home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ακραία καιρικά φαινόμενα στο «Θησαυροφυλάκιο» της Πέτρα στην Ιορδανία

Άρθρο του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Τζιαμπάση για το ξεχωριστό μνημείο της Ιορδανίας
Πετρα Θησαυροφυλάκιο 3 al khazneh 2021 Κύριο

Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν την Ιορδανία τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει και η αρχαία πόλη της Πέτρας. Μετά από την έντονη βροχόπτωση που έπληξε τον αρχαιολογικό χώρο, σημειώθηκαν πλημμύρες με τις εικόνες και τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου να μοιάζουν πρωτόγνωρες. (εικ.1) Υπολογίζεται ότι περίπου 1.700 τουρίστες και ντόπιοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή για την ασφάλειά τους, αφού 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλημμύρες στην περιοχή το 2018, και από τότε οι Αρχές εφιστούν την προσοχή σε ανάλογη περίσταση.

Το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας κατασκεύασε ένα φράγμα για να εμποδίσει την είσοδο του νερού στο φαράγγι που οδηγεί στο Al-Khazneh, γνωστό και ως «Θησαυροφυλάκιο». Το 2014, εγκαταστάθηκε σύστημα συναγερμού ως πρόσθετη προστασία, με σειρήνες που ενεργοποιούνται όταν το νερό της πλημμύρας ανεβαίνει πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Το Al Khazneh, αποτελεί το πιο διάσημο από τα μνημεία της αρχαίας Πέτρας με την πρώτη γνωριμία του επισκέπτη με αυτό, μέσα από το εξίσου παγκοσμίως γνωστό στενό φαράγγι της Πέτρας, το μήκους 1.2 χιλιομέτρων Siq με τους εκπληκτικούς ομορφιάς γεωλογικούς σχηματισμούς σε απίστευτες γαιώδεις αποχρώσεις, να είναι συναρπαστική προϊδεάζοντας για τη συνέχεια. (εικ.2)

Το «Θησαυροφυλάκιο» (εικ.3) πιστεύονταν ότι έκρυβε τους αμύθητους θησαυρούς ενός Φαραώ ο οποίος πέθανε κατά την καταδίωξη των Εβραίων και ενταφιάστηκε εκεί, με πολλούς να «διαβάζουν» στην ταφική υδρία που στέφει το μνημείο, την «αλήθεια» πίσω από την παράδοση. Φαίνεται ότι ο θρύλος ήταν τόσο πιστευτός από τους Βεδουίνους που προσπάθησαν να ρίξουν το γλυπτό αγγείο πυροβολώντας το στις αρχές του 20ου αιώνα ώστε να δουν το περιεχόμενο του. Η εκδοχή αυτή φαίνεται να εξηγεί τις φθορές του γλυπτού από σφαίρες που είναι ακόμα ορατές. (εικ.4)

Η επιβλητική πρόσοψη ύψους 39.1 μέτρων και πλάτους 25.30 μέτρων αποτελεί έργο Ελλήνων τεχνιτών που σμίλεψαν το βράχο δημιουργώντας αυτό το απίστευτο έργο τέχνης που αιώνες τώρα μαγεύει τους επισκέπτες.

Το «Θησαυροφυλάκιο» της Πέτρας, αποτελείται από τρεις θαλάμους ενώ οι τελευταίες ανασκαφές στο μνημείο αποκάλυψαν τάφους κάτω από αυτό, γεγονός που ενισχύει τη θεωρία ότι επρόκειτο στην πραγματικότητα για ένα επιβλητικό ταφικό μνημείο, προορισμένο να λειτουργήσει ως η τελευταία κατοικία κάποιου ηγεμόνα πιθανότατα του ιδρυτή της Πέτρας του Βασιλιά Αρέτα ΙΙΙ του Φιλέλληνα ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 87 και 62 π. Χ. ή του διαδόχου του Αρέτα IV του Φιλόπατρι (9 π.Χ. με 40 μ.Χ.)

Η κόρη του τελευταίου μάλιστα είχε παντρευτεί με τον Ηρώδη Αντίππα. Ο Ηρώδης την χώρισε για να παντρευτεί την ανιψιά του Ηρωδιάδα, γυναίκα του ετεροθαλή αδελφού του Φιλίππου, η οποία συνέλαβε το σατανικό σχέδιο για τη δολοφονία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή το 32 μ.Χ. ζητώντας από τη νεαρή της κόρη Σαλώμη να ξετρελάνει τον Αντύπα με τον αισθησιακό χορό της.

Σήμερα λίγα πράγματα διασώζονται από το γλυπτό διάκοσμο της πρόσοψης του «Θησαυροφυλακίου» της Πέτρας, λόγω της διαβρωτικής δράσης του ανέμου, του νερού και βεβαίως του χρόνου με τους αρχαιολόγους να αναγνωρίζουν χθόνιες μυθολογικές μορφές, οι οποίες κοσμούσαν το μνημείο. Διακρίνονται επίσης οι μορφές τεσσάρων αετών που ερμηνεύονται ως τα πουλιά που μετέφεραν τις ψυχές στον Άδη ενώ μεταξύ των γλυπτών είναι Αμαζόνες με διπλούς πέλεκυς και οι δίδυμοι Κάστωρας και Πολυδεύκης που πλαισιώνουν την είσοδο στο μνημείο.

Σήμερα το «Θησαυροφυλάκιο» αποτελεί το πιο γνωστό και πιο δημοφιλές μνημείο της Πέτρας για εκατομμύρια τουρίστες που σπεύδουν κάθε χρόνο σε αυτή τη γωνιά της Ιορδανίας ακολουθώντας τα πανάρχαια μονοπάτια που χάραξαν τα καραβάνια στην έρημο.

Στους φίλους από την Ιορδανία, Καμαλ, Αμπτουλ, Αλί, Ναμπηλ για την ζεστή φιλοξενία τους στα ταξίδια στην Ιορδανία.

Κωνσταντίνος Χαρ. Τζιαμπάσης
Αρχαιολόγος

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis