home design

Το εγκαταλελειμμένο κτήριο στα Δερβενάκια με το παράξενο σχήμα που θυμίζει πλοίο (Βίντεο)

Το «κουφάρι» της ασβεστοποιίας Σκαρπίδη εκτός από το μεγάλο μέγεθός εντυπωσιάζει και με το οβάλ σχήμα

Κοντά στα ιστορικά Δερβενάκια, όπου πραγματοποιήθηκε η θρυλική μάχη του 1822 με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στέκει ένα ερειπωμένο κτήριο. Βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης, αλλά τραβάει το βλέμμα των περαστικών που κινούνται στην εθνική οδό Κορίνθου – Άργους.

Πρόκειται για μια επιχείρηση ασβεστοποιίας που λειτούργησε μεταπολεμικά στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με αρχές του 1960 που εκτός από το μεγάλο του μέγεθός εντυπωσιάζει και το οβάλ σχήμα του και θυμίζει πλοίο η τεράστια μπανιέρα.

Η ασβεστοποιία ανήκε στον επιχειρηματία Σκαρπίδη, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στο Άργος στον κλάδο των αναψυκτικών ιδρύοντας επιχείρηση με την επονομασία “Παλίρροια“, και σταμάτησε να λειτουργεί την δεκαετία του 1980.

Από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ο ασβέστης για επίχρισμα και κατασκευή δαπέδων, ως βασικό συστατικό για την κατασκευή γυαλιού και υαλωδών υλικών καθώς επίσης και ως συνδετικό υλικό διαφόρων κατασκευών από τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Το «κουφάρι» της ασβεστοποιίας Σκαρπίδη δεν είναι μοναδικό καθώς παρόμοια εντοπίζονται στα Τέμπη, τα Μέγαρα και στην Πετρούπολη Αττικής που μοιράζονται την ίδια αρχιτεκτονική, και αποτελούν καμίνια συνεχούς καύσης τύπου Hoffman.

Ο Γερμανός μηχανικός Φρίντικ Χόφμαν είναι ο εφευρέτης της ομώνυμης καμίνου που μαζί με τον Αυστριακό μηχανικό Άλμπερτ Λίχτ το 1858 εμπνεύστηκε και καταχώρησε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την συγκεκριμένη κάμινο που μέχρι σήμερα θεωρείται μία από της σημαντικότερες εφευρέσεις για την βιομηχανική ανάπτυξη του κλάδου και αποτελεί το πιο κοινό τύπου καμίνου για την παραγωγή ασβέστη, τούβλων και άλλων κεραμικών προϊόντων.

Βίντεο: DroneDays gr (Γιώργος Σοφούλης)
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version