home design800Χ400

home design 1170Χ320

Η νεότατη τεχνητή λίμνη της Πελοποννήσου με το βυθιζόμενο εκκλησάκι

banner efxes anagn

Ο Άγιος Θεόδωρος που μια εμφανίζεται και μια εξαφανίζεται στο κέντρο της πανέμορφης λίμνης Αστερίου στην Αχαΐα – Οι προοπτικές αξιοποίησης.
Λίμνη Αστερίου

Στον Άγιο Φανούριο θα έπρεπε να είναι αφιερωμένο, το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων που δεσπόζει στο κέντρο της πανέμορφης λίμνης Αστερίου στην Αχαΐα, αφού εμφανίζεται και εξαφανίζεται ανάλογα με την εποχή.

Δείτε την όπως την κατέγραψε με το drone του ο Βασίλης Μαυρομύτης:

Η λίμνη Αστερίου

Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα, την περίοδο 2020-2021, με την ολοκλήρωση του τεχνικού έργου του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου. Πήρε την ονομασία της από το παρακείμενο χωριό Αστέρι.

Η λίμνη Αστερίου έχει έκταση 1.200 στρέμματα και χωρητικότητα 12 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού. Το μέγιστο βάθος της είναι 30 μέτρα. Η λίμνη χρησιμοποιείται για την υδροδότηση της Πάτρας και των γύρω περιοχών, καθώς και για την άρδευση καλλιεργειών.

Το βυθιζόμενο εκκλησάκι

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της λίμνης Αστερίου είναι το βυθιζόμενο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Το εκκλησάκι βρίσκεται στη μέση της λίμνης και καθώς η στάθμη του νερού ανεβαίνει, βυθίζεται σταδιακά.

Το εκκλησάκι χτίστηκε το 1900 και ήταν το κέντρο της θρησκευτικής ζωής του χωριού Αστέρι. Όταν δημιουργήθηκε η λίμνη, το εκκλησάκι βυθίστηκε μερικώς. Σήμερα, το πάνω μέρος του εκκλησάκι είναι ορατό όταν η στάθμη του νερού είναι χαμηλή.

Προοπτικές τουριστικής αξιοποίησης

Η λίμνη Αστερίου έχει προοπτικές τουριστικής αξιοποίησης. Η περιοχή γύρω από τη λίμνη είναι πλούσια σε φυσική ομορφιά και προσφέρει πολλές ευκαιρίες για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδηλασία, ψάρεμα και κολύμπι.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει εκπονήσει μελέτη για την αξιοποίηση της λίμνης Αστερίου ως τουριστικού προορισμού. Η μελέτη περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομών όπως δρόμοι, μονοπάτια, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis