home design800Χ400

home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Κόλπο γκρόσο από απατεώνες – Πώς ξαφρίζουν τραπεζικούς λογαριασμούς από εμπόρους

banner efxes anagn

Τους πήραν όλα τα λεφτά προσποιούμενοι επιχειρηματίες της περιοχής – Ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου εφιστά την προσοχή στα μέλη του
Ναύπλιο πανοραμική

Τον τρόπο με τον οποίο ξαφρίζουν τραπεζικούς λογαριασμούς από εμπόρους στο Ναύπλιο, περιγράφει ο Εμπορικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Ναυπλίου, εφιστώντας την προσοχή στα μέλη του, κάποια από τα οποία έχουν ήδη πέσει θύματα της συγκεκριμένης απάτης.

Το κόλπο γκρόσο των απατεώνων περιλαμβάνει την επίκληση πραγματικών ονομάτων επιχειρηματιών και προμηθευτών ώστε να γίνονται περισσότερο πιστευτοί, ενώ η επικοινωνία γίνεται μέσω πακιστανικών τηλεφώνων που είναι δύσκολο να εντοπιστούν ή μέσω email.

Η μέθοδος των απατεώνων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου αναφέρεται στη μεθοδολογία των απατεώνων, η οποία είναι η εξής:

«Εφιστούμε τη προσοχή σε όλα τα μέλη του Ε.Ε.Σ.Ν. και μη, σε όλα τα καταστήματα και επιχειρήσεις, ότι κυκλοφορούν απατεώνες προσποιούμενοι γνωστούς επιχειρηματίες της περιοχής ή συνεργαζόμενους προμηθευτές των επιχειρήσεων ή των ιδιοκτητών καταστημάτων, χρησιμοποιούν ονόματα συναδέλφων, δίνουν τηλεφωνική παραγγελία από πακιστανικά νούμερα ή στέλνουν e-mail και ζητάνε να ανοιχτούν τα e-mails, προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα οι επιχειρήσεις για την υποτιθέμενη παραγγελία.

Με το email αυτό, απαιτούν τη διενέργεια μιας επείγουσας πληρωμής ή μεταφοράς ή παραγγελίας χρημάτων στην επιχείρηση.

Συχνά, το αίτημά τους αφορά την εκτέλεση διασυνοριακών πληρωμών σε τράπεζες εγκατεστημένες εκτός Ευρώπης. Στη συνέχεια, αφού ενεργοποιηθεί το e-mail, μπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασμό και γίνεται ανάληψη όλων των χρημάτων.

Οι λογαριασμοί υπάρχουν δημοσιευμένοι σε sites των επιχειρήσεων ή ζητείται να τους δοθούν τηλεφωνικά από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να κάνουν κατάθεση για την υποτιθέμενη παραγγελία καθώς μπορεί να σας αναφέρουν τον λογαριασμό σας.

Επίσης κάποιοι από αυτούς, ζητούν τηλεφωνικά πίσω χρήματα επικαλούμενοι κάποιο ξαφνικό πρόβλημα, ή δίνουν κάποιο ραντεβού για να εισπράξουν τα χρήματα.

Προφασίζονται ταυτόχρονα διάφορες δικαιολογίες για να κλείσουν ραντεβού με τους επιχειρηματίες και να γίνουν περισσότερο πειστικοί.

Κάποιοι συνάδελφοι έχουν πειστεί από αυτό και έχουν μηδενίσει οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους».

Πώς να μην πέσετε θύματα της συγκεκριμένης απάτης

Στους επιχειρηματίες και εμπόρους συνίσταται:

  • Όταν ζητείται η καταβολή χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό να προβαίνετε σε επαλήθευση του αιτήματος, μέσω τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας με τον προμηθευτή.
  • Μην ανοίγετε ποτέ e-mail ή link αν δεν γνωρίζετε πραγματικά σε τι αναφέρεται.
  • Μην κάνετε συναλλαγές που δεν διασταυρώνετε και ζητάτε πάντα στοιχεία.
  • Να αλλάζετε τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο
  • Να χρησιμοποιούνται προγράμματα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό.
  • Να μην ανοίγετε συνδέσμους (links) που εμπεριέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου (sms) από αγνώστους, καθώς οι σύνδεσμοι αυτοί ενδέχεται να παραπέμπουν σε κακόβουλες ιστοσελίδες ή/και να προκαλούν την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.
  • Να αποφεύγετε την εγκατάσταση προγραμμάτων και εφαρμογών από μη ασφαλείς πηγές.
  • Να μην απαντάτε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου ζητείται η αποκάλυψη των στοιχείων πρόσβασης (username & password) σε ηλεκτρονικούς τους λογαριασμούς
  • Να ενημερώνετε πάντα την αστυνομία σε περίπτωση απάτης, ακόμα κι αν δεν είστε μέρος αυτής.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis