home design 800x400

Επίδαυρος: Φωτιές άναψε η λογιστική εταιρεία

Οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και η απάντηση της ΚΕΔΕΠ

Μετά από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τη λογιστική εταιρεία που στήριζε την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Επιδαύρου, με την οποία ο Δήμος Άργους Μυκηνών διέκοψε τη συνεργασία του, και τα εύλογα ερωτήματα για το έργο και την συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕΠ Τριαντάφυλλος Κρέτσης, γνωστοποιεί τα εξής:

«Η εταιρεία του (…) βοήθησε στη δημιουργία και τη λειτουργία της Κ.Ε.Δ.ΕΠ. και παρείχε τις λογιστικές της υπηρεσίες βάσει της συμβατικής της υποχρέωσης. Δεν ζημίωσε, ούτε καταχράστηκε χρήματα της επιχείρησης.

Η απόδοση των ενσήμων στους τέσσερεις συνεργάτες της Κ.Ε.Δ.ΕΠ., μας απασχόλησε όλο το 2022 και το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους προκαλέσαμε συνάντηση με τους δασκάλους και τον κ. (…) για το θέμα αυτό.

Εφόσον μας γνώρισε τις διαδικασίες και τους μεγάλους χρόνους που απαιτούνται, λόγω του νεοσύστατου της επιχείρησης, ενημερωθήκαμε ότι σύντομα θα μπορέσει να τακτοποιηθεί το θέμα.

Έκτοτε παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις και τις πιέσεις να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπήρχε πάντα μία δικαιολογία, με πρόφαση διοικητικές και διαδικαστικές καθυστερήσεις.

Για το συγκεκριμένο θέμα ενημερώθηκε προφορικά ο Δήμαρχος στις 23 Ιανουαρίου 2023 και αμέσως ζήτησε να το διευρευνήσουμε σε βάθος.

Από την ανακοίνωση των εξελίξεων της (…), η Επιχείρηση προχώρησε στην τακτοποίηση της εκκρεμότητας.

Για την ουσία της υπόθεσης θέλουμε να σας γνωρίσουμε τι ισχύει προκειμένου να σταματήσει αυτή η λάσπη στον ανεμιστήρα!

Τα ένσημα βάση των συμβάσεων ανάμεσα στην επιχείρηση και τους εργαζόμενους μπορούν να καταχωρηθούν εμπρόθεσμα έως τις 31-12 καθώς αυτά τα πληρώνουμε με τίτλους κτήσης.

Τα ένσημα που αφορούν στους τίτλους κτήσης του 2022, για τα οποία έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι, έχουμε δικαίωμα ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ να τα υποβάλουμε έως 31-12-2022.

Η προθεσμία για την ΑΠΔ είναι εμπρόθεσμη έως 31-01-2023. Άρα λοιπόν έως 31-01-2023 θα έχει τακτοποιηθεί ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ και ΝΟΜΙΜΑ το πρόβλημα το οποίο ανέκυψε από την λογιστική υποστήριξη της εταιρείας (…).

Η συνεργασία της Κ.Ε.Δ.ΕΠ. με τους συνεργάτες της είναι εξαιρετική και διέπετε από αμοιβαία εμπιστοσύνη και δεν υπάρχει πρόβλημα με την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Η Επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και τηρεί όλα όσα προβλέπονται.

Με την ευκαιρία αυτής της ενημέρωσης και του μεγάλου θορύβου στην τοπική κοινωνία από ανθρώπους οι οποίοι διαχειρίστηκαν τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου μας τα τελευταία εννέα χρόνια, να θυμίσουμε ότι ήταν αυτοί που κατήργησαν την ΔΗ.Κ.Ε.Π.ΕΠ., δηλαδή την προσφορά πολιτισμού στη νεολαία μας και στον τόπο μας.

Είναι αυτοί που ενώ υπόσχονταν στους εργαζόμενους την πληρωμή οφειλόμενων από παλιά, δυστυχώς δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους, με αποτέλεσμα να χαθεί η προθεσμία προσφυγής τους στα δικαστήρια, προκειμένου να εκδοθεί απόφαση και να πληρωθούν. Τα χρήματά τους λοιπόν δεν τα έλαβαν ΠΟΤΕ, ούτε θα τα λάβουν.

Δεν βλέπουμε λοιπόν να υπάρχει αντίστοιχη ευαισθησία σε αυτό το θέμα, λησμονήθηκε, αλλά ξεσηκώθηκαν όλοι για ένα θέμα σε μία επιχείρηση που στήθηκε με πολύ δυσκολία, λόγω της κατάργησης της προηγούμενης, ξεκίνησε τη λειτουργία αρκετών τμημάτων και πάνω από όλα την προσφορά πολιτισμού που είναι το ζητούμενο και όχι μόνο».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Για το θέμα της λογιστικής εταιρείας που έχει ανάψει φωτιές σε τρεις από τους τέσσερις δήμους της Αργολίδας που έχουν συνεργαστεί μαζί της, έχουν εκδώσει ανακοινώσεις παρατάξεις και μεμονωμένοι σύμβουλοι που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση του Δήμου Επιδαύρου.

Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου

Ο Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης και δημοτικός σύμβουλος Επιδαύρου Ναπολέων Μπουρδάκος αναφέρει:

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με εταιρίες που είχαν αναλάβει την λογιστική υποστήριξη ή υπηρεσίες διαμόρφωσης οικονομικών ή υπηρεσίες ασφάλειας στους διάφορους ΟΤΑ καθώς και σε νομικά πρόσωπα αυτών. Η εταιρίες αυτές έχουν σχέση και με τον δήμο Επιδαύρου και με τα νομικά του πρόσωπα.

Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου δεν είναι κάτι καινούριο. Προχτές γράφαμε ότι από την θεσμοθετημένη κρατική χρηματοδότηση έχουν παρακρατηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο δήμο είναι περίπου το 60% του οργανογράμματος. Σε υπηρεσίες του δήμου η στελέχωση είναι οριακή και με δυσκολία ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Αυτή η πολιτική επιτρέπει, με τις ευλογίες των δημοτικών αρχών, σε διάφορους ιδιώτες να αναλαμβάνουν την δουλειά κρίσιμων υπηρεσιών του δήμου. Οι απευθείας αναθέσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καθεστώς. Όπως και ότι πολλά από αυτά τα λεφτά καταλήγουν σε κολλητούς και ημέτερους. Από κοντά βέβαια υπάρχουν και οι διάφορες ΜΚΟ και οι αναπτυξιακές εταιρίες που είναι μηχανισμοί του αστικού κράτους, για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων Υπηρεσιών – Μελετών και Έργων, για το μοίρασμα δουλειών σε ημετέρους, για τη λειτουργία των Δήμου και των νομικών του προσώπων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για το πέρασμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στο χώρο, για τη διαμόρφωση ενός ακόμα μηχανισμού εξαγοράς και εκμαυλισμού συνειδήσεων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη στιγμή διεκδικεί πλήρη στελέχωση όλων των υπηρεσιών του δήμου με κρατική χρηματοδότηση και καμία εμπλοκή ιδιωτών – ΜΚΟ – αναπτυξιακών εταιριών.

Με βάση τα παραπάνω ρωτάμε τη δημοτική αρχή:

  • Είναι οι εταιρείες που εμφανίζονται στα δημοσιεύματα συνεργάτες του Δήμου;
  • Έχει ανατεθεί στην μία από αυτές με απευθείας ανάθεση η αποτύπωση των οικονομικών συναλλαγών της ΚΕΔΕΠ για το έτος 2022 και μάλιστα με το υπέρογκο ποσό των 9.900 ευρώ πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α.;
  • Έχουν ανατεθεί συνολικά από το Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα (ΚΕΔΕΠ, Λιμενικό Ταμείο, Σχολικές Επιτροπές, ΔΕΥΑΕΠ) τουλάχιστον 85.000 ευρώ, με απευθείας αναθέσεις; Πόσο μόνιμο προσωπικό θα μπορούσε να απασχολήσει ο δήμος με τα ίδια χρήματα;
  • Ποιο είναι το φυσικό έργο των εταιριών αυτών στο Δήμο;

Τέλος επειδή άμεσα ή έμμεσα οι εταιρίες αυτές φέρονται να εμπλέκονται και στο γεγονός ότι για τους εργαζόμενους της ΚΕΔΕΠ δεν έχουν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα να είναι ανασφάλιστοι, απαιτούμε το ζήτημα αυτό να λυθεί άμεσα».

Οι τέσσερις ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι

Οι Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Επιδαύρου Αναστασία Μπλάτσου, Ιωάννης Ξυπολιάς, Αναστάσιος Οικονόμου και Ηλίας Ταμπουρατζής σημειώνουν:

«Ο κ. Δήμαρχος Επιδαύρου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στις 23/01/2023 ,ευρισκόμενος σε πλήρη σύγχυση, αδυνατώντας να απαντήσει επί της ουσίας για την υπόθεση του κου (…) και της εταιρείας (…) και μη γνωρίζοντας πόσες απ’ ευθείας αναθέσεις του έχουν δοθεί και με ποια ποσά, θα προσπαθήσουμε να τον ενημερώσουμε εμείς με τις δημοσιοποιημένες συμβάσεις στο σύστημα ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ μη γνωρίζοντας αν υπάρχουν και άλλες σε συνδεδεμένες εταιρείες.

  • Απ’ ευθείας αναθέσεις με το Δήμο : 2 αναθέσεις συνολικού ποσού 28.100€ χωρίς ΦΠΑ
  • Απ’ ευθείας αναθέσεις με τη ΔΕΥΑΕΠ: 5 αναθέσεις συνολικού ποσού 34.000€ χωρίς ΦΠΑ
  • Απ’ ευθείας αναθέσεις στις Σχολικές Επιτροπές: 2 αναθέσεις συνολικού ποσού 4.000€ χωρίς ΦΠΑ
  • Απ’ ευθείας ανάθεση στην ΚΕΔΕΠ (σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου) συνολικού ποσού 10.000€ χωρίς ΦΠΑ

Συνολικό ποσό με ΦΠΑ 94.364€

Όλα τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου έχουν συνάψει συμβάσεις με απ’ ευθείας αναθέσεις με τον κ. (…).

Όλοι οι Πρόεδροι σιωπούν.

Ο κ. Δήμαρχος στη ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε επί λέξει :

«ΔΕΝ ΕΛΕΓΞΑΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΩΣ ΟΦΕΙΛΑΜΕ, ΚΑΚΩΣ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ»

Κε Δήμαρχε αφού κακώς πληρώσατε με πλαστές φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες οφείλετε να αποδώσετε ευθύνες εκεί που ανήκουν.

Τη μεγαλύτερη βέβαια ευθύνη τη φέρετε εσείς ο ίδιος με τις επιλογές σας. Οφείλετε επίσης τα παρανόμως καταβληθέντα ποσά να επιστραφούν στα ταμεία (Όπως άλλωστε ο ίδιος είπατε στην συνέντευξη).

Επίσης για το εάν εμείς ζητήσαμε εγγράφως στοιχεία από την Υπηρεσία , φροντίστε πρώτα να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα ώστε να μην εκτίθεστε. Ζητήσαμε επισήμως στοιχεία και αυτό έγινε στις 23/01/2023 και ώρα 09.44 π.μ.»

Σχόλια

Exit mobile version