home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Τσουνάμι από την Ινδία απειλεί την Καραθώνα

Γράφει ο Γιάννης Γκιόλας
Καραθώνα

Οι προθέσεις  για τη λεγόμενη τουριστική αξιοποίηση της Καραθώνας που χρόνια τώρα εξέταζαν  και σχεδίαζαν στα κλειστά γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ βγήκαν στο προσκήνιο με το επενδυτικό ταξίδι του Πρωθυπουργού της χώρας στην Ινδία, που περιλάμβανε και προτάσεις για τουριστικές  επενδύσεις στη χώρα μας με πρώτη και καλύτερη την προσφορά της πολύπαθης Καραθώνας.

Αυτή η δημοσίευση πέρασε στα ψιλά 5-6 μέρες πριν από την αναχώρηση του κ. Μητσοτάκη.

Χθες, με δηλώσεις του από τις μακρινές Ινδίες προδιέγραψε επενδύσεις που θα φέρουν αύξηση της ευημερίας στις περιοχές που σχεδιάζονται και προσφέρονται για την εγκατάστασή τους.

Με την   ολιγόλογη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, που προβάλει κατά προτεραιότητα την εκποίηση της ζώνης της Καραθώνας συνολικής έκτασης 1.911 στρεμμάτων που εκτείνεται σε ολόκληρη την παραλία μήκους 1.500 μέτρων, όλης δηλ. της ακτογραμμής, επαληθεύτηκαν οι προθέσεις του Ταμείου και της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Να ξεχάσουμε δηλ. όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί τη θάλασσα, την παραλία και τον ελεύθερο και αδόμητο χώρο της αγαπημένης και μαγευτικής Καραθώνας;

Να ξεχάσουμε τους μαζικούς αγώνες του Ναυπλιακού λαού στη μακρινή δεκαετία του 80 προκειμένου να παραμείνει στην ελεύθερη χρήση της από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της;

Να διαγράψουμε τη δυναμική απομάκρυνση των «Στολιδιών στην Άμμο»  όπως κατ’ επίφαση ονομάσθηκαν επιχειρηματικές – τουριστικές απόπειρες κατάληψης του αιγιαλού και της παραλίας τον Ιούλιο του 2004  όπου με τη μαχητική παρέμβαση πλήθους πολιτών καθώς και της πλειονότητας των μελών του τότε δημοτικού συμβουλίου με επικεφαλής το Δήμαρχο Παναγιώτη Αναγνωσταρά, ο οποίος μαζί με άλλους οδηγήθηκαν τότε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ναυπλίου;

Να αποκρύψουμε τις πολλαπλές προσπάθειες του μαζικού κινήματος της εποχής των μνημονίων, όπου και πάλι ανεστάλησαν παρόμοιες βλέψεις εκχώρησης της περιοχής στα ιδιωτικά συμφέροντα;

Γνωρίζω ότι μια μερίδα συμπολιτών μας, πολλοί καλοπροαίρετα ίσως εναντιωθούν σε όλα αυτά, αφού τα εκλαμβάνουν ως παρωχημένες πράξεις, ίσως και ιδεοληψίες που δήθεν πριονίζουν την ανάπτυξη της περιοχής μας και αντιμάχονται την ευημερία των κατοίκων της.

Προλαμβάνω λοιπόν τις αντιρρήσεις τους προσπαθώντας να προσεγγίσω τον τρόπο της ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης της Καραθώνας μας.

Η επιφάνεια που μπορεί να οικοδομηθεί, όπως περιγράφει το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται σε 80.000 τ.μ  δηλαδή 80 στρέμματα. Ασφαλώς δεν σκοπεύουν να ανεγείρουν ένα μονομπλόκ συγκρότημα , αφού δε θα θελήσουν να αφήσουν να πάνε χαμένα τα 1.500 μέτρα της προσφερόμενης ακρογιαλιάς. Το πιθανότερο είναι να κατασκευασθούν 5-6 ξενοδοχειακές ή και λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις, η κάθε μία με την πρόσοψή της στη θάλασσα, περιβαλλόμενη από τις  υποστηρικτικές υποδομές της π.χ. προαύλιους χώρους – κήπους, γήπεδα τένις, μπάσκετ, ανοιχτά καφέ μπαρ και εστιατόρια, πισίνες κλπ. Αυτονόητα θα υπάρχουν και οι αναγκαίες ξαπλώστρες στην παραλία.

Μη νομίζετε ότι δε θα νοιαστούν και για τους ιθαγενείς. Υπάρχουν οι δύο άκρες του κολπίσκου, η μία πετρώδης  και η άλλη λασπώδης και δίπλα στο μικρό αλιευτικό καταφύγιο με τις άγκυρες, τις σημαδούρες και τα σχοινιά!

Ας κρατήσουμε τότε  ως παλιά φωτογραφία την αμμώδη παραλία και την ακρογιαλιά, ακόμη και τις υπάρχουσες λουτρικές εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευασθεί από το Δήμο. Το νομικό μάλιστα οπλοστάσιο εκσυγχρονίσθηκε πρόσφατα αφού οι σχετικές μισθώσεις και οι όροι αυτών θα διεξάγονται από την Κτηματική Υπηρεσία και όχι από τους Δήμους.

