home design

Κορινθία: Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα που απέσπασε 2 εκατομμύρια ευρώ με απάτες

Στο Ζευγολατιό Κορινθίας είχαν στήσει το στρατηγείο τους – Η οργάνωση της δράσης τους

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης  που διέπραττε συστηματικά ηλεκτρονικές απάτες, αποσπώντας πάνω από 2.000.000 € από ανυποψίαστους πολίτες. Στο Ζευγολατιό  Κορινθίας είχε στηθεί το επιχειρησιακό-τηλεφωνικό κέντρο, μέσω του οποίου πραγματοποιούσαν σε καθημερινή βάση εκατοντάδες κλήσεις πανελλαδικά, ενώ επεδείκνυαν ιδιαίτερη επιμονή έως ότου επιτύγχαναν το σκοπό τους και αποσπούσαν τις πληροφορίες που ήταν απαραίτητες για να εξαφανίσουν τα χρήματα από τους λογαριασμούς των θυμάτων τους.

Οι Αστυνομικές Αρχές συνέλαβαν έξι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στο Ζευγολατιό Κορινθίας και το Ζεφύρι Αττικής, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται ακόμα πέντε μέλη της. Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης και απάτης με υπολογιστή κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της πλαστογραφίας, της παράνομης πρόσβασης σε συστήματα πληροφοριών ή και σε δεδομένα, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης

Σοκάρει η επιμέλεια με την οποία είχαν οργανώσει τη δράση τους οι εγκληματίες, με κάθε λεπτομέρεια να είναι μελετημένη ώστε να μην κινούνται οι υποψίες των θυμάτων που προσέγγιζαν. Τα μέλη της οργάνωσης εμφανίζονταν με διάφορους ρόλους, όπως για παράδειγμα πωλητές, αγοραστές ή πελάτες, ανάλογα με την περίπτωση. Παρουσιάζονταν ως επιφανείς πολίτες, και μάλιστα για να αποδείξουν τη φερεγγυότητά τους έστελναν στα θύματά τους φωτογραφίες από πλαστές ταυτότητες, σφραγίδες, διαφημιστικές κάρτες και τιμολόγια που είχαν παραποιήσει, αποδεικνύοντας έτσι την αξιοπιστία τους.

Φαίνεται ότι τρία ήταν τα συχνότερα σενάρια με βάση τα οποία αποσπούσαν χρήματα από τα θύματά τους. Συνήθως προσποιούνταν:

-τους πωλητές οχημάτων ή αντικειμένων, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ώστε να δημιουργήσουν την ιδέα της συμφέρουσας αγοράς,

-τους αγοραστές και αφού εντόπιζαν πρόσφατες αγγελίες κάθε είδους, με το πρόσχημα της άμεσης αγοράς και της άμεσης καταβολής χρημάτων, έπειθαν τα υποψήφια θύματά τους, και

-τους πελάτες σε ξενοδοχειακές μονάδες ή άλλες επιχειρήσεις όπου χρησιμοποιούσαν το τέχνασμα της μεγάλης παραγγελίας ή της κράτησης μεγάλης διάρκειας, προφασιζόμενοι άμεσα προκαταβολή, ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των θυμάτων τους.

Συχνά ζητούσαν προκαταβολές, ώστε να δεσμεύσουν υποτιθέμενα αντικείμενα προς πώληση, ενώ είχαν ανακαλύψει και τρόπο να αποσπούν τα στοιχεία ηλεκτρονικής εφαρμογής συγκεκριμένης τράπεζας, μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας ανάκτησης κωδικού πρόσβασης και χρήσης κωδικού μιας χρήσης. Επιπλέον, είχαν σχεδιάσει και απέστελλαν μηνύματα στα κινητά των θυμάτων, τα οποία φαίνονταν ότι προέρχονταν από την τράπεζά τους. Ανοίγοντας τα μηνύματα μετέβαιναν μέσω ενός υπερσυνδέσμου (link) σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον που έμοιαζε με εκείνο της τράπεζας, και χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους η οργάνωση κατάφερνε να έχει πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό τους.

Οι δράστες φαίνεται μάλιστα πως με κουκούλες και μάσκες πήγαιναν σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών ώστε να κάνουν άμεσα τις αναλήψεις χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, ενώ είχαν διαμορφώσει και έναν κώδικα επικοινωνίας μεταξύ τους. Από τις έρευνες των Αρχών σε Ζευγολατιό και Ζεφύρι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-πλήθος τραπεζικών καρτών και εγγράφων,

-πλήθος τηλεφωνικών καρτών SIM,

-πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών,

-4 επιχειρησιακά αυτοκίνητα της οργάνωσης,

-το χρηματικό ποσό των -4.500- ευρώ,

-κάρτες μελών τυχερών παιγνίων,

-πλήθος κοσμημάτων και

-κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Για την προστασία τους οι πολίτες καλούνται να μην πείθονται από άτομα που τους προσεγγίζουν με διάφορες προφάσεις, ενώ σε καμία περίπτωση να μην κοινοποιούν σε άλλα άτομα τους προσωπικούς τους κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών και να μην καταχωρούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής τους τραπεζικής σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων, τα γνωστά links.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version