home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Σε αυτό το χωριό της Αργολίδας 27,2% των ακινήτων είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη»

Τη δυνατότητα να σώσουν τα αδήλωτα στο Κτηματολόγιο περιουσιακά τους στοιχεία από την περιέλευσή τους στο Δημόσιο δίνει στους ιδιοκτήτες το νέο νομοσχέδιο
Αδήλωτο στο Κτηματολόγιο το 74% των ακινήτων

Τη δυνατότητα να σώσουν τα αδήλωτα στο Κτηματολόγιο περιουσιακά τους στοιχεία από την περιέλευσή τους στο Δημόσιο δίνει στους ιδιοκτήτες το νέο σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η προετοιμαζόμενη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου θα περιλαμβάνει τις εξής ρυθμίσεις:

  • Πρώτον, παράταση για όλους έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 της προθεσμίας για δικαστική διόρθωση των λανθασμένων εγγραφών που λήγει στο τέλος του 2023.
  • Δεύτερον, από τις αρχές του 2024 θα τεθεί σε εφαρμογή μια νέα διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης μεταξύ ιδιοκτητών που τα ακίνητά τους χαρακτηρίστηκαν «αγνώστου ιδιοκτήτη» και του Δημοσίου στο οποίο κινδυνεύουν να περιέλθουν ή περιήλθαν τα τελευταία χρόνια.
  • Τρίτον, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, μπαίνει τέλος στις παρατάσεις και θα γίνει στροφή στη λεγόμενη «ατομική κτηματογράφηση». Πώς θα γίνει αυτό; «Θα δημιουργηθεί ένας διαδραστικός χάρτης στον οποίο θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για κάθε ακίνητο σε όλη τη χώρα, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος με ένα «κλικ» θα βλέπει τι ενέργειες απαιτούνται για την κατοχύρωση του περιουσιακού του στοιχείου», συμπληρώνει.

Πρωτιά για την Αργολίδα

Η εκτίμηση είναι πως τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ανέρχονται σε 170.000, με την πλειονότητα αυτών να αφορά γεωτεμάχια. Σε πραγματικούς αριθμούς, οι περιοχές με τα περισσότερα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα είναι το Κορωπί Αττικής (σχεδόν 10.300), ο Δήμος Θεσσαλονίκης (σχεδόν 8.200), οι Αχαρνές (6.100), η Μάνδρα Αττικής (5.800) και η Πάτρα (5.300).

Ποσοστιαία οι περιοχές με τα περισσότερα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα είναι η Αργολίδα (Ελληνικό) με ποσοστό 27,2%, το Ρέθυμνο (Πρασιές) με 15,6%, η Μεσσηνία (Ελαιοχώρι) με 15,4% και η Ευρυτανία (Μουζίλο) με 14%.

Αντίθετα, η Φλώρινα, η Καστοριά, η Δράμα και η Κοζάνη έχουν ελάχιστα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» κάτω από τρία τοις χιλίοις με μονοψήφιους πραγματικούς αριθμούς.

Νέα ευκαιρία για όσους έχασαν τα ακίνητά τους

Στο Δημόσιο έχουν ήδη περιέλθει 14.484 ακίνητα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη». Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε 36 περιοχές σε όλη τη χώρα στις οποίες οι κτηματολογικές εγγραφές οριστικοποιήθηκαν το 2018 και δεν δόθηκε καμία προθεσμία διόρθωσης (παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της ΠΟΜΙΔΑ αλλά και των οικείων δήμων).

Τα συνολικά δικαιώματα που καταγράφηκαν στις περιοχές αυτές ανέρχονται στα 199.013 με το 7,28% (δηλαδή 14.484) να χαρακτηρίζονται «αγνώστου ιδιοκτήτη». Πλήρης εικόνα σχετικά με το σε ποιον ανήκουν αυτά τα ακίνητα δεν υπάρχει. Η εκτίμηση ωστόσο είναι πως οκτώ στα δέκα ανήκουν ήδη στο Δημόσιο.

Μέσω της προαναφερόμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας θα επιχειρηθεί να δοθεί λύση για όσους έχασαν τα ακίνητά τους στις 36 περιοχές, με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis