home design 800x400

Άργος: Αποκαλύφθηκε το μνημείο για Έλληνες Εβραίους, Πόντιους και Μικρασιάτες

Είναι αφιερωμένο στους Έλληνες θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής – Ποιοι έδωσαν το παρών στα αποκαλυπτήρια του μνημείου που εμπνεύτηκε ο Δημήτρης Καμπόσος – Ξανά στην Αργολίδα ο Βορίδης – Η δήλωση του Κώστα Βλάση.

Έγιναν σήμερα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έχει στηθεί στην πλατεία Δημοκρατίας (Λαϊκή Αγορά), στο Άργος, και είναι αφιερωμένο στους Έλληνες θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Στο χώρο του μνημείου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο και κατάθεση στεφάνων.

Οι παρόντες

Η εκδήλωση έγινε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών Ι. Χρυσουλάκη, του βουλευτή Αρκαδίας της ΝΔ και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Βλάση και άλλων προσωπικοτήτων της Ελληνικής διπλωματίας.

Σε αυτή παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και Ανδρέας Πουλάς, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ο δήμαρχος Ναζαρέτ, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ελλήνων Εβραίων και Πολιτιστικών Ποντιακών Συλλόγων.

Η επιγραφή

Όπως αναφέρει η επιγραφή του μνημείου η οποία είναι γραμμένη στα ελληνικά και τα αγγλικά:

«Αιωνία η μνήμη των Ελλήνων θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου, της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος – Ποτέ πια τέτοια εγκλήματα και ξεριζωμοί – Δεν ξεχνάμε… – “Λαός χωρίς μνήμη είναι λαός δίχως μέλλον” – Επί Δημαρχίας Δημητρίου Π. Καμπόσου, Νοέμβριος 2022».

Πίσω από το μνημείο κυμάτιζαν η ελληνική σημαία, η σημαία του Ισραήλ και ποντιακές με τη φράση «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».

Απονομή μεταλλίων

Πριν από τα αποκαλυπτήρια, έγινε εκδήλωση στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» όπου ο Δημήτρης Καμπόσος, που ήταν και ο εμπνευστής του μνημείου, απένειμε μετάλλια και αναμνηστικές πλακέτες σε εκπροσώπους Ποντίων, Εβραίων και Μικρασιατών.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών & της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Βλάσης: «Λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον»

Όπως ανέφερε ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου:

«Σήμερα στο Άργος για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που είναι αφιερωμένο στους Έλληνες θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, της γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μια πραγματικά θαυμάσια πρωτοβουλία του Δημάρχου Άργους-Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου, καθώς μόνο αν διατηρήσουμε την μνήμη ζωντανή κι αν αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια θα μπορέσουμε στο μέλλον να αποφύγουμε τέτοια τραγικά φαινόμενα βίας και μισαλλοδοξίας».

Σχόλια

Exit mobile version