home design 800x400

Πορτοκάλια: Πού οφείλεται η έκρηξη εισαγωγών από την Αίγυπτο

Οι εισαγωγές πορτοκαλιών έχουν αυξηθεί κατά 500% και πλήττουν τους Έλληνες παραγωγούς πορτοκαλιών

Το πρόσφατο άνοιγμα της Αιγύπτου στην ευρωπαϊκή αγορά πορτοκαλιών έχει σηματοδοτήσει μια εποχή αναταραχής στον κλάδο. Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε ο σύνδεσμος εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών, οι εισαγωγές πορτοκαλιών έχουν αυξηθεί κατά 500%. Η Αίγυπτος, καθιστώντας τα πορτοκάλια της πιο ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή αγορά, έχει προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες στους εγχώριους παραγωγούς, ενώ ταυτόχρονα εξερευνά νέες ευκαιρίες στην Κεντρική Ασία.

Οι αναλυτές από την πλατφόρμα EastFruit αναφέρουν ότι η απότομη πτώση των τιμών στην εγχώρια αγορά οφείλεται σε δύο κύριους παράγοντες: την υποτίμηση του νομίσματος και τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Η δραματική μείωση των τιμών προκάλεσε πίεση στους αγρότες και ανάγκασε τους παραγωγούς να αναζητήσουν νέες αγορές. Το πρόγραμμα FAO/EBRD αναδεικνύει τη σημασία των εναλλακτικών αγορών, ενώ η έμφαση στην Κεντρική Ασία ανοίγει νέους ορίζοντες για την εξαγωγική πορεία της Αιγύπτου.

Ουζμπεκιστάν και Καζακστάν αναδεικνύονται ως δυναμικές αγορές, με το πρόγραμμα να αναλύει τις πιθανές ευκαιρίες για εξαγωγές. Με την αύξηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών και τη μείωση των εισαγωγικών δασμών, η Αίγυπτος εξερευνά νέα μονοπάτια σε μια αναπτυσσόμενη αγορά.

Οι επιπτώσεις των εισαγωγών πορτοκαλιών από την Αίγυπτο έχουν αναστατώσει τον κλάδο, αλλά ταυτόχρονα έχουν δημιουργήσει νέες ευκαιρίες. Με τη στήριξη του προγράμματος FAO/EBRD, η Αίγυπτος αναζητά την ανάπτυξη σε νέες αγορές, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα των εξαγωγών πορτοκαλιών.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version