home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αναβίωσε το έθιμο του Αγίου Ιωάννη του Κλήδονα σε Ερμιόνη, Κοιλάδα και Πορτοχέλι

Ένα έθιμο που κουβαλά στις ρίζες του ανεκτίμητα λαογραφικά στοιχεία του τόπου.
Κλήδονας Ερμιόνη (1)

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 23 Ιουνίου, στα «Μανδράκια» της Κοινότητας Ερμιόνης του Δήμου Ερμιονίδας, η Αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και φωτιές.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την αναπαράσταση του εθίμου του αμίλητου νερού με τη στάμνα, τα ριζικάρια και τις φωτιές, ενώ η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακούς ελληνικούς δημοτικούς χορούς από τις νεαρές Ερμιονίτισσες, το κάψιμο του πρωτομαγιάτικου στεφανιού της Ερμιόνης και τον κόσμο να πηδά τη φωτιά για καλοτυχία.

Την γιορτή επιμελήθηκε ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Ερμιόνης, κ. Δαμιανός Κουτούβαλης και η Κοινότητα Ερμιόνης με την υποστήριξη του Ν.Π.Κ.Π.Α.Π.Π του Δήμου Ερμιονίδας, της Εθελοντικής και της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης.

Ο χαιρετισμός του δημάρχου

Στον χαιρετισμό που έκανε ο Δήμαρχο Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος από τον Κλήδονα της Ερμιόνης επεσήμανε χαρακτηριστικά: 

«Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται και να αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα του λαού μας, του τόπου μας, που πέρα από το ενδιαφέρον και τη γραφικότητά τους, αποτελούν και μια καλή αφορμή για ψυχαγωγία και διασκέδαση..εξίσου σημαντικό και συγκινητικό να βλέπουμε τη νέα γενιά να συμμετέχει ενεργά , να κρατά ζωντανά τα έθιμά μας και να συμβάλλει στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας».

Κλήδονας Ερμιόνη (6)

Το έθιμο του Κλήδονα

Ο Κλήδονας είναι ένα πανελλήνιο λαϊκό έθιμο, το οποίο τελείται κατά την γενέσιο εορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με τις ελεύθερες κοπέλες να μαντεύουν το όνομα του μελλοντικού τους συζύγου, πίνοντας το “αμίλητο νερό” και με τον κόσμο να ανάβει και να πηδά φωτιές για να “ξορκίσει το κακό”.

Ένα έθιμο που κουβαλά στις ρίζες του ανεκτίμητα λαογραφικά στοιχεία του τόπου.

Ο Κλήδονας στην Κοιλάδα

Το έθιμο αναβίωσε και στην Κοινότητα της Κοιλάδας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φράγχθι».

Ο Κλήδονας στο Πορτο Χέλι

Το ίδιο συνέβη και στην Κοινότητα Πορτοχελίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φάρος» Πορτοχελίου με την συνδιοργάνωση του Νομικού Προσώπου Κ.Π.Α.Π.Π του Δήμου Ερμιονίδας.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis