Home design

Αργολίδα: Οργή συνδικαλιστών για το εργατικό δυστύχημα σε λατομείο

Ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας για τον χθεσινό θάνατο εργαζόμενου στο λατομείο Λυγουριού

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας παίρνει θέση για το εργατικό δυστύχημα που συνέβη χθες στο λατομείο Λυγουριού με θύμα έναν 44χρονο άνδρα, ο οποίος καταπλακώθηκε από βράχο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Όπως αναφέρει στην οργισμένη ανακοίνωσή του:

«Η εργατική τάξη θρηνεί άλλο ένα θύμα. Άλλος ένας εργαζόμενος παλεύοντας για το μεροκάματο, βρήκε φρικτό θάνατο.

Ένας συνάδελφός μας δεν πήγε σπίτι του χτες, καθώς έγινε και αυτός θυσία στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.

Το δυστύχημα που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 06/02/’23 σε λατομείο στην περιοχή Γαλαναίικα κοντά στο Λυγουριό, δεν έχει μόνο θύμα τον 45χρονο εργαζόμενο που καταπλακώθηκε από πέτρα, έχει και θύτες!

Είναι όλο αυτό το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, το κατακρεουργημένο και δυσεύρετο σήμερα μεροκάματο, που οδηγεί τους εργαζόμενους στο κυνήγι των υπερωριών, παραβλέποντας ανθρώπινα όρια και αντοχές, όρους και μέτρα ασφάλειας.

Οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε «σφαγεία»!

Με τις πλάτες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, το νομικό πλαίσιο αφήνει στο απυρόβλητο την εργοδοσία που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή, μπροστά στο μεγαλύτερο κέρδος.

Δεν φταίει η «κακιά την ώρα», η «ατυχία» και η «απροσεξία»  του εργαζόμενου, όπου συνηθίζουν να αποδίδονται οι θάνατοι και οι τραυματισμοί των εργατών.

Υπεύθυνοι για όλα αυτά είναι η εργοδοσία και το κράτος, που αντιμετωπίζουν ως κόστος τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, εντατικοποιούν  «και με το νόμο» τη δουλειά, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, για να προσαρμόζονται ευκολότερα στις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, διώκουν τη συνδικαλιστική δράση, ειδικά εκεί που αποκαλύπτει ελλείψεις και διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, υποβαθμίζουν τις Επιτροπές Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ταυτόχρονα υπάρχει ανυπαρξία γιατρών Εργασίας και ενός εκτεταμένου, σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αυτό είναι το υπόβαθρο για να θρηνούμε κάθε τόσο ζωές, να κλαίμε τους σακατεμένους.

Συνάδελφοι,

Εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε να βάλουμε φρένο στην πολιτική που γεννά τα εργοδοτικά εγκλήματα.

Καμία ανοχή! Με ταξική αλληλεγγύη οργανώνουμε  την πάλη μας και απαιτούμε μέτρα για την ασφάλεια της ζωής μας εδώ και τώρα!

Απαιτούμε:

  • να ριχτεί άπλετο φως και να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να διαλευκάνουν άμεσα στις συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες έχασε τη ζωή του ο συνάδελφός μας
  • να καταλογιστούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους για το εργοδοτικό έγκλημα

Καμία συγκάλυψη!

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου, συνολικά την εργατική τάξη του νομού, να παλέψει οργανωμένα μέσα από τα εργατικά σωματεία, για δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα και πραγματικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να παλέψουν ώστε να καλυφθούν άμεσα οι τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ.

Αντιπαλεύουμε την εργοδοτική βία και τρομοκρατία που απαιτεί να θυσιάζουμε τη ζωή μας για ένα κομμάτι ψωμί.

Παλεύουμε μαζί με όλους τους καταπιεζόμενους (αγρότες, μικροεπαγγελματίες, νεολαία) για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που μας θεωρεί αναλώσιμους μπροστά στα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Ως Διοικητικό Συμβούλιο, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του 45χρονου συναδέλφου μας που κατέληξε στην πάλη για την επιβίωση του.

Ως εδώ! Κανένας άλλος νεκρός εργάτης στο βωμό της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, καμιά άλλη θυσία για τα συμφέροντα των καπιταλιστών! Όλοι στον αγώνα!»

Σχόλια

Exit mobile version