home design 800x400
home design 1170Χ320

Στόμιο Μεσσηνίας: Εκεί όπου ο ποταμός συναντά το Ιόνιο

Μία απίστευτης ομορφιάς παραλία, άγνωστη για τους τουρίστες αλλά από τις αγαπημένες των ντόπιων
Στόμιο Μεσσηνίας

Σε έναν κατάφυτο γραφικό κόλπο στα Φιλιατρά βρίσκεται κρυμμένη μια από τις ομορφότερες παραλίες της περιοχής. Η παραλία Στόμιο άγνωστη για τους τουρίστες αλλά από τις αγαπημένες των ντόπιων, αποτελείται από χοντρά ολοστρόγγυλα βότσαλα και τα νερά της είναι πεντακάθαρα.

Η παραλία του Στομίου διαθέτει αμμουδιά σε έναν κλειστό κόλπο που περιβάλλεται από πράσινο. Κύρια επιλογή για όσους θέλουν να κολυμπήσουν σε αστραφτερά νερά και να απολαύσουν μια χρυσαφένια αμμουδιά, από τις πιο γνωστές, των δυτικών παραλιών του νομού.

Στην παραλία αυτή εκβάλλει ποταμός, ο οποίος συναντά το Ιόνιο Πέλαγος.

Διαθέτει καντίνα και ξαπλώστρες με ομπρέλες αλλά και αρκετούς χώρους για να στήσετε την πετσέτα σας αν δεν θέλετε κάτι οργανωμένο.

Βίντεο: geokok drone_4u

Στόμιο Μεσσηνίας

Το Στόμιο ή Στόμιον (επίσημη ονομασία), είναι παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στα Φιλιατρά και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας.

Ο οικισμός βρίσκεται βορειοδυτικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 25 μέτρα από τη θάλασσα. Βρέχεται από τα νερά του Ιονίου Πελάγους και απέχει περίπου 3,5 χιλιόμετρα από τα Φιλιατρά.

Ιστορία

Η περιοχή του Στομίου φέρει ίχνη κατοίκησης από την Εποχή του Χαλκού, καθώς έχουν βρεθεί, σε ανασκαφική έρευνα, διάφορα ευρήματα της περιόδου αυτής.

Σε δοκιμαστική ανασκαφική έρευνα, το 1986, στη θέση Στόμιο, λίγο πιο νότια από τον οικισμό και κοντά στον ποταμό των Φιλιατρών, η αρχαιολόγος Γεωργία Χατζή – Σπηλιοπούλου επιβεβαίωσε τις προηγηθείσες επιφανειακές ενδείξεις, για εγκατάσταση της εποχής του Χαλκού, τις οποίες είχαν αναφέρει οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι, W. Mc Donald και R. Hope Simpson. Διάφορα θραύσματα πίθων και αγγείων, διακοσμημένων με χρωματιστά όστρακα και άλλα χειροποίητα πήλινα οικιακά σκεύη τα οποία βρέθηκαν εκεί, χρονολογούνται κατά την Πρωτοελλαδική περιόδο. Για τη θέση αυτή αναμένεται, μελλοντικά, περαιτέρω συστηματική έρευνα.

Αξιοθέατα

Ο οικισμός, με βάση την απογραφή του 2011, έχει 32 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι απασχολούνται με τον τουρισμό και σε διάφορες αγροτικές εργασίες. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται, λόγω του τουρισμού.

Ο οικισμός αποτελείται κυρίως από αγροικίες και εξοχικά και δεν διαθέτει κτίρια διαφόρων κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς οι καθημερινές ανάγκες των κατοίκων εξυπηρετούνται συνήθως στα Φιλιατρά. Σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό προς τα δυτικά υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου και προς τα ανατολικά το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου. Από τα αξιοθέατα του οικισμού, ως πιο σημαντικό θεωρείται η κοντινή παραλία του. Στην περιοχή του οικισμού υπάρχουν επίσης διάφορες τουριστικές εγκαταστάσεις με ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis