων ερευνών συμμόρφωσης της DG AGRI», επισημαίνεται στην επιστολή, ενώ η Διεύθυνση Γεωργίας θεωρεί ότι «όσον αφορά τη διαχείριση του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια διαπίστευσης δεν τηρούνται πλέον ή παρουσιάζουν τόσο σοβαρές ελλείψεις που επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να εκπληρώνει τα καθήκοντα του».

Για τον λόγο αυτό προειδοποιεί με αποκλεισμό από την καταβολή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των ενισχύσεων του ΕΓΤΕ ύψους 6.059.364,12 ευρώ και του ΕΓΤΑΑ ύψους 2.190.965,19 ευρώ.

Έτσι, η ευρωπαϊκή αρχή κρίνει σκόπιμο τον επανέλεγχο της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για διάστημα 12 μηνών, ζητώντας παράλληλα την άμεση κατάρτιση σχεδίου αποκατάστασης των ελλείψεων που έχουν διαπιστωθεί. Αναφέρεται μάλιστα ότι η έλλειψη επαρκών, αποτελεσματικών και άμεσων διορθωτικών ενεργειών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική ανάκληση της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η πρώτη τεχνική συνάντηση των ευρωπαϊκών φορέων (με την πιθανή συμμετοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ και του φορέα Πιστοποίησης) προβλέπεται να γίνει διαδικτυακά στις 28 Μαΐου 2024.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή της Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΕΔΩ.

Κόντρα Ανδρουλάκη – Αυγενάκη

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη με αφορμή τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Χθες, ο Νίκος Ανδρουλάκης από τα Ανώγεια, επέκρινε δριμύτατα τον κ. Αυγενάκη λέγοντας ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε σε εποπτεία από την ΕΕ. «Τι λέει ο πολύς κ. Αυγενάκης για τις επιδοτήσεις; “Δεν φταίω εγώ, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν από δύο ώρες, η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι θέτει υπό εποπτεία τον ΟΠΕΚΕΠΕ, διότι είναι ανίκανος να μοιράσει τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις στην Ελλάδα, αλλάζοντας πέντε προέδρους σε τέσσερα χρόνια» είπε με έμφαση.

Απαντώντας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σήκωσε τους τόνους λέγοντας πως «ο Πρόεδρος του «miniΠΑΣΟΚ» κ. Ν. Ανδρουλάκης δεν ρωτάει, δεν ακούει, δεν μαθαίνει. Ή παριστάνει όλα τα παραπάνω για να υφάνει μια ιστορία αποτυχίας για την κυβέρνηση της ΝΔ και για εμένα προσωπικά». Έκανε λόγο για «περίεργη εμμονή του κ. Ανδρουλάκη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα μάλιστα που ο εν λόγω Οργανισμός, υπό τη νέα του διοίκηση, κάνει ουσιαστικά βήματα εξυγίανσης από τα λάθη του παρελθόντος». Εγκάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι η υποκρισία του δεν έχει όριο και ο κ. Αυγενάκης κατέληξε: «Νομίζει πως επικαλούμενος την «πράσινη Κρήτη» άλλων εποχών και «λιβανίζοντας» τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα μπορέσει να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να ανατρέψει την δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ. Αντίπαλός του δεν είναι ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Κασσελάκης, ούτε κάποιος άλλος. Αντίπαλός του είναι το διαζύγιο με την λογική, τον ρεαλισμό και την ειλικρίνεια».

Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το γάντι και επανήλθε. Σε απάντησή του αναφέρει: «Παραμερίζουμε τους χαρακτηρισμούς εκ μέρους του κ. Αυγενάκη και θέτουμε ένα πολύ απλό ερώτημα:

-Πώς μπορεί να παραμένει στη θέση του ένας αποτυχημένος Υπουργός που επί υπουργίας του, το 2023 -πρώτο έτος εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π. που σχεδίασε η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει-, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν λάβει τα λιγότερα χρήματα από τότε που άρχισε η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας;

Έχει το θράσος να εμφανίζεται ως ο “εξυγιαντής” του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση τον οργανισμό, για πρώτη φορά, λόγω σοβαρών παρατυπιών στη λειτουργία, τη στελέχωση, την ποιότητα και νομιμότητα των πληρωμών, την τήρηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και τον σαφή διαχωρισμό των λειτουργειών μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οργανισμού Πληρωμών.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλόγισε πρόστιμο στη χώρα μας ύψους 283 εκατ. ευρώ για κακή διαχείριση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022. Επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή. 

Αν ο κ. Αυγενάκης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ας αφήσει τις ειρωνείες και ας πάει σπίτι του».

Αυγενάκης: Τους πολιτικούς τους στέλνουν σπίτι τους ο λαός και ενίοτε οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι
Την απάντηση του ΠΑΣΟΚ σχολίασε αιχμηρά εκ νέου, ο Λευτέρης Αυγενάκης, με μπηχτή για ενδεχόμενες εξελίξεις στο κόμμα του κ. Ανδρουλάκη:

«Τους πολιτικούς τους στέλνει σπίτι τους ο ελληνικός λαός. Κάποιες φορές… και οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι» έγραψε στο twitter.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version