home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Τα «μυστικά» του κάστρου στο Παράλιο Άστρος

Η θέα από το σημείο στο οποίο μπορεί να φθάσει κανείς εύκολα με τα πόδια, είναι φανταστική.
Παράλιο Άστρος 22 6 2020 (8)

Βρισκόμαστε στο Παράλιο Άστρος της Βόρειας Κυνουρίας. Στη νότια κορυφή του λόφου «Νησί» που δεσπόζει στο λιμάνι, υπάρχει κάστρο που συχνά αναφέρεται και σαν Κάστρο ή Πύργος των Ζαφειρόπουλων. Η θέα από το σημείο στο οποίο μπορεί να φθάσει κανείς εύκολα με τα πόδια, είναι φανταστική.

Στο «Νησί» υπάρχει στη βόρεια πλευρά μια χαμηλότερη κορυφή όπου επίσης υπάρχει οχύρωση, η οποία είναι αρχαία και μάλλον πρόχειρη. Την έχτισαν οι Σπαρτιάτες και οι Αιγινήτες σύμμαχοί τους κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Η ταύτιση με το Astritzi και το Estella

Η χερσόνησος ονομαζόταν Άστρον ή Άστρος κατά την αρχαιότητα, εξαιτίας του αστεροειδούς σχήματός της.

Αυτή η ονομασία ώθησε παλαιότερους μελετητές να ταυτίσουν το φρούριο στο με το κάστρο Astritzi που εμφανίζεται στους χωρογραφικούς πίνακες του 1463 ή ακόμα και με το κάστρο Estella το οποίο σύμφωνα με την Αραγωνική παραλλαγή του Χρονικού του Μορέως, ανεγέρθηκε το 1256 από τον Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο. Σήμερα θεωρείται βέβαιο πως δεν ταυτίζεται με κανένα από τα δύο.

Παράλιο Άστρος (1)
Φώτο: anagnostis
Παράλιο Άστρος 22 6 2020 (9)
Φώτο: anagnostis

Δύο οικοδομικές φάσεις

Στο κάστρο διακρίνονται δύο οικοδομικές φάσεις: Η πρώτη φάση αφορά την περίοδο μεταξύ του 17ου αι. και του τέλους του 18ου αι. Ίσως μάλιστα να σχετίζεται με το τέλος της Β’ Ενετοκρατίας και την ανακατάληψη του Μοριά το 1715 από τους Οθωμανούς. (Εκείνη την εποχή οι Οθωμανοί οχύρωσαν κάποιες θέσεις για να εδραιώσουν την παρουσία τους στην περιοχή φοβούμενοι τους Τσάκωνες αλλά και την επιστροφή των Ενετών).

Η δεύτερη κατασκευαστική περίοδος εντοπίζεται από το 1824 και 1825, όταν το κάστρο ανήκε στους τρεις αδερφούς Ζαφειρόπουλους οι οποίοι ήταν πλούσιοι έμποροι από το εξωτερικό και μυημένοι στη Φιλική Εταιρεία. Σε αυτήν τη δεύτερη περίοδο, δηλαδή στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, οι Ζαφειρόπουλοι έχτισαν τρεις κατοικίες, ενίσχυσαν τα τείχη, και το κάστρο πήρε τη μορφή που λίγο-πολύ έχει έως σήμερα.

Παράλιο Άστρος
Φώτο: anagnostis
Παράλιο Άστρος (5)
Φώτο: anagnostis

Η απώθηση του Ιμπραήμ

Σημαντική στιγμή για την ιστορία του κάστρου ήταν η μάχη στις 5-6 Αυγούστου 1826, όταν Έλληνες αγωνιστές υπό τον Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο αντιμετώπισαν ηρωικά τον στρατό του Ιμπραήμ, με αρχηγό τον Σουλεϊμάν πασά και κατόρθωσαν να απωθήσουν τα αιγυπτιακά στρατεύματα.

Βίντεο: G. Traveller

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis