home design 800x400

Έργο «σταθμός» το Επιγραφικό Μουσείο Άργους – Σε λίγες ημέρες η τυπική διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου

Φάρο Πολιτισμού για ολόκληρη την Πελοπόννησο, χαρακτηρίζει το νέο Μουσείο ο Γενικός Γραμματέας υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου

Το Επιγραφικό Μουσείο του Άργους θα αποτελέσει φάρο Πολιτισμού για ολόκληρη την Πελοπόννησο, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου. Στο νέο Μουσείο, πρόκειται να εκτεθεί, μεταξύ άλλων πολύτιμων επιγραφών, ένα μοναδικό σύνολο, που συγκροτείται από 136 χάλκινους ενεπίγραφους πίνακες, οι οποίοι ήρθαν στο φως, πριν από 22 χρόνια, κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας στο οικόπεδο Σμυρναίου στο Άργος, και αποτελούν μέρος του αρχείου του ιερού θησαυρού της Παλλάδος, όπου φυλάσσονταν και τα ιερά χρήματα της Ήρας.

Ο Γιώργος Διδασκάλου, δηλώνει ότι «στο Άργος υλοποιείται ένα έργο «σταθμός». Ένα ακόμα νέο Μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο, φάρος πολιτισμού για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί από τη διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟ και σε λίγες ημέρες θα ολοκληρωθεί και η τυπική διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου του έργου».

Και προσθέτει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού: «Με μια ακόμα δέσμευση από το ΥΠΠΟ που γίνεται πράξη, το ιστορικό Άργος αποκτά ακόμη έναν πυρήνα πολιτισμού στο κέντρο της πόλης. Με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων τα ευρήματα των ανασκαφών της αργολικής γης συγκεντρώνονται, προστατεύονται και αναδεικνύονται στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που δημιουργούνται για αυτόν τον σκοπό. Με 1.934.400,00€ το έργο της δημιουργίας του Επιγραφικού Μουσείου στην ανατολική πτέρυγα των Στρατώνων Καποδίστρια στο Άργος θα αποτελεί σύντομα πραγματικότητα για τη χώρα, για την Αργολίδα, για την τοπική κοινωνία. Συνέπεια. Έργο. Αποτέλεσμα».

Το Επιγραφικό Μουσείο Άργους

Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση του κτιρίου της διώροφης ανατολικής πτέρυγας των Στρατώνων Καποδίστρια (οικοδομική και λειτουργική) και ο εκσυγχρονισμός του, προκειμένου να λειτουργεί ως Επιγραφικό Μουσείο. Το αντικείμενο του έργου αφορά σε οικοδομικές εργασίες αποκατάστασης της πτέρυγας του κτιρίου έναντι φθορών που έχει υποστεί από την εγκατάλειψη είκοσι χρόνων περίπου από τότε που το κτίριο αποκαταστάθηκε και ενισχύθηκε, καθώς και τη λειτουργική αναδιάρθρωση του κτιρίου ώστε να ενταχθούν χρήσεις εξυπηρέτησης κοινού και η βελτίωση της προσβασιμότητας εργαζομένων, κοινού και ΑμεΑ.

Οι εργασίες, κυρίως επισκευής, εκσυγχρονισμού και αναδιαμόρφωσης των εσωτερικών χώρων για τη νέα μουσειακή χρήση τους, περιλαμβάνουν τοπικές προεργασίες καθαιρέσεων και αποσυναρμολογήσεων (φθαρμένων στοιχείων δαπέδων, οροφών, επιχρισμάτων, βάθρων, κουφωμάτων, σιδεριών, πλακόστρωτου, ξύλινης στήριξης/στέγης του εξώστη), διάνοιξη ανοιγμάτων για την εξασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ των αιθουσών του μουσείου και στις δύο στάθμες, έλεγχο της κατάστασης των λιθοδομών και τοπικές αποκαταστάσεις, προσθήκη διαχωριστικών τοίχων διαμόρφωσης των χώρων του μουσείου, κατασκευή νέου μεταλλικού κλιμακοστασίου και νέου ανελκυστήρα ΑμεΑ, αποκατάσταση των οικοδομικών στοιχείων που θα αποξηλωθούν, συντήρηση των υπόλοιπων οικοδομικών στοιχείων και εγκατάσταση νέων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Επ αφορμης του αρθρου ο χωρος των στρατωνων Καποδιστρια εχοντας δυο μουσεια το Βυζαντινο κ το επιγραφικο θα γινει ενας συγχρονος χωρος πολιτισμου, χρηζει προβολης να ειναι επισκεψιμος απο ολα τα σχολεια της χωρας, αναμενοντας κ την ολοκληρωση του νεου μουσειου του Αργους, σε συναρτηση με την αξιοποιηση της αγορας tsiler σε καταστηματα υγειονομικου ενδιαφεροντος η πολη θα αλλαξει οψη ως προς την επισκεψιμοτητα της και τη πηγη εσοδων της, εχοντας τον αρχαιολογικο πλουτο της και με τις Μυκηνες να γινει ο Νο 1 προορισμος απο μαθητες κ της Ευρωπης, μπορει επισης να αξιοποιησει το ξενοδοχειο στην Κιο της Αργους επεκτεινοντας και αλλη πτερυγα στην. Πλατεια της Κιου ωστε να μπορει να φιλοξενει μαθητες ολο τον χρονο με ειδικο τιμολογιο, απο ελλαδα κ ευρωπη επσκεπτομενοι το Αργος, αν θελουμε να μιλαμε για οικονομικη ανθηση στη πολη μας η νεα Δημοτικη αρχη πρεπει να δει αμεσα αυτους τους τομεις,1. ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ , 2. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ Κ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΑΡΓΩ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΙΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ, το Αργος ειναι ενα αρχαιολογικο παρκο απο μονο του, θεληση χρειαζεται να βγει η πολη μας απο τον μαρασμο των 13 χρονων που περασαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version