home design

Νάντια Γιαννακοπούλου: “Ολιγωρία στο ζήτημα της διερεύνησης σοβαρών καταγγελιών κατά καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου”

«Στοχοποιούνται φοιτητές/τριες, καθώς και καθηγητές/τριες που έχουν καταθέσει ενόρκως»

Με νέα ερώτησή της, στις 8 Δεκεμβρίου 2022, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι υπάρχει θέμα ολιγωρίας στην διερεύνηση των καταγγελιών καταγγελιών κατά καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου:

«Κυρία Υπουργέ,

Σε συνέχεια της από 03.10.2022 Eρώτησής μας, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε από σας, επανερχόμαστε στο φλέγον ζήτημα που έχει αναστατώσει την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αφορά στις σοβαρές κατηγορίες, οι οποίες βαρύνουν καθηγητή, πρώην αντιπρύτανη του εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες, η βασιμότητα των οποίων έχει ελεγχθεί από Ένορκη Διοικητική Εξέταση και τελεί υπό διερεύνηση από την Εισαγγελία Ναυπλίου, φέρεται να έλαβε χώρα σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση ψυχολογικής βίας εις βάρος φοιτητριών και καθηγητριών από τον εν λόγω καθηγητή, ο οποίος ήταν μάλιστα και αντιπρύτανης.

Η σοβαρότητα των αναφερομένων είναι αδιαμφισβήτητη, με τις φερόμενες ενέργειες του καθηγητή και πρώην αντιπρύτανη να συνιστούν ποινικά κολάσιμες, διοικητικά ελέγξιμες, ακαδημαϊκά αλλά και ηθικά απαράδεκτες πράξεις (εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και κατάχρηση εξουσίας), τελεσθείσες εντός ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Παρά ταύτα, ενώ έχει ολοκληρωθεί η Ε.Δ.Ε., βάσει του ομοφώνου πορίσματος της οποίας ο ελεγχόμενος παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ, ο ίδιος ουδέποτε ετέθη από σας σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων ως θα ήταν πρέπον και αναγκαίο. Αντιθέτως, φαίνεται ότι απολαμβάνει ειδικής ευνοίας και μάλιστα έχει επιβραβευθεί με αμειβόμενη εκπαιδευτική άδεια (για ερευνητικούς σκοπούς!), ενώ τον Φεβρουάριο 2023 επίκειται η λήξη της αδείας του και η επάνοδός του στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.

Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες φοιτητών/τριών, φαίνεται ότι η ηγεσία του ιδρύματος έχει παράσχει στον ελεγχόμενο ένα ειδικό πλαίσιο προστασίας, έχοντας στοχοποιήσει φοιτητές/τριες, καθώς και καθηγητές/τριες που έχουν καταθέσει ενόρκως εις βάρος του και επιχειρώντας να καταστείλει οποιαδήποτε δράση ή εκδήλωση αφορά στην προάσπιση της ισότητας και την καταδίκη της έμφυλης βίας. Επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω εδώ στην πρόσφατη κατακριτέα απόπειρα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Α. Κατσή να παρεμποδίσει και να ματαιώσει την εκδήλωση «Έμφυλη βία και κακοποίηση των γυναικών» στην οποία συμμετείχα και η ίδια ως ομιλήτρια (…)

Επειδή ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την παρενόχληση, σωματική ή ψυχική, των εκπαιδευόμενων και των εκπαιδευτικών και μάλιστα εντός του εκπαιδευτικού ιδρύματος χρήζουν άμεσης διερεύνησης, αποτελώντας θέματα μείζονος προτεραιότητας.

Επειδή η βασιμότητα των καταγγελιών, λόγω της σοβαρότητας των φερόμενων αποδιδόμενων πράξεων, απαιτούν άμεση εξέταση και απόδοση ευθυνών, με την όποια καθυστέρηση να προκαλεί τριγμούς στα θεμέλια της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας, προσβάλλοντας το κύρος του πανεπιστημιακού θεσμού και των ακαδημαϊκών αλλά και προκαλώντας ανασφάλεια και ανησυχία στη φοιτητική και εν γένει ακαδημαϊκή κοινότητα.

Επειδή σε ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να γίνει ανεκτό κατηγορίες τέτοιας μορφής να λιμνάζουν σε υπέρμετρες καθυστερήσεις, ολιγωρίες, συγκαλύψεις ή παραλείψεις.

Κυρία Υπουργέ κατόπιν τούτων,

Ερωτάσθε:

    Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την επίσπευση της διερεύνησης των ανωτέρω καταγγελλομένων;

     Έχει τεθεί από εσάς ο καταγγελλόμενος σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, κατά τα προβλεπόμενα της παρ. 3, του άρθρου 194 του ν. 4957/2022;

    Γενικότερα τί σκοπεύετε να πράξετε για την ταχύτερη διερεύνηση αντίστοιχων καταγγελλομένων περιπτώσεων  και για την προστασία της ακαδημαϊκής κοινότητας, και δη των γυναικών, από καταχρηστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές;»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version