Όσοι δεν πείθονται ακόμη από την περιγραφή αυτή είναι πιθανό να προβάλλουν ως επιχειρήματα ότι τα μεγάλα τουριστικά και ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα φτιαχτούν θα προκαλέσουν ανάπτυξη της περιοχής και θα απασχοληθούν και πολλοί εργαζόμενοι από τον τόπο μας.  Οι λόγοι όμως αυτοί δεν ευσταθούν διότι:

Πρώτον τα ξενοδοχεία του είδους αυτού λειτουργούν με το σύστημα του All inclusive  με όλες δηλαδή τις υπηρεσίες προπληρωμένες. Φαγητό, ύπνο, μπάνιο, διασκέδαση, περιήγηση. Τα πάντα όλα μέσα στο συγκρότημα. Κανένα άλλο κατάστημα ή επιχείρηση ντόπια δεν καρπώνεται  από τους πελάτες αυτούς. Αξίζει μάλιστα να τονισθεί ότι ακόμη και στις εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και λοιπά αξιοθέατα,τους  πελάτες συνοδεύουν κινητά μέσα της επιχείρησης που διαθέτει (πωλεί)  σνακ, αναψυκτικά και καφέδες. Ούτε νερό δεν αγοράζουν στις περιοχές που επισκέπτονται.

Για να μη θεωρηθεί  ότι παραθέτω προσωπικά και αυθαίρετα συμπεράσματα θα αναφερθώ σε εντελώς πρόσφατη διαπίστωση του Διεθνούς Συμβουλίου για την Ηθική και την Αειφορία στον Τουρισμό, που εδρεύει στο Λονδίνο και διαθέτει παραρτήματα σε όλο τον κόσμο. Παρουσίασε λοιπόν την πιο πρόσφατη έρευνά του  όπου αποδεικνύει ότι όπου εφαρμόσθηκε το σύστημα Αll inclusive,       προκλήθηκαν απίστευτα προβλήματα, αμέτρητες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε λουκέτο και ολόκληρες περιοχές γνώρισαν τον  οικονομικό μαρασμό.

Η επί μέρους έρευνα στην γειτονική μας Τουρκία απέδειξε ότι μόνο το 10% των δαπανών των τουριστών που ταξίδεψαν  All inclusive κατέληξε στην τοπική αγορά . Το δε ποσοστό ως προς τα οφέλη που αποκόμισαν οι γύρω περιοχές ήταν ακόμη μικρότερο.

Ναι, αλλά θα στερηθεί η περιοχή τη δυνατότητα να απασχοληθούν εργαζόμενοι σε αυτές τις τουριστικές εγκαταστάσεις, θα πουν και πάλι οι καλοπροαίρετοι. Πόσοι, όμως από αυτούς που απασχολούνται στις μέχρι τώρα  εκμισθωμένες παραλιακές επιχειρήσεις θα χάσουν τη δουλειά τους;  Και σε κάθε περίπτωση αυτό που τα τελευταία χρόνια ισχύει είναι η έλλειψη  εργατικών χεριών και όχι το αντίθετο.

Επειδή απευθύνομαι σε κατοίκους της περιοχής μας που είναι καλοί γνώστες της Καραθώνας ως χρήστες των χώρων της, είναι ίσως περιττό αλλά θα πρέπει να το υπενθυμίσω.

Η Παραλία της Καραθώνας είναι η μοναδική αμμώδης και ευρεία παραλία της περιοχής υπέροχη, τροπική, δημοφιλής, πολυσύχναστη, αγαπημένη, εξυπηρετεί τους κατοίκους της πόλης μας και όλης της γύρω περιοχής. Οι πάμπολλοι επισκέπτες – φιλοξενούμενοι του τόπου μας επιλέγουν τη μεγάλη παραλία της  για τον επιπρόσθετο λόγο ότι διαθέτει τεράστιο, άνετο και πρόσφορο χώρο στάθμευσης και μάλιστα δωρεάν.

Τους καλοκαιρινούς  μήνες αλλά και κατά την περίοδο εορτών και αργιών κατακλύζεται από χιλιάδες επισκεπτών, οι οποίοι εξυπηρετούνται άνετα και απολαμβάνουν τις χάρες της ανταποδίδοντας στην πόλη με τη διαμονή, διατροφή και διασκέδασή τους που αποτελεί διόλου ευκαταφρόνητη συνδρομή στα έσοδα πλήθους επιχειρήσεων.

Πέρα από όλα όσα προαναφέρθηκαν οφείλουμε να υποδείξουμε και την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος. Είναι άλλο πράγμα ένας χώρος φυσικός και αμόλυντος που με την απαραίτητη προστασία και τον ευπρεπισμό από το Δήμο Ναυπλιέων θα αποτελεί ένα μόνιμο πνεύμονα ζωής κι επαφής με τη φύση, όπου θα  χαιρόμαστε να περπατάμε, να αθλούμαστε και να κολυμπάμε, ακόμη και να διασκεδάζουμε με μέτρο κι άλλο η Καραθώνα να γίνει μία ακόμη κατακλυσμένη από κτίρια  παραλία όπου περιορίζεται αισθητά ο κοινόχρηστος χαρακτήρας ενός αγαθού  που μας έχει προσφερθεί απλόχερα από τη φύση.

Αξίζει λοιπόν να το φροντίσουμε και να τον διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού και οι φορείς της πόλης με προεξάρχουσα τη Δημοτική αρχή και όλο το δημοτικό συμβούλιο να καταβάλουν το μέγιστο των δυνάμεών τους ώστε να διατηρηθεί η Καραθώνα όπως της πρέπει και της αξίζει.

(Γιάννης Γκιόλας)

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis