home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

H must-see Μονή στα Καλάβρυτα: Τοπίο μαγευτικό, ιστορία συναρπαστική

Το παλαιότερο κατά πολλούς μοναστήρι της Ελλάδας με φήμη που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Πελοποννήσου
Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Ελλάδας και ένα από τα πιο δημοφιλή προσκυνήματα της Ορθοδοξίας. Το παλαιότερο κατά πολλούς μοναστήρι της Ελλάδας βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βορειανατολικά των Καλαβρύτων, στην περιοχή της Ζαχλωρού, και είναι χτισμένο σε ένα φυσικό σπήλαιο στο βουνό Χελμός.

Η παράδοση αναφέρει ότι η Μονή ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. από τον Άγιο Ιωάννη τον Καλυβίτη, ο οποίος βρήκε στο σπήλαιο μια εικόνα της Παναγίας. Η εικόνα αυτή, που είναι γνωστή ως η «Παναγία η Μεγαλοσπηλαιώτισσα», θεωρείται θαυματουργή και έλκει προσκυνητές από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας
Φώτο: Wikipedia (Σαλαμούρας Σπ)

Το μοναστήρι έχει πλούσια ιστορία και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ελληνική ιστορία. Κατά την Επανάσταση του 1821, η Μονή έγινε κέντρο αντίστασης κατά των Τούρκων και δέχτηκε πολλές επιθέσεις. Οι μοναχοί πολέμησαν γενναία για να υπερασπιστούν το μοναστήρι και τη θρησκεία τους.

Η Μονή είναι σήμερα ένα σημαντικό πολιτιστικό μνημείο. Το καθολικό της, που είναι χτισμένο μέσα στο σπήλαιο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά εκκλησιαστικά κτίρια της Ελλάδας. Το μοναστήρι διαθέτει επίσης ένα πλούσιο μουσείο με εκθέματα από την ιστορία και τη θρησκευτική παράδοση της περιοχής.

Σε ειδικό παρεκκλήσιο παρουσιάζονται εικόνες και λειψανοθήκες, ενώ εκεί στεγάζεται και η βιβλιοθήκη της Μονής, που σώζει ακόμη δεκάδες παλαιότυπα.

Μονή Μεγάλου Σπηλαίου 2
Φώτο: Wikipedia (Enpatrais)

Από τα αξιοθέατα οι μοναχοί συνήθως δείχνουν στον επισκέπτη το «Τρύπιο Λιθάρι» (οπή απ’ οπού διέρχεται το φως τού ήλιου μόνο στις δύο ισημερίες του), το τεράστιο βαρέλι «Αγγελής» (χωρητικότητας 10.000 περίπου κιλών) και στην απέναντι κορυφή το «1821» γραμμένο από την ίδια τη φύση. Δίκαια, λοιπόν, η φήμη του Μοναστηριού είχε ξεπεράσει τα σύνορα τής Πελοποννήσου.

Η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου είναι must-see για κάθε επισκέπτη των Καλαβρύτων. Το τοπίο είναι μαγευτικό, η ιστορία συναρπαστική και η θρησκευτική ατμόσφαιρα κατανυκτική.

Βίντεο: Tasos Fotakis | DroneWorks | Travel

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis