home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Από την Αργολίδα στην Κύθνο για το 4ο Φεστιβάλ «Η Κούνια της Λαμπρής»

Ο σύλλογος «Ελληνική Παράδοση» έζησε 4 μέρες γεμάτες από παράδοση, έθιμα, γλέντια, μουσικές, όμορφες εικόνες και υπέροχους ανθρώπους
Κύθνος Ελληνική Παράδοση (3)

Το τετραήμερο 20 – 23 Απριλίου, ο σύλλογος «Ελληνική Παράδοση» από το Άργος, βρέθηκε στο γραφικό νησί της Κύθνου για να συμμετέχει στο 4ο Φεστιβάλ «Η Κούνια της Λαμπρής» που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Κύθνου.

Οι χορευτές και όλα τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να ζήσουν 4 μέρες γεμάτες από παράδοση, έθιμα, γλέντια, μουσικές, όμορφες εικόνες και υπέροχους ανθρώπους!

Την πρώτη ημέρα της άφιξης μας στην γραφική Χώρα, είχαν την ευκαιρία να περιδιαβούν στα σοκάκια και να θαυμάσουν όλες τις όμορφες γωνιές, τα μικρά εκκλησάκια που συναντούσαν σε κάθε στενό και τις κρυμμένες μικρές πλατείες.

Το απόγευμα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Κύθνου αναβίωσε, στα πλαίσια του Φεστιβάλ, το έθιμο της «Κούνιας της Λαμπρής» το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την Δευτέρα του Πάσχα. Παλαιότερα στην Κύθνο, το έθιμο της Κούνιας της Λαμπρής προέκυψε γιατί οι νέοι ερωτευμένοι άνδρες έστηναν μια μεγάλη κούνια, 2 επί 3 μέτρα, και ζητούσαν από την κοπέλα που τους άρεσε να καθίσουν και να κουνηθούν μαζί. Αυτή ήταν η ένδειξη ότι είχαν αισθήματα για εκείνη κι εφόσον εκείνη δεχόταν την πρόσκλησή τους γινόταν μια άτυπη δέσμευση μεταξύ τους, με σκοπό το γάμο. Οι αυτόπτες μάρτυρες της κοινής κούνιας, λοιπόν, τραγουδούσαν για αυτούς συνοδεία βιολιού και λαούτου, βρίσκοντας άλλη μία αφορμή για γλέντι με κεράσματα, εδέσματα και ποτά και, βέβαια, πολύ χορό!

Κύθνος Ελληνική Παράδοση (1)

Την Παρασκευή έλαβε χώρα το ομώνυμο Φεστιβάλ, όπου συμμετείχε ο σύλλογος «Ελληνική Παράδοση», μαζί με την Χορευτική Ομάδα Νάξου «Αξοπατήματα», τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αστυπάλαιας, τον Χορευτικό Λαογραφικό όμιλο Καρδίτσας «Καλλίχορος» και την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία Έκφρασης και Πολιτισμού.

Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ κάθε χρόνο έχει μια θεματική ενότητα όπου είναι αφιερωμένοι οι χοροί και τα έθιμα που παρουσιάζουν οι προσκεκλημένοι σύλλογοι. Φέτος, ήταν αφιερωμένο σε χορούς και έθιμα της Αποκριάς, οπότε ο σύλλογος «Ελληνική Παράδοση» μετέφερε στο νησί της Κύθνου τα έθιμα, τα τραγούδια και την αίσθηση της παραδοσιακής Αργείτικης Αποκριάς με τα σκωπτικά συρτά, τους μιμητικούς χορούς, το γαϊτανάκι και το κάλεσμα για την έναρξη του γλεντιού που συνέβαινε σε κάθε γειτονιά… Συνοδοιπόροι μας στην μετάδοση αυτής της εορταστικής ατμόσφαιρας ήταν οι εξαιρετικοί μουσικοί της εκδήλωσης: ο Κώστας Μήτσης στο τραγούδι, ο Βασίλης Αθανασιάς στο βιολί, ο Μπακαγιάννης Βασίλης στο κλαρίνο, ο Θεοδόσης Συκιώτης στο λαούτο και ο Κώστας Μερετάκης στα κρουστά, τους οποίους ευχαριστούμε για την απόδοση των τραγουδιών του Άργους.

Η παραπάνω ορχήστρα, με τον Πέτρο Μήτσου στην τσαμπούνα και την γκάιντα και τους ντόπιους μουσικούς, Βλαστάρη Μανώλη (βιολί, τραγούδι), Γκριέλα Σταμάτη (λαούτο,τραγούδι),Πιτσάκη Χαρίλαο (λαούτο), Αλαφούζο Αντώνη (βιολί), απογείωναν το κέφι στα βραδινά γλέντια με τα μέλη όλων των αποστολών και τους ντόπιους να χορεύουν και να τραγουδούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Το Σάββατο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Κύθνου, αναβίωσε έθιμα της Αποκριάς μέσα στα σοκάκια της Χώρας με κατάληξη στις πλατείες, όπου άναβε το γλέντι.

Το ταξίδι, εκτός από όλα τα παραδοσιακά δρώμενα που γίνονταν καθημερινά στην Χώρα, περιελάμβανε επίσκεψη στον διάσημο οικισμό των Λουτρών, στην γραφική και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, Δρυοπίδα και, βέβαια, στην ξακουστή και χιλιοτραγουδισμένη Παναγιά Κανάλα!

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis