home design 800x400

Άργος: Μια απόρθητη αετοφωλιά του 1821

Η σπηλιά λόγω της θέσης της, αποτέλεσε οχυρό και καταφύγιο συνάμα για τον Γιαννάκο Δαγρέ και τα παλικάρια του κατά την Ελληνική Επανάσταση

|

Χρόνος ανάγνωσης

1 λεπτό

|

0 Σχόλια στο Άργος: Μια απόρθητη αετοφωλιά του 1821

Δεξιά του δρόμου από τη Χούνη Άργους στην Καρυά Άργους συναντάμε ένα εκκλησάκι μέσα σε οχυρωμένο σπήλαιο. Είναι αφιερωμένο στην Αγία Ιερουσαλήμ, κτισμένο πριν το 1700 μ.Χ. από ντόπιους βοσκούς και αποτέλεσε την καστροσπηλιά του Καπετάν Δαγρέ και των ανδρών του κατά την επανάσταση.

Σύμφωνα με την παράδοση, στην σπηλιά κατέφυγε κάποιος μοναχός από τα Ιεροσόλυμα, κυνηγημένος από τους διωγμούς και μόνασε σ’ αυτήν την δυσπρόσιτη σπηλιά, έχοντας μεταφέρει από τους Άγιους Τόπους εικόνες και άλλα ιερά κειμήλια για αυτό εκ παραφθοράς της λέξης Ιερουσαλήμ το ερημοκλήσι ονομάστηκε «Άγια Ρουσαλή».

Κατά μια άλλη Υπάρχει εκδοχή, ο μικρός ναός πήρε την ονομασία του κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. από την Αγία Ιερουσαλήμ, η οποία ήλθε από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με τα τρία της παιδιά, για να κηρύξει τον λόγο του Θεού.

Σπηλιά – καταφύγιο για τους Αργείους

Το 1770 βρήκαν καταφύγιο οι Αργείοι από τους Τούρκους.

Η σπηλιά λόγω της θέσης της, αποτέλεσε οχυρό και καταφύγιο συνάμα για τον Γιαννάκο Δαγρέ και τα παλικάρια του, κατά επανάσταση του 1821.

Σχόλια

Exit mobile version