home design800Χ400

home design 1170Χ320

Από το Δερβένι στα Τέμπη: Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα του 1968 που έμεινε στην ιστορία

banner efxes anagn

Πώς τα δύο τρένα που είχαν ξεκινήσει από την Κυπαρισσία με προορισμό την Αθήνα, συγκρούστηκαν μεταξύ τους στην Κορινθία
Σιδηροδρομικό δυστύχημα Δερβένι

Θρήνος επικρατεί εδώ και λίγες ώρες σε όλη τη χώρα από την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 28/2 έξω από τα Τέμπη με τη σύγκρουση δύο τρένων, που κόστισε τη ζωή σε 38 ανθρώπους μέχρι στιγμής, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία.

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω θυμόμαστε ένα ακόμα από τα πολύνεκρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που σημειώθηκε στην ιστορία της Ελλάδας. Αυτό συνέβη στις 30 Σεπτεμβρίου του 1968 στο Δερβένι Κορινθίας.

Δερβάνι Κορινθίας

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Δερβένι

Δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες είχαν ξεκινήσει από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας με προορισμό την Αθήνα και τον Πειραιά. Στα βαγόνια της καθεμιάς υπήρχαν σχεδόν 2.500 επιβάτες όπου στην πλειοψηφία τους ήταν ετεροδημότες που είχαν μεταβεί στη γενέτειρά τους για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα της Ελλάδας, που είχε γίνει από τη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Οι δύο αμαξοστοιχίες είχαν ξεκινήσει το δρομολόγιο τους με μιάμιση ώρα διαφορά, με την πρώτη να είναι ταχεία (σταματούσε σε όλους τους σταθμούς) και τη δεύτερη υπερταχεία (σταματούσε μόνο στους μεγάλους σταθμούς).

Το απόγευμα της 30ης Σεπτεμβρίου, λίγες ώρες μετά την αναχώρηση της ταχείας από την Πάτρα, το τρένο σταμάτησε έξω από το Δερβένι Κορινθίας αφού κάποιος τράβηξε τον μοχλό του σήματος κινδύνου. Ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό γιατί συνέβη και ποιος ήταν αυτός που το έπραξε.

Οι υπάλληλοι του τρένου μετά την ακινητοποίηση κατέβηκαν να δουν τι έχει συμβεί ενώ ένας από αυτούς τοποθέτησε προειδοποιητικό σήμα στο πίσω μέρος του τρένου ώστε να ενημερωθεί εγκαίρως ο μηχανοδηγός της υπερταχείας που ακολουθούσε.

Η ταχύτητά της υπερταχείας ήταν μεγαλύτερη των 50 km/h και όταν ο μηχανοδηγός αντιλήφθηκε ότι μπροστά του βρισκόταν ένα ακινητοποιημένο τρένο ήταν αργά και δεν μπορούσε να αντιδράσει. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που ακούστηκε μέχρι το χωριό του Δερβενίου, με τους κατοίκους να σπεύδουν στο σημείο για να δουν τι έχει συμβεί.

Εκεί αντίκρυσαν μια σοκαριστική εικόνα, με τα βαγόνια να έχουν γίνει μια άμορφη μάζα και τους επιβάτες να ουρλιάζουν. Αμέσως μετά έφτασαν στο σημείο στρατιώτες από τη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι, αστυνομικοί και νοσηλευτές. Ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος ήταν 34 νεκροί και περισσότεροι από 150 τραυματίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εποχής στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», τον χειρισμό της υπερταχείας είχε αναλάβει ένας μηχανοδηγός που είχε επιβιβαστεί στην Πάτρα και εκείνη την ημέρα ήταν αδειούχος. Το ίδιο δημοσίευμα είχε αποκαλύψει πως οι τέσσερις μηχανοδηγοί είχαν πιάσει κουβέντα ενώ το τρένο κινούνταν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην δουν εγκαίρως το προειδοποιητικό σήμα για την ακινητοποιημένη αμαξοστοιχία.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis