home design 800x400

Τι κρύβεται πίσω από τα περίεργα σχήματα στο Λεβεντοχώρι Ηλείας

Δεν έχουν αναφερθεί απο καμιά έρευνα και ίσως δηλώνουν ερείπια αρχαίου οικισμού η λατομείου.

Το Λεβεντοχώρι Ηλείας βρίσκεται προς τα παράλια του Ιονίου, νότια του ποταμού Ιάρδανου (Κυράς Λιβάδι) και είναι κτισμένο στους πρόποδες ενός χαμηλού λόφου. Βρίσκεται ανάμεσα στην Σκαφιδιά και στον Αγίου Ανδρέα (Αρχαία Φειά) σε όλη την ακτογραμμή τα σχήματα συνεχίζουν.

Περίεργα σχήματα που δεν έχουν αναφερθεί απο καμιά έρευνα και ίσως δηλώνουν ερείπια αρχαίου οικισμού η λατομείου ή κατα την έρευνα στο αρχαίο μονοπάτι στην αδιάλειπτη κατοίκηση από τα νεολιθικά ως τα μεσαιωνικά χρόνια.

Βίντεο: George kouris

Τα σχήματα αυτά είναι διάσπαρτα από τη Σκαφιδιά έως τον Άγιο Ανδρέα, περιοχή όπου στην αρχαιότητα δέσποζε η πόλη Φειά που καταστράφηκε το 650 μ.Χ. από σεισμό και ένα σημαντικό τμήμα του αρχαίου λιμανιού που βρίσκονταν στην περιοχή, καταποντίστηκε.

Ωστόσο όσα αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν στην περιοχή, ήταν ασήμαντα. Εικάζεται ότι το υλικό χρησιμοποιήθηκε και για την κατασκευή κτιρίων στην Αρχαία Ολυμπία. Η μεταφορά γίνονταν πλωτά, μέσω του Αλφειού ποταμού, του οποίου η εκβολή την περίοδο εκείνη ήταν στην περιοχή της Σκαφιδιάς, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη και άλλους ιστορικούς της εποχής.

Σχόλια

Exit mobile version