home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑρκαδίαΤαξίδια

Ένας πλούσιος υγρότοπος περιτριγυρισμένος από ήσυχες παραλίες, μισή ώρα από το Ναύπλιο

Ο υγρότοπος Μουστού βρίσκεται 4 χιλιόμετρα μετά το Άστρος, αποτελεί καταφύγιο μεταναστευτικών πουλιών και φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα

Βρίσκεται περίπου μισή ώρα από το Ναύπλιο, στο δρόμο από Άστρος για Λεωνίδιο. Η λιμνοθάλασσα Μουστού είναι ένας εκ των δύο υγροτόπων της Αρκαδίας – ο άλλος είναι του Φωκιανού. Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα μετά το Άστρος και αποτελεί καταφύγιο μεταναστευτικών πουλιών.

Φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα, ισχυρό θέλγητρο για τον επισκέπτη. Λόγω του νερού και της βλάστησης, καθώς και της παράκτιας τοποθεσίας της, προσελκύει αξιόλογη και ενδιαφέρουσα από επιστημονικής απόψεως πανίδα. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διαχείμαση και μετανάστευση υδρόβιων, αρπακτικών και στρουθιόμορφων πτηνών, καθώς βρίσκεται πάνω στο μεταναστευτικό διάδρομο των ανατολικών ακτών της Ελλάδας. Αποτελεί την κυριότερη περιοχή διαχείμασης υδρόβιων πουλιών στην Ανατολική Πελοπόννησο. Επιπλέον, καταγράφεται ποικιλία ειδών ερπετών, αμφιβίων, μικρών θηλαστικών και ψαριών στη λιμνοθάλασσα Μουστού και τις παρακείμενες τάφρους της.

ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥΣΤΟΥ (Demiesk)

Σημαντική δε είναι η χλωρίδα της περιοχής. Η λίμνη τροφοδοτείται με νερά πηγών και απορρέει στον κόλπο του Άστρους με δύο κανάλια. Μαζί με το οικολογικό πάρκο του Πάρνωνα έχει ενταχθεί στη Natura 2000 και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.

Η περιβαλλοντική σημασία της λίμνης είναι τεράστια ενώ λέγεται ότι εκεί υπήρχε το παλιό λιμάνι του Άστρους. Τα νερά της λίμνης είναι υφάλμυρα και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες λόγω των θειούχων αλάτων που υπάρχουν σε αυτά. Το νερό θεωρείται ιδανικό για όσους έχουν ρευματικές αλλά και άλλες παθήσεις.

Εκτός από τη λίμνη του Μουστού υπάρχει και η μικρότερη λίμνη του Χερρονησίου, εκτείνεται σε 20 στρέμματα και τα νερά της αναβλύζουν από τις παρυφές του ομώνυμου λόφου. Η λίμνη επικοινωνεί απευθείας με τη θάλασσα.

Ο υδροβιότοπος θεωρείται ιδανικός για παρατήρηση σπάνιων πτηνών.

Βίντεο: Up Drones

Κάθε χρόνο ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα, υγροτόπου Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για μαθητές της ευρύτερης περιοχής.

Ο υδροβιότοπος Μουστού είναι πολύ κοντά σε απόσταση από την Αργολίδα, ενώ τριγύρω υπάρχουν ήσυχες και πεντακάθαρες παραλίες για μακροβούτια μακριά από συνωστισμό και αδιάκριτα βλέμματα.

Παράλληλα μια επίσκεψη στη λιμνοθάλασσα θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια στάση στο όμορφο και προσιτό παράλιο Άστρος για καφεδάκι, φαγητό αλλά και βουτιές στη μεγάλη ακτογραμμή που το περιβάλλει.

Ο υδροβιότοπος και στο φόντο το Παράλιο Άστρος (Έγχρωμον Εργαστήρι Φωτογραφίας)

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button