home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΛακωνίαΤαξίδια

Σκαρφαλωμένη σε μια πλαγιά του Πάρνωνα η ηρωική Καρίτσα ξεχωρίζει για τα φυσικά αξιοθέατα

Το χωριό έχει πετρόχτιστα σπίτια με κόκκινα κεραμίδια, μια πέτρινη πλατεία που έχει χτιστεί στη θέση ενός παλιού μικρού αλωνιού, παλιές πέτρινες βρύσες και όμορφες εκκλησίες

H Καρίτσα είναι ένα γραφικό χωριό της Λακωνίας σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά του Πάρνωνα σε υψόμετρο 680 μ., ανάμεσα στα τοπικά βουνά Τσούκα, Ελατιά και Ράχη Ασφάκα. Βορειοανατολικά το χωριό συνορεύει με την Αρκαδία, νοτιοδυτικά γειτονεύει με το Γεράκι και προς τα νότια με το Αλεποχώρι.

Το χωριό έχει πετρόχτιστα σπίτια με κόκκινα κεραμίδια, μια πέτρινη πλατεία που έχει χτιστεί στη θέση ενός παλιού μικρού αλωνιού, παλιές πέτρινες βρύσες και όμορφες εκκλησίες.

Πολιούχος της Καρίτσας είναι η Βαγγελίστρα που θεμελιώθηκε το 1892. Ολόκληρη η εκκλησία χτίστηκε από ντόπιο μάρμαρο που βρέθηκε στο Σφοντάμι, ένα πολύ απότομο σημείο στην πλαγιά της Τσούκας.

Οι Καριτσιώτες Αγωνιστές

Το χωριό συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821 με αρκετούς αγωνιστές. Κατά τη διάρκειά της, το 1825, απόσπασμα του Ιμπραήμ επιτέθηκε στη Λακωνική γη και έγινε φοβερή μάχη με τους Κολοκοτρωναίους στο βουνό αντίκρυ στου Αι-Γιάννη. Αρκετοί Καριτσιώτες έτρεξαν να βοηθήσουν τους Κολοκοτρωναίους. Σκοτώθηκαν πολλοί εχθροί και από τότε ονόμασαν την βουνοπλαγιά αυτή «Μνήματα» γιατί πιθανόν εκεί οι Μωαμεθανοί έθαψαν τους νεκρούς τους.

Περίπου 90 χρόνια αργότερα από το 1912 μέχρι το 1922 πολλοί Καριτσιώτες επιστρατεύτηκαν στους βαλκανικούς πολέμους, στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και στη μικρασιατική εκστρατεία. Το 1929 η Κοινότητα αναστήλωσε στη μνήμη των πεσόντων για την Πατρίδα το μοναδικό μνημείο του χωριού μπροστά στην εκκλησία Ευαγγελίστρια.

Φυσικά αξιοθέατα

Η Καρίτσα έχει και πολλά φυσικά αξιοθέατα. Το Μεγάλο Κοτρόνι είναι ένας μεγάλος βράχος που έχει στην κορυφή του μια αμυγδαλιά.

Στην περιοχή της Ζάβραινας υπάρχει μια αιωνόβια ελιά, πολύκλαδη, σκελετωμένη και αειθαλής. Ο κορμός της έχει περίμετρο 13 μ. και πιθανολογείται ότι βρίσκεται εκεί πριν από τα προχριστιανικά χρόνια.

Βίντεο: Earth In Motion

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button