home design 800x400

Τρεις παρτίδες «Τάβλι» για πολύ γέλιο στο Άστρος

Βραδιές γέλιου από την Ομάδα «ΔΡΑΣΙΣ 21» με την αριστοτεχνική κωμωδία του Δημήτρη Κεχαϊδη  «ΤΟ ΤΑΒΛΙ»

Με τρεις παρτίδες «ΤΑΒΛΙ», δηλαδή με τρεις βραδιές γέλιου θα τιμήσει το εορταστικό τριήμερο στο Άστρος Κυνουρίας, στην Αρκαδία, η Ομάδα «ΔΡΑΣΙΣ 21». Οι λίγοι θεατές που το είδαν τον Αύγουστο 2021 το αναπολούν, όσοι δεν το είδαν το περιμένουν.

Πρόκειται για την αριστοτεχνική κωμωδία του Δημήτρη Κεχαϊδη  «ΤΟ ΤΑΒΛΙ», που θα παρουσιαστεί στις 28, 29 και 30 Οκτωβρίου, στις 9:00 το βράδυ στη Θεατρική Αίθουσα του Γενικού Λυκείου Άστρους.

Το έργο – σταθμός

Το «Τάβλι» του Δημήτρη  Κεχαϊδη  χαρακτηρίζεται ως το «αλφαβητάρι»  του νεοελληνικού θεάτρου:  Δύο άντρες μέσα σε μιαν αυλή, πάνω σε μια παρτίδα τάβλι, που δεν τελειώνει ποτέ, ξετυλίγουν  τα μεγαλεπήβολα  όνειρα,  τα ευρηματικά σχέδια εύκολου πλουτισμού, τις παραδεισένιες αυταπάτες και  τις αχαλίνωτες φαντασιώσεις ενός λαού, που, όπως φαίνεται,  δεν  απαλλάχτηκε ποτέ από το σύνδρομο της «μεγάλης ιδέας».

«Το τάβλι» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1972 από το Θέατρο Τέχνης  με το δίδυμο Τσακίρογλου – Μόρτζος. Από τότε δεκάδες δίδυμα επαγγελματιών και ερασιτεχνών συναντώνται σ` αυτό το διπλό ρεσιτάλ, με πιο πρόσφατο το γνωστό μας: Μιχαηλίδης – Σκιαδαρέσης.

Κατά την διάρκεια της παρτίδας και ενώ ο ένας(Φώντας) παρουσιάζει στον άλλον(Κόλιας) τις λεπτομέρειες  για το μεγάλο κόλπο, οι δύο μονομάχοι θυμώνουν, κοροϊδεύουν, βρίζουν, απειλούν ο ένας τον άλλον – καθώς βρίσκουν την ευκαιρία να εκφράσουν την πραγματική γνώμη που έχει ο ένας για τον άλλον – αλλά στο τέλος  – και αφού ο Φώντας με επιδεξιότητα πατάει πάνω στο αδύνατο σημείο του Κόλια, δηλαδή τα χρήματα για την έκδοση του βιβλίου του – φιλιώνουν, ο Κόλιας συμφωνεί  να εμπλακεί η γυναίκα του στα ύποπτα σχέδια του Φώντα –  και φεύγουν μαζί με προορισμό… το καφενείο, όπου θα παίξουν άλλη μια παρτίδα τάβλι, για να  οικονομήσουν  το κεφάλαιο  για  τις πρώτες δαπάνες  του μεγάλου  σχεδίου δράσης, που θα φέρει επιτέλους το πολύ το χρήμα…!

Για «Το τάβλι» έγραψε ο Κ. Γεωργουσόπουλος:   «Τα δύο πρόσωπα του έργου συγκροτούν την ταυτότητα της ελληνικής χαρακτηρολογίας. Τραγικά και κωμικά, πανούργα και αφελή, χυδαία και πάναγνα, υπολογιστικά κι αλαφροΐσκιωτα, συμβιβασμένα και όμως ελεύθερα».

Δημήτρης Κεχαϊδης

 Ο Δημήτρης Κεχαϊδης είναι το μεγάλο  ταλέντο  του νεοελληνικού θεάτρου. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1933, μεγάλωσε στο Βόλο και σπούδασε νομικά στην Αθήνα, όπου και εγκαταστάθηκε για να ζήσει τη γεμάτη δημιουργία και επιτυχίες ζωή του. Έφυγε από κοντά μας το 2005, ενώ τα τελευταία χρόνια του έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον. Τα πιο θρυλικά του έργα είναι «Η βέρα», «Το τάβλι», «Δάφνες και πικροδάφνες» και «Με δύναμη από την Κηφισιά». Τα δύο τελευταία σε συνεργασία με τη γυναίκα του Ελένη Χαβιαρά.

Ήδη το 1972 ο Κεχαϊδης με τη «Βέρα»  και «Το τάβλι», εκεί στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, έκοψε την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου στα δύο: Την προ Κεχαϊδη εποχή και την μετά.

Η δραματουργία του  διερευνά τον κοινωνικό χώρο του νεοέλληνα μικροαστού και καταγράφει με ακρίβεια τις ατομικές και συλλογικές στρατηγικές που επιλέγει κάθε φορά, για να επιβιώσει μέσα σε μια κοινωνία αντιφατική, παράλογη, άνιση, συντηρητική, αδιέξοδη και παγιδευμένη.

Βασικό εργαλείο του Κεχαϊδη είναι κάθε στιγμή το υπόγειο και έξυπνο χιούμορ του.

Εν τέλει, δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι μεταπολιτευτικά οι Νεοέλληνες διαπαιδαγωγήθηκαν  θεατρικά με τα έργα του Δημήτρη Κεχαΐδη.

Δημήτρης Κεχαϊδης

Συντελεστές

Σκηνοθεσία- Μουσική επιμέλεια: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

Σκηνικό- Κοστούμια- Αφίσα: Τζωρτζίνα Κωστοπούλου

Κινησιολογική επιμέλεια: Μανώλης Γύφτος

Παίζουν με σειρά εμφάνισης:

Γιώργος Καβάσαλης – Θοδωρής Διαμαντόγιαννης

Ταυτότητα Παράστασης

Έργο: «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη

Χρόνος: 28,29,30 Οκτωβρίου, ώρα 9:00 το βράδυ

Τόπος: Αίθουσα Εκδηλώσεων Γενικού Λυκείου Άστρους

Κρατήσεις:  6937287054, 6974332585

Χώροι διάθεσης εισιτηρίων

  1.  CENTRO CAFE, ΑΣΤΡΟΣ
  2. ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ : ΜΑΡΙΑΣ  ΔΑΛΙΑΝΗ, ΑΣΤΡΟΣ, Άνωθεν Κ.Ε.Π.
  3. ΚΑΦΕΝΕΙΟ  Γ. ΜΕΓΚΛΗ, ΔΟΛΙΑΝΑ
  4. ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ” ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ”, Κ.Η.ΒΡΥΝΙΟΣ, ΠΑΡ. ΑΣΤΡΟΣ
  5. ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΤΡΥΦΩΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ,  ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
  6. ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΙΩΑΝΝΑΣ  ΜΠΑΡΛΑ, ΚΟΡΑΚΟΒΟΥΝΙ

Σχόλια

Exit mobile version