banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Ναύπλιο: Οι μνήμες των τελευταίων χρόνων ξύπνησαν επουλωτικά για τους φοιτητές

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, φοιτητές και καθηγητές παρακολούθησαν με προσοχή τη διάλεξη περί συλλογικού τραύματος, του ψυχαναλυτή Κώστα Σκαρπίδη

|

Χρόνος ανάγνωσης

|

Εκδήλωση πανεπιστήμιο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, φοιτητές και καθηγητές παρακολούθησαν με προσοχή τη διάλεξη περί συλλογικού τραύματος, του ψυχαναλυτή Κώστα Σκαρπίδη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Το Πανεπιστήμιο μετά τις καταγγελίες», που διοργάνωσε η Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα ΛίΛΑ ΠάΟΥΖΕ στο Ναύπλιο.

Όπως σημειώνεται: «Οι μνήμες των τελευταίων χρόνων ξύπνησαν, αυτή τη φορά όχι τραυματικά, αλλά επουλωτικά. Αναλογιστήκαμε την ευθύνη που αναλογεί σε μας, που ως μάρτυρες βιώσαμε μία επαχθή κατάσταση κακοποίησης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

Στη συζήτηση σχολιάστηκαν τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι επιλογές της διοίκησης του Ιδρύματος. Αναφέρθηκε ο κώδικας δεοντολογίας και η διαδικασία διαχείρισης παραπόνων που έχει «ψηφιστεί» στο Τμήμα και αναρωτηθήκαμε εάν ακολουθώντας μία γραφειοκρατική λογική χάνεται η αντίληψη για τα θεμελιώδη και τα πιεστικά ζητήματα. Παρατηρήσαμε ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα των προσχηματικών θεσμικών «μέτρων» είναι η κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα θύματα, τους φοιτητικούς και τους πανεπιστημιακούς θεσμούς να γίνει ακόμα πιο βαθιά. Σχολιάσαμε τον παραλογισμό που ζούμε στο Πανεπιστήμιο, ειδικά εν όψει της συνεδρίασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ. Εκφράσαμε τους φόβους μας ότι ο Πρύτανης που απροκάλυπτα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του διωκόμενου, είναι ταυτόχρονα και ο κατήγορός του (!) ως νόμιμος εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου, ενώ έχει επιδοθεί σε μία συστηματική προσπάθεια σχετικοποίησης, αποδυνάμωσης και τελικά παράβλεψης των κατηγοριών, της οποίας είμαστε μάρτυρες εδώ και είκοσι μήνες.

Ακούστηκαν προτάσεις για την επόμενη μέρα. Αυτές οι προτάσεις μάς φέρνουν αντιμέτωπους όλο τόσο με τις θεσμικές μας ευθύνες, όσο με τις κοινωνικές. Και βέβαια, η φοιτητική κοινότητα πρέπει να έχει ισχυρά θεσμικά όργανα για να την εκπροσωπούν και να συνομιλούν με τους θεσμούς, η ευθύνη, ωστόσο για την ανεπάρκεια των θεσμών βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους.

Η ανάγκη περαιτέρω δημοσιοποίησης της υπόθεσης είναι πολύ σημαντική για να μην ξεχαστεί η άποψη της κοινωνίας και της κοινότητας. Είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει περιθώριο επιστροφής του τ. Αντιπρύτανη στα καθηγητικά έδρανα, και ακόμα κι αν το Πειθαρχικό Συμβούλιο τον απαλλάξει, η διοίκηση του ιδρύματος θα πρέπει να βρει τη λύση που να εξασφαλίζει ένα ασφαλές πανεπιστημιακό πλαίσιο.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί πως ο αγώνας μας δε σταματά. Την επόμενη εβδομάδα διοργανώνουμε εκδήλωση στην Αθήνα με τίτλο: «Το Πανεπιστήμιο μετά τις καταγγελίες». Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από πλήθος ομιλητών και την παράσταση της ακτιβιστικής ομάδας θεάτρου του καταπιεσμένου Δωσ’ μου ένα φιλάκι. Παράλληλα, τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει καμπάνια Crowdfunding στην πλατφόρμα Firefund.

«Οι φοιτητές δεν ζητούν εκδίκηση. Ζητούν αναγνώριση».

  • Ζητούν να γίνει κατανοητή η τραυματική πραγματικότητα των θυμάτων. 
  • Ζητούν να καταδικαστούν οι αλλοτριωτικοί μηχανισμοί που στηρίζουν τις σχέσεις κυριαρχίας .στους θεσμούς του Πανεπιστημίου.
  • Ζητούν να απομακρυνθούν οι θύτες από το ακαδημαϊκό περιβάλλον.
  • Ζητούν ένα υγιές και ασφαλές Πανεπιστήμιο».

Σχόλια

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis