home design

ΚΚΕ Αργολίδας: Η παραλία της Καραθώνας ανήκει σε όλο το λαό!

Να «απελευθερωθεί» η αξιοποίηση του ακινήτου

Η παραλία της Καραθώνας στην Αργολίδα, δίπλα από τη πόλη του Ναυπλίου, είναι μια δημόσια, μεγάλη και μοναδική παραλία, καθώς συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του πρασίνου και της θάλασσας, με την πρόσβαση όλων των κάτοικων της Αργολίδας και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αλλά και από όλο τον κόσμο, για τα καλοκαιρινά τους μπάνια, για εκδρομή, για την Πρωτομαγιά, για τη Καθαρά Δευτέρα κ.α Ακόμα και το χειμώνα η παραλία παραμένει «ζωντανή» καθώς πάνε πολλοί για περπάτημα, για χειμερινά μπάνια, για άθληση  κ.λπ.

Όπως αναφέρει το ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ, η παραλία αυτή, αφού αφέθηκε στη τύχη της να ρημάζει, δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς πάνω από τη παραλία υπάρχει σκουπιδότοπος, τώρα αντιμετωπίζεται ως “φιλέτο” για επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε αντίθεση με τις ανάγκες του λαού της περιοχής.

Το 2013 μπήκε το ακίνητο «Καραθώνα» στο ΤΑΙΠΕΔ, το «εργαλείο» παραχώρησης της λαϊκής περιουσίας  στο ιδιωτικό κεφάλαιο. 

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνει τις αρνητικές εξελίξεις. Με τη νομοθετική ρύθμιση που γίνεται τώρα, μεταβιβάζεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το δικαίωμα υψηλής κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, για να λυθεί το νομικό κενό ιδιοκτησίας και να «απελευθερωθεί» η αξιοποίηση του ακινήτου. Βέβαια, αυτό το ακίνητο αποτελεί πόλο έλξης για επιχειρηματικούς ομίλους. 

Η διαφωνία της δημοτικής αρχής Ναυπλίου για τη παραχώρηση της Καραθώνας στο ΤΑΙΠΕΔ, περιορίζεται στην άρνηση της στην “εν λευκώ” παραχώρηση, όπως οι ίδιοι λένε και όχι στην ουσία του ζητήματος.

Για την κατάσταση αυτή, έχουν ευθύνη οι κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά, ενώ και οι δημοτικές αρχές έχουν σταθεί συνοδοιπόροι των κυβερνήσεων.

Είναι υπεύθυνες όλες αυτές οι κυβερνήσεις γιατί ενίσχυσαν και συνεχίζουν να ενισχύουν την επιχειρηματικότητα της Τοπικής Διοίκησης, τη δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού άλλων επιχειρηματικών σχημάτων με στόχο τις μπίζνες σε γη και ακίνητη περιουσία, φυσικούς πόρους κ.λπ. Στο νομοθετικό τους έργο εισάγονται διατάξεις για την επιχειρηματική αξιοποίηση φυσικών πόρων και κρατικής-λαϊκής  γης από το τουριστικό και όχι μόνο κεφάλαιο, καθώς και για τη ληστρικά μακρόχρονη παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, των υποδομών κ.λπ.

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ με συμπαραστάτη τη Δημοτική Αρχή, βιάζεται να παραχωρήσει γη και ύδωρ στους μεγάλους επιχειρηματίες και ο λογαριασμός να έρθει στον λαό!

Στην Ελλάδα των ρεκόρ αφίξεων και κερδοφορίας για τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους και τους tour operators, των νησιών-διεθνών προορισμών, οι εργαζόμενοι πρέπει να “κόβουν” από παντού για να πάνε μια κοντινή εκδρομή, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου “στύβονται” κάθε μέρα για μισθούς πείνας και έχοντας κάθε χρόνο ραντεβού με την ανεργία. Είναι ελάχιστες οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες που μπόρεσαν να κάνουν πολυήμερες διακοπές σε ποιοτικά καταλύματα, που έχουν πρόσβαση σε υποδομές πολιτισμού, σε μουσεία, σε προορισμούς φυσικού κάλλους, ψυχαγωγίας, αλλά και σε ελεύθερες παραλίες.

Για ποιον λοιπόν είναι φτιαγμένα τα τεράστια τουριστικά θέρετρα;

Ποιος απολαμβάνει τα ξενοδοχεία-μεγαθήρια που σπέρνονται στους τουριστικούς προορισμούς;

Για ποιον φτιάχνονται οι προβλήτες της κρουαζιέρας και οι μαρίνες;

Για ποιον “χτίζουν” οι εφοπλιστές τα βαπόρια;

Ποιον αφορούν τα πανηγύρια για την “εξωστρέφεια” του τουριστικού προϊόντος, για τα ρεκόρ κερδοφορίας από τον τουρισμό;

Η παραλία της Καραθώνας όπως και κάθε δημόσιος χώρος, πρέπει να είναι στην υπηρεσία και στις ανάγκες όλης της κοινωνίας για ξεκούραση, διακοπές, αθλητισμό, ελεύθερα και σε κανέναν άλλον που θα το εμπορευματοποιήσει για την κερδοφορία. Με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον λαό της περιοχής, με δωρεάν θεματικές δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού. Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι για τον λαό, καμιά σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες του για απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικό τουρισμό, για το δικαίωμά του στην αναψυχή. Είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την παράδοση της “γης και του ύδατος” στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο βωμό της κερδοφορίας τους. Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα, να ακυρωθούν στην πράξη οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί.

Η αξιοποίηση συνολικά της παραλίας για να είναι σε φιλολαϊκή κατεύθυνση   προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, τον δρόμο της εργατικής εξουσίας, που με την κοινωνική ιδιοκτησία του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.

Να μην περάσει το νέο έγκλημα της κυβέρνησης ΝΔ.

Καμία ιδιωτικοποίηση της παραλίας. Καμία σκέψη για τσιμεντοποίηση της περιοχής.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version