home design 800x400

Λακωνία: Πούλησαν 330 τόνους ελαιόλαδο με 4,90 ευρώ το κιλό

Οι ποσότητες αυτές αφορούν ελαιόλαδο που έχει ήδη βγει ή θα βγει το επόμενο διάστημα κι ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για συνέχεια από το εμπόριο

Αμείωτη είναι η ζήτηση για Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, δεδομένων των μεγάλων απωλειών από την ξηρασία στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες του πλανήτη. Το βασικό παραγωγικό κέντρο της Ελλάδας, ο νομός Λακωνίας, προχωρά την ελαιοποίηση, αν και σε ορισμένα τμήματά του, οι ρυθμοί είναι πιο αργοί. Την Τετάρτη, ο ΑΣ Αγίων Αποστόλων, που κάνει την πρώτη πράξη και στα αγουρέλαια, ανακοίνωσε πως προχώρησε σε μια ακόμα συμφωνία και μάλιστα με δυο εταιρείες.

Ο κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι το ΔΣ του Συνεταιρισμού ανακοίνωσε την Τετάρτη πως έκανε δεκτή πρόταση των εταιρειών Alta Maremma και Χελιώτης ΑΕ για την αγορά συνολικά 330 τόνων ελαιολάδου στην τιμή των 4,90 ευρώ το κιλό. Όπως μας εξήγησε ο κ. Μπατσάκης, οι ποσότητες αυτές αφορούν ελαιόλαδο που έχει ήδη βγει ή θα βγει το επόμενο διάστημα κι ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για συνέχεια από το εμπόριο. Συνολικά ο ΑΣ Αγίων Αποστόλων έχει ήδη πουλήσει φέτος κάτι παραπάνω από 1.000 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ενώ η συγκομιδή συνεχίζεται κανονικά στην περιοχή από τους ελαιοπαραγωγούς.

Πιο αργοί ρυθμοί στην Πετρίνα Λακωνίας

Ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας που παράγει ΠΟΠ προϊόν και κάνει εξαγωγές εδώ και δεκαετίες ανέφερε στον ΑγροΤύπο πως η ελαιοποίηση στην ευρύτερη περιοχή μόλις που έχει ξεκινήσει και οι ρυθμοί είναι χαμηλοί.

Ο ΑΣ Πετρίνας συγκεντρώνει ελιές Καλαμών από τους παραγωγούς, ώστε να ελαιοποιήσει, αλλά και να κάνει και διαγωνισμό πώλησης προς τις γιορτές. Το ελαιόλαδο από Καλαμών ο ΑΣ το αποθηκεύει ξεχωριστά σε δεξαμενές, από το Κορωνέϊκο, που βγάζει το ΠΟΠ της περιοχής ελαιόλαδο. Η συγκομιδή της Κορωνέικης πάντως θα μπει από βδομάδα, καιρού επιτρέποντος, σε πιο φουλ ρυθμούς.

Πού κυμαίνονται οι τιμές σε άλλες περιοχές

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι τιμές παραγωγού στη Λακωνία παίζουν στα επίπεδα των 4,80 και άνω ευρώ το κιλό, πάνω από 4,50 έχει σταθεροποιηθεί η τιμή στην Κρήτη, ενώ άνοδος καταγράφεται στην Ισπανία (5,05 ευρώ), αλλά και την Ιταλία.

Σχόλια

Exit mobile version