home design 800x400

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη – Τοξική και επικίνδυνη για τον οργανισμό

Αποπνικτική συνεχίζει να είναι και σήμερα, Πέμπτη 28 Μαρτίου, η ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη που έχει “πνίξει” την Πελοπόννησο, αλλά και όλη τη χώρα, ενώ αυτό φαίνεται και πάνω στα αυτοκίνητα που είναι γεμάτα σκόνη.

Σημαντικό χαρακτηριστικό του καιρού των τελευταίων ημερών είναι και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Στη βόρεια Κρήτη τα θερμόμετρα θα φτάσουν και τους 28 βαθμούς τοπικά, λόγω των νοτιάδων, ενώ το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία ακόμα και στην Αθήνα θα είναι στους 24 και τους 25 βαθμούς.

Για τη μεταφορά της αφρικανικής σκόνης ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε δημοσίευσή του ανέφερε: “Η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες. Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων , καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar Massif και Tibesti στο βόρειο Chad“. Πρόσθεσε ακόμη, πως “την περίοδο της άνοιξης ( Μάρτιο Απρίλιο) , οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο“.

Τοξική και επικίνδυνη η αφρικανική σκόνη για τον ανθρώπινο οργανισμό

Τοξική και επικίνδυνη τονίζουν οι πνευμονολόγοι πως είναι η αφρικανική σκόνη για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς περιέχει σωματίδια που μεταφέρονται και τα οποία μπορεί να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σε συνέντευξή του τόνισε ότι «πάντα όταν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με μικροσωματίδια, άνθρωποι με προυπάρχουσες νόσοι επιβαρύνονται, καθώς τα σωματίδια κάθονται στον βλεννογόνο και κάνουν φλεγμονή. Έτσι σε οργανισμό που έχει ήδη φλεγμονή από άσθμα, αλλεργία, αυτή αυξάνεται αυξάνει και προκαλεί συμπτώματα».

Συνέχισε λέγοντας πως «πρώτον, εάν έχει κάποια νόσο και την γνωρίζει, τώρα που υπάρχει πρόβλεψη πως θα έρθει η αφρικανική σκόνη να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό του προκειμένου να πάρει οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή του. Συνήθως χρειάζεται μια εντατικοποίηση της αγωγής, είτε αυξάνοντας την δόση του φαρμάκου που παίρνουμε, είτε την συχνότητα. Ποτέ δεν κάνουμε τον γιατρό του εαυτού μας. Όπως δεν μπορείς να χτίσεις ένα σπίτι από τον ίντερνετ, έτσι δεν μπορείς να γίνεις και γιατρός από το ίντερνετ.

Το δεύτερο είναι ότι εάν έχει συμπτώματα σήμερα και αύριο που θα έχουμε σκόνη μην το αποδώσει εκεί. Σε έναν υγιή άνθρωπο η σκόνη δεν κάνει τίποτα. Εάν του κάνει συμπτώματα σημαίνει ότι έχει κάποια νόσο που δεν ξέρει, όπως πχ. αλλεργική ρινίτιδα. Θα πρέπει να πάει στον πνευμονολόγο να εξεταστεί. Γιατί βήχει; Δεν είναι φυσιολογικό να βήχουμε ακόμα και εάν υπάρχει αφρικανική σκόνη. Εάν βήχουμε μάλλον έχουμε άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν το ξέρουμε. Δυο τρομερά συχνά νοσήματα, περίπου 10% του πληθυσμού πάσχει από αυτά, και οι μισοί δεν ξέρουν ότι πάσχουν. Το να βάλουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας είναι ότι καλύτερο υπάρχει».

Σχόλια

Exit mobile version